הוועידה הכלכלית
סילבן שלום: הוזלה בחשמל תביא להוזלה במים שתביא לירידה בעלויות הקוטג'
שר האנרגיה בוועידה הכלכלית הלאומית: "המשק חוסך מיליארד שקל בחודש אחד בשל המעבר לגז - קרוב ל-40 מיליארד שקל בשנה זה סכום עתק. זה יוביל להוזלה דרמטית בכל המשק"
"המשק חוסך מיליארד שקל בחודש אחד בשל המעבר לגז - קרוב ל-40 מיליארד שקל בשנה זה סכום עתק. זה יוביל להוזלה דרמטית בכל המשק", כך אמר שר האנרגיה והמים סילבן שלום בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט".
לדברי שלום, הוזלה בחשמל תוביל להוזלה בכל התחומים: "הוזלה בחשמל תוביל להוזלה במים - אם מקורות מפיקה מים ויש לזה עלויות של הפקת חשמל שיוזלו אז גם המים יוזלו. הייתה מחאת הקוטג' - ממה קוטג' מורכב? מחלב ומים. אם תעריפי המים ירדו גם עלויות הקוטג יירדו. התהליך הזה מרכזי בהורדת יוקר המחיה".
הוא המשיך: "העובדה שחברת החשמל הייתה אחראית על 95% מהייצור מעבירה נתח לא קטן לטובת יצרנים פרטיים. אני חושב שזו אמירה מאוד חשובה, אבל מה אנחנו רוצים להשיג במשק החשמל נוגעת למשק כולו, כי עלויות החשמל משפיעות על כל המשק ועל יוקר המחייה כולו".
שלום דיבר על הרפורמה המיועדת בחברת החשמל שתגובש על ידי צוות בינמשרדי בראשותו של אורי יוגב:"הגענו לרגע שבו צריך לעשות מעשה. מאז שנכנסתי לתפקידי ראשי סחרחר מרוב רפורמות שצריך לעשות. חשבתי שצריך לפעול באופן שונה ולשם כך נועדתי עם ראש הממשלה, שר האוצר יו"ר ההסתדרות ומנהלי חברת החשמל כדי לגבש מסגרת שתוביל אותנו לדברים הנכונים ולא לפי רייטינג. לכן הרפורמה תהיה אמיתית ולא מס שפתיים וזה שינוי מחוייב המציאות כי כולם יודעים שהגיעה העת. חברת החשמל הגיעה לנקודה בה חייבים לעשות את השינוי שצריך להיות אמיתי מהותי יסודי ולא קוסמטי. הוועדה התכנסה לישיבתה הראשונה ביום ראשון האחרון בראשותו של אורי יוגב שמאז הוחלט למנותו למנהל רשות החברות וכך גם היא נכנסה לעניין. הרפורמה לא רק לחברת החשמל אלא לכל המשק. אנחנו אמורים לעשות תוך כדי ידיעה שיש שעת כושר בכניסה של נושא הגז".
שלום דיבר על תפקידו כשר האנרגיה :"כשנכנסתי לתפקיד עמדו בפני 2 דברים: חשמל - שאמרו שאולי לא יהיה חשמל בקיץ ולכן צריך להביא לייצוב של חברה שפעם הייתה רווחית והיום היא מפסידה עם חובות של למעלה מ-70 מיליארד שקל. והדבר השני הוא טיפול בנושא הגז - גם כאן הייתה המון התלהמות אבל כשאתה יודע מה אתה רוצה לעשות בסוף אתה מקבל את התוצאה".
משם עבר לדבר על נושא הגז: "הממשלה החליטה להשאיר 60% מהגז אצלנו בארץ, כמות שתספיק ל-30 שנה, ולייצא את השאר. המטרה שתהיה תעשייה שמבוססת על גז כי נגיד את האמת לא כולם בעולם רוצים להגיע ולפעול כאן. הגיעה נובל אנרג'י שצריך להעריך אותה על זה אבל גופי הענק לא מגיעים. הם לא יודעים אם לסכן השקעות במדינות שכנות בשביל כמות הגז שיש כאן".
לגבי כמות הייצוא ייצג שלום את עמדת משרדו אל מול הבג"ץ שהוגש בנושא: "כמה ייצוא? אני חשבתי שצריך לצמצם ואכן צמצמנו מ-53% ל-40%. היו שהלכו לבג"ץ וטענו שצריך להביא את ההחלטה לכנסת. תפקידה של הכנסת זה לחוקק חוקים ואילו תפקיד הממשלה להחליט החלטות. למה הממשלה לא יכולה לקבל את החלטה? טענו כי זה מבוסס על חוק הנפט שחוקק ב-1952 ואני אומר החוקה האמריקאית מבוססת על חוקה שעברה תיקונים בודדים ואף אחד לא מעלה בדעתו להגיד שהחוקה לפני 240 שנה ולכן אי אפשר להסתמך עליה. אז על חוק הנפט מלפני 60 אי אפשר להסתמך? אבל נכבד כל החלטה של בג"ץ ואם צריך נלך לחקיקה בכנסת. זה כמובן ישהה את התהליך ואני מקווה שזה לא יפריע לאותם גופים שעוסקים בנושא. ההחלטה תתקבל ב-17 בספטמבר בבית המשפט ואנחנו נפעל בהתאם. אם יחליט בית המשפט לטובתנו נפעל ליישום מיידי ואם לא נלך לחקיקה בתהליך אחר. אני מקווה שיהיה הליך קצר".
"לסיכום עניין נושא הגז - הוא חשוב למשק כולו ולא רק לאותן חברות שאמורות לייצא. כבר היום יש חסכון של מיליארד שקל. יש מפעל באופקים 'שניב'- לייצור נייר - רק הוא חוסך מיליון וחצי שקל בחודש על כך שעבר לגז", אמר שלום.
"עכשיו שהפכנו להיות מעצמת גז וגם מעצמת מים, אני מאמין שאפשר להביא לשלום אזורי - כל נושא האנרגיה והמים הפכו לחשובים ביותר בעולם וכולם רוצים להיות חלק מהעניין הזה.
"לסיכום העניין אני רוצה שנדע שיש גם אפשרויות מעבר לאותם דברים שוטפים והאפשרויות קיימות אצלנו. כל אחד רוצה אספקה אמינה וזולה אבל צריך לחשוב גם איך להתחבר לעולם. אני מקווה שנעמוד בפתחה של שנה חדשה ונתחדש ברפורמה בחברת החשמל ובאנרגיה מתחדשת ולצד זה פיתוח הגז וגילויים חדשים".