לפיד: "מערכת החינוך נכשלה כפס ייצור"
שר האוצר אמר בכנס החינוך בחולון, כי "המורה כמרכז הידע כבר לא קיים. הוא כבר לא יכול לדעת יותר מהתלמידים שלו שיש להם סמארטפון עם כל הידע העולמי"; שר האוצר שאל: "האם להיות מכונאי זה באמת פחות חשוב מאשר להיות ביולוג? למי יש יותר סיכוי להתפרנס? בוודאי למכונאי"
"אני שר האוצר ואין לי תעודת בגרות. סיימתי 12 שנות לימוד ואין לי תעודת בגרות כי הייתי צעיר זועם, שלא התחברתי והייתה לי תחושה, כנראה מוצדקת, שהמערכת לא רואה אותי". כך פתח שר האוצר יאיר לפיד את דבריו בכנס החינוך שנערך היום (ה') בחולון.
"כשזכיתי בתחרות שירה של עיריית תל אביב שאליה הופנתי על ידי אחת המורות בבית הספר, לראשונה בחיי הרגשתי שאני הכי טוב במשהו ולא בהכרח הכי גרוע או בינוני ויכול להיות שאמצא נישה שבה אהיה הכי טוב והידיעה הזו שינתה את חיי".
לפיד סיפר את סיפורו האישי כהקדמה לדברים הקשים שאמר על הבמה נגד מערכת החינוך, על כך שהיא מתנהלת כפס ייצור ולא כמערכת שתפקידה לחנך.
"בתי הספר של ימינו לא יכולים להיות תעשייה. כשסיימתי את התיכון איש לא ידע שהולך להיות בעולם אינטרנט. ב-1991, עשר שנים אחרי שסיימתי תיכון, הומצא האינטרנט וכל מה שלמדתי היה לחינם. כל החברות הישראליות והסטארט-אפים, הכל תלוי בדבר שלא סיפרו לי שהולך לקרות. אז מערכת החינוך כפס ייצור נכשלה. המורה כבר לא יכול לדעת היום יותר מהתלמידים שלו. לכל תלמיד יש סמארטפון עם כל הידע העולמי. המורה כמרכז הידע כבר לא קיים. מערכת החינוך לא יכולה להיות יותר פס ייצור".
לדברי שר האוצר, ליותר ממחצית לתלמידים בישראל אין תעודת בגרות "ואנחנו אומרים להם סליחה. אבל זו תעודת בית הספר היחידה שאנו מקבלים. האם להיות מכונאי זה באמת פחות חשוב מאשר להיות ביולוג? למי יש יותר סיכוי להתפרנס? בוודאי למכונאי". לפיד הצהיר ייפתחו עוד עשרות בתי ספר מקצועיים.
לפיד סיפר כי בנו ליאור אמור לעשות השנה בגרות בתנ"ך ואמר כי אינו מבין מדוע הוא צריך לעשות את הבחינה הזו. "למה אנחנו לוקחים את הספר הטוב ביותר שנכתב אי פעם והופכים אותו לבחינה? אני לא רוצה שהוא יעשה בגרות בתנ"ך, אלא שיקרא וילמד על עקדת יצחק ועל אלוהים ועל הדמות של אלוהים בתנ"ך", אמר לפיד. "במקום זה, אנחנו דנים אותו לשבת ולשנן חוקים מהתנ"ך. רוצים שהוא ילמד תנ"ך? תנו למורים ללמד. מורים אינם מתרגלים לבחינה. הם מחנכים. תנו למורה לפעמים גם לצאת מהמערכת".
"מערכת החינוך מלמדת את התלמידים על העלייה השנייה", אמר לפיד, "מלמדים אותם את המספרים והאזורים. הכל. רק דבר אחד לא מלמדים אותם והוא לא מופיע בבחינת הבגרות – שאלה שעלו בעלייה השנייה היו בני גילם, בני 17. ילדים, בנים ובנות, שקמו וברחו מהבית וחצו את כל אירופה בטרמפים ועגלות. למה אנו לא אומרים להם שהם בגילם? כי הלימוד עוסק בלימוד במקום לעסוק בחינוך. במקום לספר את הסיפור, אנו מפרנסים את פס הייצור. התלמיד תמיד לבד. בבית הוא לומד ומסתכל על הקירות ויודע שהוא צריך לקבל ציון טוב יותר מזה שיושב לידו. אבל איזה עולם הוא עומד לפגוש? בדידות לא יכולה לייצר ערכים. הוא צריך להיות בבית ספר שמודד לא מי החזק ביותר, אלא מי החלש ביותר".
לדבריו, "אם יהיה לו יחסים עם ילד אוטיסט שלומד לידו באותה כיתה, זה יהיה יותר חשוב מכל הבחינות שהוא יעשה ביחד. תגדירו מה זה תלמיד טוב? זה מי שהוציא ציון 100 בבחינה או כזה שמארגן שני חברים והם הולכים לבית של ניצול שואה פעמיים בשבוע ויושבים איתו כדי שהוא לא יהיה לבד? אני בטוח שאתם יודעים את התשובה", סיכם לפיד.