מדד המחירים לצרכן עלה ביוני כצפוי ב-0.8%
לעליית המדד תרמו מלבד עליית המע"מ ב-1% גם עליות בסעיפי הלבשה, פירות טריים, הנעלה ושירותי דיור בבעלות הדיירים. עליות אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידות שנרשמו בחודש שעבר במחירי הירקות הטריים וספרי קריאה. סעיף הדיור, שהוא בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים, עלה בחודש שעבר ב- 0.3%
מדד המחירים לצרכן לחודש יוני 2013, שפרסמה הערב הלמ"ס, עלה כצפוי בשיעור של 0.8%, בעיקר עקב הצעדים שיזמה הממשלה ובראשם העלאת המע"מ ב-1%. במחצית הראשונה של השנה עלה מדד המחירים בשיעור מצטבר של 1.3%.
כתוצאה מהעלייה במדד יוני מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-2% והיא נמצאת במרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
מגמת האינפלציה ב-4 החודשים אחרונים משקפת עליית מחירים ממוצעת דומה ומסתכמת כעת בשיעור שנתי של 2.1%. גם האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים, שאותם מחשב בנק ישראל עפ"י התחזיות של האנליסטים השונים במשק, מסתכמת כעת ב-2%.
האנליסטים מזהירים מפני עליות מחירים נוספות
לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: הלבשה (6.5%), פירות טריים (5.1%), הנעלה (4%), דלק ושמנים לכלי רכב (3.5%), חשמל לצריכה ביתית (3.7%), סיגריות (3.9%), חלב ומוצרי חלב (1.7%) ושירותי דיור בבעלות הדיירים (0.4%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות שנרשמו בחודש שעבר במחירי הירקות הטריים (2.5%), ריהוט (0.8%) וספרי הקריאה (10%).
עליות אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידות שנרשמו בחודש שעבר במחירי הירקות הטריים (2.5%), ספרי הקריאה (10%).
לדברי יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות לעליית מחירי החשמל, המע"מ ויתר התשומות, ישנה השפעה מתגלגלת. "אפקט הדומינו עשוי לתרום לסבב עליות מחירים נוסף בחודשים הקרובים", הוסיף.
לדברי ניר אומיד סמנכ"ל השקעות בתמיר פישמן מדד יוני לא מצביעעל שינוי הסביבה הכלכלית. "מדובר בצרוף מקרי של מספר גורמים שהתנקזו בחודש בודד, בראשם העלאת המע"מ שתרמה כ0.5% ובנוסף סעיפים עונתיים כגון עלייה חדה במחירי הלבשה והנעלה ומחירי פירות טריים . כיוון שמדד יוני צפוי היה להיות גבוה לא צפוייה השפעה מהותית על שווקי ההון פרט לעלייה קלה בצמודים קצרים , וירידה בציפיות להפחתת ריבית".
לדברי נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, "מדד חודש יוני משקף בעיקר השפעה קצרת טווח של העלאת המסים העקיפים (מע"מ). סביבת האינפלציה במשק צפויה להיות ממותנת למדי בחודשים הקרובים, לאור המשך ההאטה בארץ והשיפור המזערי בכלכלה העולמית. ייסוף השקל, היעדר לחצי שכר וביקוש, העמקת האבטלה וצפי ליציבות במחירי הסחורות, גם הם תורמים לאינפלציה המתונה ולפיכך יש להמשיך ולתמוך בפעילות הכלכלית במשק באמצעות קיומה של ריבית בסיסית נמוכה לאורך זמן.
מדד הדיור עלה ב-0.3%
סעיף הדיור, שהוא בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים, עלה בחודש שעבר ב- 0.3%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי השכירות שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה ב- 0.4% ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.2%.
מדד מחירי הדירות לחודש מאי, שמפרסמת הלמ"ס במקביל לפרסום מדד המחירים לחודש יוני, ירד ב-0.1%, לאחר שרשם ירידה בשיעור זהה באפריל. עם זאת, מתחילת השנה, טיפסו מחירי הדירות בשיעור מצטבר של 3.3%. יודגש כי, רכיב "שירותי דיור" במדד המחירים לצרכן מבוסס על חוזי שכירות, ואילו מדד מחירי הדירות מבוסס על מחירי הדירות.
מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, ירדו בחודש האחרון, זה החודש השני ברציפות, ב- 0.1%. יחד עם זאת, בשיעור שנתי גבוהים עדיין מחירי הדירות ב- 8.4% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.
על פי הערכות הריבית לחודש אוגוסט תישאר ללא שינוי
העלייה במדד יוני לא צפויה להשפיע החודש על החלטת הריבית, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בעוד שבועיים להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 1.25%. זאת בשל העובדה שסביבת האינפלציה נמצאת עדיין בתוך תחום היעד השנתי ובשל הרצון לא לפגוע במלאי הריבית שיעמוד לרשות נגיד בנק ישראל הנכנס.
על פי הערכות האנליסטים הריבית תישאר ללא שינוי גם בחודש הבא, למרות העלייה במדד.לדברי יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון: "אנו מעריכים כי בנק ישראל יותיר את ריבית הבסיס לחודש יולי ללא שינוי ברמה של 1.25% ולא יפחיתה, אלא בהתרחשות מקרי קיצון עד לרבעון האחרון של שנת אז תתבהר תמונת הצמיחה הכלכלית2013. עוצמתו היחסית של הדולר בעולם על רקע הערכות להקטנת תמריצים על ידי הפד, תומכת במטבע האמריקני ומקטינה את הלחץ על הבנק המרכזי הישראלי להתערב בשוק המטבע באופן אגרסיבי בעת הנוכחית על מנת לתמוך בדולר אל מול השקל".