ניתוח כלכליסט
בכמה המכוניות יתייקרו? כרגע גם היבואנים לא יודעים
מתווה המס הירוק על מכוניות שיכנס לתוקף בתחילת החודש הבא מעלה את רף היצירתיות של יבואני הרכב בחיפוש אחר דרכים לשמירה על המחירים הקיימים. בין הפיתרונות: הסרת אבזור מיוחד, הקטנת הנחות לחברות ליסינג וגם צמצום הטבות בעסקאות טרייד אין . כך או כך- מי שיספוג את השינוי יהיה הצרכן
אחד עשר ימים בלבד נותרו עד לכניסתו לתוקף של מתווה המס הירוק החדש ובשלב זה, מספר השאלות הפתוחות עולה על מספר התשובות. לפני מספר שבועות בלבד היה נדמה ששיעורי ההתייקרויות ברורים ליבואנים ויכנסו לתוקף באוגוסט. כך, על פי הערכות שמסרו לנו יבואני רכב עוד בתחילתו של השבוע שעבר, המכוניות הקטנות היו אמורות להתייקר בשיעור מזערי יחסית, של מאות שקלים ואילו המכוניות המשפחתיות היו מיועדות להתייקר בשיעור מעט יותר מהותי, של כ-3,000 עד 4,000 שקלים. גם רכבי הכביש-שטח הרכים היו אמורים להתייקר בשיעור יחסית מזערי, של כ-1,000 עד 2,000 שקלים. הערכות אלה התבססו על שני גורמים עיקריים שיבואני הרכב מכירים היטב זה שבועות רבים: שערי מטבעות ונוסחת המס הירוק.
- מיסוי ירוק חדש לרכבים ייכנס לתוקף בחודש הבא
- לאור תקנות המיסוי הירוק: יבואנית ראשונה מסירה דגם דיזל מהיצע הדגמים
- ירוק ויקר
אלא שבשבוע שעבר נפל דבר: כפי שפורסם ב"כלכליסט", יבואנית טויוטה הודיעה שלא תייקר את דגם הקורולה הפופולארי באוגוסט. בכך למעשה יבואנית טויוטה "שמה רגל" ליבואני הרכב המתחרים שהתכוונו לייקר את המכוניות המשפחתיות המתחרות בקורולה.
לדברי מספר גורמים עמם שוחחנו בענף הרכב, למצב כזה יש כמה פתרונות אפשריים שאומנם ישמרו את מחירי הרכב אך יפגעו בצרכן. בל נשכח שכאשר היבואן אינו מייקר את המכונית, למרות שהציון הירוק שלה מחמיר, מישהו צריך לבלוע את הפער הכספי- ואם מדובר ביבואן הרכב, אזי מדובר בתרחיש שפוגע ברווחיות של היבואן.
היבואן סופג את עליית המס - הצרכן נפגע בכל מקרה
במסגרת הפיתרון הראשון יבואן הרכב יבחר לא לייקר את הרכב המשפחתי, אך יסיר ממנו אבזור. כך, לקוחות שהורגלו עד כה למצוא במכוניתם החדשה בקרת אקלים, או בקרת שיוט, יגלו שאלה יעדרו מן המכוניות שישווקו בישראל מאוגוסט. במסגרת הפיתרון השני, אם יבואן הרכב יקטין את רווחיותו, אזי חברות הליסינג יצטרכו לשאת בנטל – המשמעות היא שההנחות לחברות הליסינג יקטנו- מה שייקר באופן אוטומטי את עסקאות הליסינג. במסגרת תרחיש שלישי יצטרכו יבואני הרכב לצמצם את גובה ההטבות הנלוות לרכישת מכונית, קרי עסקאות טרייד אין, הנחות ועסקאות מימון. בכל אחד מן התרחישים הללו התוצאה זהה: מחירו של הרכב אומנם אינו מתייקר, אך בפועל הצרכן נפגע, בין אם מדובר במכונית ליסינג ובין אם מדובר ברכב פרטי.
היבואנים לא החליטו אם לייקר את המשפחתיות או את הרכבים הקטנים
השלכות אי בהירותו של נושא המס הירוק אינן נוגעות רק למחיריהן של המכוניות המשפחתיות, אלא גם ליתר הדגמים. כאמור, אם לפני שבועות ספורים בלבד ידעו היבואנים כמה יתייקרו הדגמים הקטנים ורכבי הכביש שטח, כעת בוחנים היבואנים אפשרות לייקר דגמים אחרים "על חשבון" הדגמים שאינם מתייקרים.
כך לדוגמה, אם יבואנית מסוימת ידעה שבמקרה של מכונית הסופר מיני שלה יש לייקר את הרכב באלף שקלים, אך היבואנית "תבלע" 500 שקלים לכיסה, מה שיביא להתייקרות של 500 שקלים בלבד בפועל ואילו את המכונית המשפחתית יש לייקר ב3,000 שקלים, כעת היבואנית נאלצת לספוג את התייקרות המכונית המשפחתית כדי להתחרות בקורולה של טויוטה- ולכן אינה יכולה "לבלוע" לכיסה את 500 השקלים שתכננה לבלוע במכונית הסופר מיני.
המשמעות היא שיבואנים שהצהירו שייקרו מכוניות קטנות ב"מאות שקלים בלבד" נדרשים כעת לסבסד את אי התייקרותו של הדגם המשפחתי-ולכן כן ייקרו את המכונית הקטנה בשיעור ניכר. עם זאת, בל נשכח את כוחם של הצרכנים: אלה רגישים מאוד להתייקרויות של מכוניות קטנות – ולכן יתכן שבדומה לדגמים המשפחתיים יאלצו יבואני הרכב לא לייקר את הדגמים הקטנים, אך לצמצם את המבצעים, ההטבות וההנחות.
הפיתרון: להמתין עם רכישת הרכב עד אוגוסט
תקופה זו של אי וודאות יצרה תופעת לוואי נוספת הממחישה את אי הוודאות בקרב יבואני הרכב: בשנים עברו לפני כניסתו של מתווה המיסוי הירוק לתוקף מיהרו יבואני הרכב להדגיש בפרסומיהם את העובדה שהמיסוי הירוק נמצא ממש מעבר לפינה, אך השנה יבואני הרכב ממעיטים לעשות זאת. הסיבה, מסבירים גורמים בענף, היא שיבואני הרכב בעצמם אינם יודעים עדיין כמה יעלו המכוניות החדשות, כלומר אם בכלל כדאי להם להודיע ללקוחותיהם על התייקרויות קרובות. במקרה של הרכבים המשפחתיים לדוגמה מדובר בדילמה אמיתית שרוב יבואני הרכב עדיין לא הצליחו לפתור. בשלב זה הפיתרון הטוב ביותר שניתן לתת הוא פשוט להמתין כמה שיותר קרוב לתחילת חודש אוגוסט כדי לנסות ולקבל תשובות ברורות לגבי התייקרות מחירי הרכב.