$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2013
גג כתבה הוועידה הכלכלית

הוועידה הכלכלית

דן פרופר: "אם הייתי חושב להיות ציבורי ולהנפיק לא בטוח שהייתי עושה את זה"

יו"ר אסם בוועידה הכלכלית הלאומית 2013: "אסד עזר לנו לחזק את הייצוא - אבל אני לא מציע להסתמך על זה לאורך זמן". על בעיית מציאת הנגיד אמר: "זה שאין לנו נגיד קבוע לבנק ישראל יש לזה השפעה על מט"ח ומעשי ספקולנטים"

ליאור גוטמן 11:3728.08.13

"נשיא סוריה אסד עזר לנו בימים אחרונים וחיזק את הייצוא על ידי חיזוק השקל בשני אחוז, אבל אני מציע שלא להסתמך על זה לאורך זמן. המשק עומד בפני בעיות רבות: בורסה, רגולציה והגבלות ייצוא", כך אמר יו"ר אסם דן פרופר. הדברים נאמרו במסגרת הרצאה על מנועי הצמיחה העתיידים של המשק, בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" שמתקיימת היום (ד') בתל אביב.

 


 

פרופר התייחס בדבריו להגבלות הקשות שחלות על המשק הישראלי, והתחיל בתאור מצבו הקשה של שוק ההון. "אני רוצה למנות את האתגרים של המשק העסקי בשנים הבאות. הראשון הוא הבורסה - בלי הבורסה בעיניי אין חמצן למשק. לצערי הבורסה מתייבשת והמחזור היומי ב-2002 היה פי 2 מהיום, וזה נתון מזעזע. הסיבות רבות אבל אתחיל מהרשות לניירות ערך - ישבנו ארץ גושן (זהר גושן כיהן עד תחילת 2011 כיו"ר הרשות לניירות ערך - ל"ג), והרגולציה היתה רבה. המכות של הרגולציה נחתו עלינו חודש אחרי חודש. חלקם היו במקום, חלקם היה מיותר וחלקם לא מתאים ועד היום זה מעורר אצלי השתאות איך חשבו שזה מתאים לנו ויעודד את המשק. כך למשל האכיפה המנהלית - הרשות היא המחוקק, השופט והמוציא לפועל, וזאת לכאורה במדינה דמוקרטית  יש כיום איום על הנהלות ודירקטורים", הסביר פרופר.

 

לטענתו, הבעיה השנייה של המשק היא חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי. "אני רוצה להפנות את תשומת הלב של כולם לרגולטור החדש במשק ושמו אנטרופי. זה הגיע ללא שום כללים. הוא קובע את הכללים, הוא המחוקק והוא קובע איך חברה ציבורית צריכה לעמוד בתקנות ואם אתם רוצים לעמוד בהבטחות של הדירקטוריון - שלכאורה חופשי - אתה לא יכול לקבל את הדו"ח שנרשם לגביך. אין מוסד ערעור כי יש גוף שמחליט ופה זה נגמר. הדירקטוריון החליט? אנטרופי החליט אחרת ואם אתה רוצה תמשוך בחזרה את ההחלטה שלך ותתכופף. זה חונק את הבורסה ואם הייתי עומד היום בסימן שאלה להיות ציבורי ולהנפיק לא בטוח שהייתי עושה את זה"

 

לדבריו, נושא קביעת גובה השכר לא זוכה להשקעה מרובה רבה מדי. "לעיתים ההחלטות שלהם תמוהות אלא נעשות בקלות דעת עם שגיאות חמורות. אני רואה שרוב המוסדיים הולכים אחריהם כי זה מקטין את החשיפה מתביעות והרשות לני"ע צריכה לפעול בענין וטוב להקדים את זה לפני שיגרמו נזקים נוספים".

 

דן פרופר דן פרופר צילום: עמית שעל

 

ההשואה ל-OECD מזיקה?

 

פרופר ציין מגבלה שלישית על השוק והיא המעבר של ישראל למדידה ביחס ל-OECD (הארגון לשיתוף ופיתוח אזורי) "מצב הבורסה קיבל תנופה שלילית מהמעבר ל-OECD, ששר האוצר הקודם שטייניץ התגאה בו. משקיעי חוץ שהתחייבו להשקיע אחוז מסוים או את כל ההשקעות במדינות מתפתחות הדירו רגליהם מישראל, בצדק. וכך, במקום להיות ראש לשועלים מהשקעות קרנות הפכנו להיות זנב לאחרות ואנחנו בתור גדול לקבלת השקעות".

 

בעיה רביעית שמצא פרופר היא חסרונו של נגיד לבנק ישראל. "אנחנו היום יכולים לומר שזה שאין לנו נגיד קבוע לבנק ישראל יש לזה השפעה על מט"ח ומעשי ספקולנטים. שמעתי ששר האוצר לפיד נקרא הבוקר לישיבה דחופה עם רה"מ קיוויתי שאולי זה על הנגיד אבל לצערי נזכרתי שכבר שבעה חודשים מחכים. נגיד זמני טוב ככל שיהיה לא יכול לעמוד בפרץ כי לפסיכולוגיה יש משקל ניכר. אני מאחל שנקבל נגיד חדש כדי לחזק יציבות"

 

הבעיה האחרונה שפרופר התייחס אליה היא פריון העבודה הנמוך במשק הישראלי. "יש לנו בעיה בגלל פריון נמוך של הנמלים, חברת החשמל ותאגידי המים. אנחנו צריכים לעשות הכל כדי לסלק את המכשולים כי אלו אזיקים על רגלי המשק. יש לנו בעיה של אקסיסטים. אני רואה בזה ברכה אבל צריך לגבש דרך מיסויית כך שההכנסות ישארו בארץ ואין לי בעיה שחוק הרווחים הכלואים יתייחס לאקסיטים, זאת כדי שישאר בארץ מקור לתעשיה ולצמיחה"

 

בהתייחסו לאופק הקרוב אמר פרופר ש"אנחנו לא נראה צמיחה ניכרת בשנתיים הקרובות. אנחנו בסטגנציה ומתקרבים לאבטלה. אני שמח שהגז מתחיל לזרום וזה יפתח את פריחת המשק. אני גם מקווה המלחמה על ההון השחוק תצליח - זה לא רק פחות שקלים בקופה זו גם בעיה תרבותית שחייבים להתגבר עליה", סיכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x