איציק אלרוב בעקבות פרסום הטבות המס: "הוכח שהמחאה החברתית לא אשמה בגירעון"
עפ"י הנתונים ההטבות שניתנו לחברות הציבוריות הן מעל 16 מיליארד שקל. שלי יחימוביץ': "הנה הכסף"; עו"ד טלי ירון אלדר: "הדיון הרלוונטי צריך להיות בנוגע לאחוז המס המשולם על ידן"
הרוחות סוערות בעקבות פרסום נתוני הטבות המס שהעניקה המדינה לחברות הגדולות. על פי הנתונים ההטבות שניתנו לחברות הציבוריות עוברות את הסכום של 16 מיליארד שקל. הנתונים לגבי הטבות המס לחברות הפרטיות טרם פורסמו.
- הנתונים נחשפו: שיאנית הטבות המס היא טבע - כ-12 מיליארד שקל ב-6 שנים
- העליון: לעכב את פרסום שמות החברות הפרטיות שנהנות מהטבות מס
- ביהמ"ש דחה בקשת האוצר ורשות המסים לעכב חשיפת החברות הנהנות מהטבות מס
יש לציין כי ביוני האחרון התפרסם לראשונה בכלכליסט כי משרד האוצר מתכוון להקים ועדה שתבחן הטבות אלו.
איציק אלרוב, ממובילי המחאה החברתית ומייסד תנועת "הצרכנים" בתגובה להטבות המס שקיבלו תאגידי הענק: "בניגוד לטענות הספינולוגים מטעם ומלהגי הפופוליזם למיניהם, היום הוכח שהמחאה החברתית לא אשמה בגירעון. להפך, היא זו שעמדה והתריעה בשער על שיקולי האיפה ואיפה שנוהגים פקידי השלטון בין השכירים והעצמאים הקטנים הנדרשים לשלם מסים גבוהים, לבין תאגידי הענק הנהנים מהטבות מס שערורייתיות.
"כמה אטימות ואכזריות קיימת בדרישה ממיליוני אזרחים מן השורה להסכים להעלאות המע"מ והמסים, שנועדו בעיקר כדי לממן את המשך חגיגת הטבות המס שמקבלים התאגידים הגדולים? זהו אות קין, על התנהלות המדינה, שנצבעת בדמעות וביזע של מאות אלפי אזרחים עניים שיוקר המחיה מכה בהם ללא רחם. זוהי בדיוק סלילת הדרך לחורבן הבית הכלכלי ואיבוד הסולידריות.
"הציבור לא ינוח ולא ישקוט עד שתוחזר השפיות למחוזותינו. עד שהסטנדרטים האנושיים והערכים המוסריים הם שינחו את השלטון ופקידיו", סיכם אלרוב.
יחימוביץ': "זה רק קצה הקרחון"
יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה בתגובה לנתונים: "הנה הכסף. העסקים הקטנים והבינוניים, שמהווים 99% מהעסקים בישראל, נאנקים תחת מחנק אשראי - בעוד הממשלה מעניקה פטורים על ימין ועל שמאל לתאגידים החזקים ביותר ללא כל הצדקה כלכלית. 16.5 מיליארד שקלים של פטורים בחמש שנים, וזה רק קצה הקרחון, הם רעידת אדמה במדיניות הכלכלית.
"המתקפה שהכריזה הממשלה על מעמד הביניים היא חסרת תקדים בעוצמתה. החלטתו של שר האוצר לפיד כי מעמד הביניים והעניים הם אלה שיישאו שוב בעול מילויו של הבור התקציבי, שעה שהוא נמנע מלגעת באותם מאגרי ענק של הון - היא חסרת אחריות, לא מוסרית ולא כלכלית, ואנו נאבק בה בכל כלי אפשרי".
שבי גטניו, מנכ"ל 'העמותה לדמוקרטיה מתקדמת': "שקיפות היא בהחלט האויב מספר אחד של תחלואי קשרי הון-שלטון. מדובר בסיוע רציני לחשיפת חלק מקשרי הון-שלטון במדינת ישראל, ובצעד שמאפשר לנו להתחיל ולהבין חלק מהפרטים הנוגעים לעבודת חברות הלובינג השונות. כבר מהרשימה הנוכחית עולות תובנות חשובות רבות, ואנו מצפים בכליון עיניים לרשימת החברות הפרטיות.
"תמוה בעיני מדוע שר אוצר בישראל זקוק לכך שאחרים יחשפו בפניו את הפרטים האמורים, כמו גם מדוע הוא זקוק ללחץ ציבורי כדי להתחיל ולפעול בנושא", אמר גטניו.
לעומת זאת, עו"ד טלי ירון אלדר לשעבר נציבת מס הכנסה, סבורה שמוקד הדיון צריך להיות דווקא במקום אחר: "הנתונים מסיטים את הדיון הציבורי מהנושא החשוב באמת. במקום לבחון את סכום הטבת המס שמקבלות החברות, הדיון הרלוונטי צריך להיות בנוגע לאחוז המס המשולם על ידן. סכום תשלומי המס מעידים על גובה הרווחים של החברות, כאשר ידוע לכל שחברה אשר משלמת יותר מס היא חברה אשר מרוויחה יותר.
"הדיון הציבורי צריך להיות סביב אחוזי הטבת המס הניתנים לחברות ציבוריות ודרך כך לשאול אלו תעשיות מדינת ישראל מעוניינת לעודד ומדוע. להתרשמותי, חשוב לעודד תעשייה ופעילות של חברות גדולות התורמות למשק בדרך ישירה ועקיפה. חשוב להדגיש שגם חברות קטנות ובינוניות זוכות ליהנות מהטבות המס ואלו אינן נחלתן של חברות גדולות בלבד", אמרה ירון אלדר.