בלעדי לכלכליסט
"לא סומכים על בעל הבית של דואר ישראל"
גופי הפנסיה קיימו פגישת חירום עם הנהלת הדואר על רקע הערה בדו"ח הכספי, שלפיה ספק אם תוכל לפרוע חוב של 400 מיליון שקל כלפיהם מ־2015. יו"ר הדואר: "במקרה הצורך המדינה תתמוך בנו"
גופי הפנסיה, המחזיקים באג"ח של החברה הממשלתית דואר ישראל לאחר שהעניקו לה הלוואה של 400 מיליון שקל, מתכננים להקים נציגות שתשגר מכתב רשמי למדינת ישראל, הבעלים של החברה. בכוונתם לאיים במכתב שיעמידו את החוב כלפיהם לפירעון מיידי, אם המדינה לא תירתם לעזרת החברה, שתימצא במצוקה תזרימית מסוף השנה הבאה. כך נודע ל"כלכליסט".
- משלוחי הדואר בישראל ירדו ב-8% ברבעון הראשון
- ה"כחלוניזם" נעצר בוועד עובדי דואר ישראל
- הדרישה של הדואר: מכוניות חדשות תמורת משומשות
שלשום כינסה הנהלת הדואר אסיפת מחזיקי אג"ח מיוחדת בנוכחות היו"ר ששי שילה והמנכ"ל חיים אלמוזנינו כדי להציג בפני המחזיקים תמונת מצב עדכנית על יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה למחזיקים. בכל שנה החל מ־2012 נפרעים כ־11% מקרן החוב כלפי המחזיקים, והתשלום האחרון צפוי רק ב־2021.
המחזיקים הוטרדו בעיקר מהערה בדו"חות הרבעון הראשון ל־2013 של בנק הדואר, שלפיה אם המדינה לא תקבל החלטה על רפורמה בתעריפי הדואר (העלאת תעריפים) עד סוף השנה, יהיה חוסר ודאות בנוגע ליכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה העתידיות. ובלשון הדו"ח: "להערכת החברה, הירידה ברווחיות (בשנים האחרונות - ר"ב) דורשת את התערבות הממשלה. ללא התערבות לא תוכל החברה לעמוד בהתחייבויותיה ארוכות הטווח".
באסיפה נכחו מחזיקי האג"ח הגדולים - בית ההשקעות מיטב דש, פסגות, עמיתים, הראל, הכשרה ביטוח, אי.בי.אי, קרן הפנסיה גילעד, הפניקס ולאומי נוסטרו. הנהלת הדואר טענה כי ברשותה דו"ח תזרים מזומנים לשנתיים הקרובות, ולפיו החברה יכולה לעמוד בכל התחייבויותיה בשנים 2013–2014. הדו"ח הועבר לידי נאמן האג"ח ולא נחשף לעיני המחזיקים. עם זאת, המחזיקים טענו כי לפי תנאי שטר הנאמנות, אם יש חשש לאי־פירעון, אף אם הוא עלול להתרחש אחרי שנתיים, יש עילה לפירעון.
דואר מציגה תמונה קשה כדי שהמדינה תסייע
285 מיליון שקל מתוך 400 מיליון השקלים שדואר ישראל גייסה ממחזיקי האג"ח הועברו לידי המדינה כהחזר הלוואה. כרגע יש בקופת החברה כ־200 מיליון שקל (יתרה של 115 מיליון שקל מגיוס האג"ח ועוד 100 מיליון שקל שכבר היו בקופה), המשמשים לתפעול שוטף ולהחזר החוב. מחזיקי האג"ח מוטרדים כי המזומנים שבקופה נשרפים באופן שעלול להוביל לתרחיש דומה לזה שעברה אגרקסקו - חברת היצוא החקלאי הממשלתית שנקלעה ב־2011 למצוקה תזרימית, לא יכלה לעמוד בהתחייבויותיה לנושיה ונאלצה להיכנס להליכי פירוק.
היו"ר שילה הדגיש בפני המחזיקים כי סיפור אגרקסקו לא יחזור על עצמו במקרה הנוכחי: "אין מה להשווות בין אגרקסקו לדואר, כיוון שמדובר במבנה בעלות שונה ובחשיבות שונה למדינה, ושירות דואר הוא שירות חיוני. לכן אני מאמין כי במקרה הצורך המדינה תתמוך בחברה". על פי הערכות, הנהלת הדואר מנסה להציג תמונה עגומה של מצבה כדי לעודד סיוע מצד המדינה בהליך התייעלות שכולל פיטורי עובדים במסגרת תוכנית פרישה.
לדברי שילה, "חל קיפאון בין המדינה לחברה על רקע הבחירות. אני מאמין כי בתוך כמה שבועות תחדש החברה את השיחות שלה עם משרדי האוצר והתקשורת". אלמוזנינו הוסיף כי "קיים עיוות במבנה התעריפים בדואר, שאינו מתחשב בעובדה שהדואר מספק שירות אוניברסלי ומגיע לכל בית במדינה. תיקון התעריפים מתבקש ללא קשר למצבה של החברה".
