"איפה הכסף?", גרסת אבו מאזן
תביעה שהגיש מוחמד דחלאן לבית הדין הבינלאומי מאיימת לחשוף את השחיתות הסדרתית ברשות
דחלאן, שסולק לפני שנתיים מכל תפקידיו ברשות ובתנועת הפתח, עזב את הארץ ומתגורר בדובאי. בתביעה משפטית שהגיש לבית הדין הבינלאומי בהאג באמצעות עורך הדין הישראלי זאכי כמאל מחיפה, הוא טוען שאבו מאזן הוא עריץ שרודף אותו פוליטית ונישל אותו מכל נכסיו. בציבור ובהנהגה הפלסטינית לא באמת מאמינים שהתביעה של דחלאן תניב תוצאות מעשיות, אבל בהחלט מתייחסים ברצינות להאשמות השחיתות שמטיחים אבו מאזן מצד אחד, ומוחמד דחלאן ושותפו מוחמד רשיד מצד שני.
שיטת ניהול כספים של ארגון מחתרת
ניהול מושחת של כספי ציבור לא נחשב לחריג ברשות הפלסטינית, שבה לא קיימים גופי ביקורת ועיתונות חוקרת שבכוחם לפקח על השלטון. הרקע לכך הוא השיטה השלטונית שהנהיג יאסר ערפאת כאשר עמד בראש אש"ף, בעת שהארגון פעל כתנועת מחתרת.
בימיו הראשונים של אש"ף הוקם מוסד כלכלי בשם "צאמד" (איתן בעברית), שבו הצטברו כספי הארגון ונוהלו בחשאי. כך למשל שילמו מדינות המפרץ מס לאש"ף עבור מאות אלפי הפלסטינים שעבדו במפרץ. בשנים שאש"ף פעל בביירות קירב אליו ערפאת עיתונאי צעיר בשם מוחמד רשיד, שעם השנים הפך לנאמנו בכל הנוגע לנושאים הכספיים.
לאחר הקמת הרשות הפלסטינית ב־1994 החלו מדינות העולם להעניק לה סיוע כספי נכבד. הקופות הלאומיות של אש"ף ובכללן צאמד, שאותה ניהל רשיד, הפכו לקרן ההשקעות הפלסטינית, שפעלה לצדו של משרד האוצר ברמאללה. לא ידוע כמה כסף יש בקרן, שהשקיעה במשך השנים מאות מיליוני דולרים בעשרות פרויקטים בעולם. כיום מנהל אותה מוחמד מוצטפה, יועצו הכלכלי של אבו מאזן וסגן ראש הממשלה.
רשיד ודחלאן משיבים מלחמה
על פי שיטת הממשל של ערפאת קיבלו ראשי המנגנונים סכומים גדולים לביצוע פעילותם, ללא ביקורת וללא שקיפות. רק בשנים האחרונות שונתה שיטת התשלומים, בהוראתו של ראש הממשלה הקודם סלאם פיאד.
ביוני 2012 הואשם רשיד במעילה של 34 מיליון דולר וברח מהרשות. הוא חבר לדחלאן, שצבר כסף רב מניהול מנגנון הביטחון בעזה וממענקים ששילמו לו האמריקאים כדי שיילחם בחמאס, ויחד הם משקיעים בפרויקטים בירדן, במפרץ ובאירופה. המריבות שלהם עם אבו מאזן צפויות לחשוף בקרוב גילויים נוספים של שחיתות, שהפכה לנורמה ברשות הפלסטינית.