פרויקט המטרונית בחיפה יוצא לדרך: בחינת מערכות ראשונית של מערכת הסעת ההמונים
במסגרת הפרויקט יופעלו 90 אוטובוסים שינועו על תוואי יעודי שנבנה בשנים האחרונות ברחבי חיפה. בשלב הראשון תנוע המטרונית ללא נוסעים, ובמידה שלא יתגלו בעיות, תותר הנסיעה חינם כבר מה-2 באוגוסט
שלוש שנים לאחר הכרזת הזוכה במכרז הממשלתי, ולאחר חריגה תקציבית של כ-300 מיליון שקל, פרויקט המטרונית בחיפה יוצא לדרך. ביום שישי הקרוב צפויה להתקיים בחינת מערכות ראשונית של מערכת הסעת ההמונים בעיר הנמל הצפונית, זאת לאחר קבלת אישורי ההפעלה הנדרשים בחוק.
בשלב הראשון תנוע המטרונית ללא נוסעים, ובמידה שלא יתגלו בעיות במערכות ההפעלה הממוחשבות תותר הנסיעה חינם כבר מה-2 באוגוסט. מדובר במודל הרצת מערכות דומה לזה שבוצע בעת הפעלת הרכבת הקלה בירושלים. בחברת יפה נוף, היא המפקחת מטעם משרד התחבורה על המיזם, מעריכים שיקחו 6 עד 8 חודשים עד שתושבי העיר ילמדו להשתמש במערכת ההסעה המתקדמת.
פרויקט המטרונית נחשב לאחד ממיזמי התחבורה הגדולים בארץ, במסגרתו יופעלו 90 אוטובוסים שינועו על תוואי יעודי שנבנה בשנים האחרונות ברחבי מטרופולין חיפה. הזכיין הוא קונסרציום של חברת התחבורה דן (60%), קרן נוי (20%) ותאגיד התחבורה SNCF הצרפתי (20%), שקיבלו את הזכות להפעיל את את המטרונית לתקופה של 12 שנה. עלות הקמת המטרונית הגיעה ליותר ממיליארד וחצי שקל, לא לפני שהתגלו שם חריגות קשות בבנייה של כ-300 מיליון שקל אותן נאלצה המדינה לכסות מכיסה.
בשלב זה הפרויקט כולל הפעלת מערך אוטובוסים רבי קיבולת בשלושה קווי שירות באזור חיפה והקריות, באורך כולל של 40 קילומטר. הקו הראשון יופעל מאזור צפון הקריות (סמוך למחנה כורדני) דרך כביש 4 והעיר התחתית של חיפה ועד מרכזית חוף הכרמל. הקו השני יופעל מקרית אתא למסוף בת גלים דרך כביש 4 והעיר התחתית של חיפה. הקו השלישי יופעל מקרית ים וקרית חיים להדר בחיפה.
שר התחבורה ישראל כץ מסביר שמטרופולין חיפה הוא הראשון בארץ שבו מופעלת מערכת תחבורה ציבורית מתקדמת, "המטרונית תהנה מזכויות דרך בלעדיות בכבישים לאורך כל מסלולי הקווים. העלייה והירידה ממנה יתבצעו באופן חופשי מכל הדלתות והתשלום יבוצע באמצעות כרטוס חכם ומכשירי תיקוף אוטומטיים שיוצבו ברציפים לשימוש הנוסעים", אמר כץ. ראש עיריית חיפה יונה יהב הוסיף שהשקת מערכת המטרונית היא חלק חשוב בפיתוח העיר, שלא היה יכול להתבצע מבלי לקבל את שתוף הפעולה של הערים הצמודות לחיפה.
על פי ההערכות בענף התחבורה, מטרת הזכיינים היא לסיים את שנת ההפעלה הראשונה עם ממוצע מכירות כרטיסים שיגיע לכ-70 אלף נסיעות ביום. המטרה לשנות ההפעלה שלאחר מכן היא להתייצב על ממוצע של 100 עד 110 אלף נסיעות ביום.