נציגי בית ההשקעות מיטב דש תקפו את התנהלות החברה. "אנחנו נפגשים עם נציגי החברה בכל שנה, ובכל פעם הם אומרים דברים שאחרי זה לא מתבצעים. ה־EBITDA של 2012 הוא 60 מיליון שקל, וההשקעות היו 90 מיליון שקל; וזה נמשך ככה ברבעון הראשון של 2013. החברה משקיעה סכומים העולים על התזרים מהפעילות השוטפת שלה", הלינו במיטב דש. "נכון שלחברה יש כסף לשנתיים הקרובות, כי זה כסף שגויס בהנפקה, אך השאלה היא מה יקרה בטווח הארוך יותר, כשהכסף ייגמר". נציג מיטב דש הביע חשש כי "הגמישות הניהולית של ההנהלה נמוכה מאוד, כיוון שאת שכר העובדים ואת התעריפים קובעת הממשלה".
המחזיקים שאין בידיהם שעבודים על נכסי חברת הדואר דרשו תחילה לשעבד לטובתם את הנדל"ן שלה, אך נענו כי הדבר לא אפשרי. במענה לשאלתם אם החברה יכולה למכור נכסים ללא אישור הממשלה, השיבו שילה ואלמוזנינו כי לא בחנו את הנושא, משום שלהערכתם אין בזה צורך בשלב זה. עם זאת, הם הדגישו כי כל נכסי החברה אינם משועבדים. יתרה מכך, שילה ציין כי שווי נכסי החברה (בעיקר הנדל"ן המשמש לסניפי הדואר - ר"ב) עולה על מיליארד שקל וכי החברה יכולה למכור עד 20% מהנכסים ללא אישור הממשלה. אלא שהמחזיקים חוששים שאין כל סיכוי למכירת נכסים, מפני שוועד העובדים, שיבין כי מכירת סניפים משמעה פיטורי עובדים, יתנגד לכך.
מחזיקי האג"ח דורשים מתן שעבוד על הנכסים
המחזיקים התעקשו לברר עם ההנהלה מהי התוכנית שלה לעמידה בהחזר החוב. במענה לתהיות המחזיקים על השקעות החברה שלא מניבות תשואה ראויה אמר אלמוזנינו כי ההשקעות הן בעיקר בשיפוץ סניפים, בהחלפת כלי רכב ובפיתוח תוכנות. לטענתו, אפשר לקצץ בהשקעות ואף לעצור אותן - השאלה היא מה המחיר שהחברה תשלם על כך. עוד הוא הבהיר כי 7,000 עובדי הדואר מקבלים שכר נמוך ביחס לעובדי חברות ממשלתיות אחרות, וכי במגבלות שנוצרו אף הוצאו באחרונה לפרישה 40 עובדים, ולא נקלט ולו עובד אחד. כמו כן טענו בדואר כי בפני שר התקשורת הוצגה תוכנית רב־שנתית להבראת החברה, הממתינה להתייחסות שר האוצר.
בדיון שקיימו מחזיקי האג"ח ללא נוכחות ההנהלה אמרו נציגי מיטב דש כי החברה ממשיכה במנטרות הקבועות שלה - ההכנסות יורדות, ההוצאות עולות ואין ביכולתה לשרוד ללא העלאת תעריפים. מחזיקי האג"ח ציינו כי המשך המצב הנוכחי אינו טוב וכי הם "לא סומכים על בעל הבית". להערכתם, מתן שעבוד יעלה את רמת הביטחון שלהם. לבסוף, כאמור, הוחלט על הקמת נציגות שתכתוב מכתב לממשלה אשר יבהיר כי הם חוששים מהמצב הנוכחי ודורשים פתרון מהממשלה כבעלת החברה.
תגובת האוצר: "ועדת רייך הוקמה כדי לבחון את מבנה ההוצאות בחברת הדואר ואת תמחור שירותיה. הוועדה ממשיכה בעבודתה וצפויה להגיש את מסקנותיה בסוף 2013. דו"חות הדואר צופים כי להערכת הנהלתה, היא תוכל לעמוד בכל התחייבויותיה שנתיים מתאריך המאזן על בסיס המקורות הקיימים בחברה ותזרימי המזומנים הצפויים מפעילותה השוטפת. הערכת החברה שתעמוד בהתחייבות לפרק זמן של שנתיים מתבססת על הנחיות הרשות לניירות ערך. גורמי המדינה בשיתוף החברה מקיימים באופן שוטף דיונים במטרה לעקוב אחר מצבה ולגבש תוכניות אסטרטגיות לטווח הארוך הקשורות לפעילותה".
מדואר ישראל נמסר: "אסיפת מחזיקי האג"ח התקיימה ביוזמת החברה כדי להבהיר את מצבה האמיתי. ההנהלה הצהירה שתעמוד מאחורי התחייבויותיה בשנתיים הקרובות, והצביעה על הצורך בהתגייסות הממשלה כבעלים וכרגולטור, כדי שהחברה תוכל לעמוד בהתחייבויות לאורך זמן. בקרב מחזיקי האג"ח היתה תמימות דעים כי החברה עמדה עד כה בכל התחייבויותיה, ועל כן ביקשו בסיכום הדיון להיפגש עם נציגי המדינה כבעלי השליטה".