ועידת כלכליסט
בנט: "אם הייתי יזם היום, הייתי נוסע לסין לחפש שם הזדמנויות"
שר הכלכלה, נפתלי בנט, שהשתתף בוועידה הכלכלית לאומית 2013 של "כלכליסט", קרא ליזמים לעזוב את התלות במדינות המערב וליצור שיתופי פעולה עם מדינות המזרח. "בטיסה האחרונה שלי לסין לקחתי 30 חברות ונסגרו דילים. האפשרויות הן רבות רק צריך לא לתחמן, אורח רוח ולהשקיע במערכות היחסים"
הנאום של שר הכלכלה, נפתלי בנט בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" היה כולו חזון של חדשנות וקריאה ליזמים הישראלים לעזוב את התלות במערב וללכת מזרחה. "אני מקווה שאם נסתכל בעוד עשר שנים לאחור נהיה עם תלות קטנה יותר במערב ובאמריקה והשקעה יותר גדולה במזרח".
"מתחילת התפקיד יוצא לי לפגוש לא מעט דיפלומטים ויום אחד נפגשתי עם דיפלומט ושר חוץ ממדינה מאוד חשובה ואני מתכונן לאיך אני מסביר את המצע המדיני ואז הוא שואל אותי איך אתם עושים את החדשות ומודל החממות. העולם המערבי היום תקוע מבחינת צמיחה. הצמיחה קטנה והעולם עולה לרגל לישראל בשאלה של מודל החדשנות".
בנט מציין שלא מעט פעמים העולם תופס את ישראל כ"יותר טובים ממה שאנחנו באמת ויש עוד במה להשתפר, אבל זה נכס". הוא הוסיף כי היעד הראשון לביקור לאחר שנכנס לתפקיד היה נסיעה לסין. "העולם תופס את ישראל גם במהות אבל בוודאי גם כמעצמה חדשנית ועכשיו הגיע הזמן לממש. אם אני הייתי יזם היום, במקום לפתח את מה שפיתחתי, הייתי נוסע לסין כדי למצוא שם את ההזדמנויות. ההזדמנות הגדולה מעבר להכנסת הערבים והחרדים לעבודה והפיתוח הטכנולוגי זה ללכת מזרחה להודו ולסין. כשהשכנים שלנו מייצאים דם, מוות וגז רעיל ישראל צריכה לייצר חדשנות".
בנט מציין כי במזרח ישנם כמה דברים מיוחדים – הראשון הוא שאין שם מסורת אנטישמית כנגד ישראל כפי שיש במערב, השני שאין פוליטיקלי קורקט. "הם אומרים לנו אתה יהודי ואתה חכם. אני לא חושב שהממשלה היא המנוע לחדשנות, אלא 90% זה היזמים, הממשלה רק 10%. כשמדברים על רגולציה, זה התחום היחיד שלא יכול להיות בו רגולציה. אתה יכול לשים רגולציה על זיהום אוויר או רגולציה על חוקי עבודה, אבל אין חוק שמחייב אנשים ליזום", אמר בנט.
"אנחנו במשרד הכלכלה סוגרים נציגויות במערב ומעבירים אותם למזרח. אנחנו עוברים על כל מערך האשראי – פרוטוקול פיננסי מול סין ועובדים מולם על הגנות IP לחברות הישראליות שעובדות שם כי גם הם מבינים שהגנות ה-IP חשובות ואנחנו רואים שינוי במדיניות סין ביחס ל-IP. זו בשורה גדולה לעסקים בישראל. אני כיזם אף פעם לא באתי לנציגות או נספח במערב ואמרתי לו 'בוא תעזור לי בעסקים'. בסין זה שונה. אנחנו מגבירים את הנוכחות ואת המעורבות כפלטפורמה. יש לנו נספחות חזקה בסין. תעזרו בכך וגם בכוחות שיש במכון הייצואנים בנספחויות. בטיסה האחרונה שלי לשם לקחתי 30 חברות ונסגרו דילים.
בנט מבקש להבהיר יחד עם זאת שמי שמחפש את המכה ולצאת זה לא יעבוד. "מי שנוסע לסין לא יכול לחפש מכה ולצאת. התהליך הוא ארוך, אבל יש אפסייד גדול ומשתלם. האפשרויות הן רבות רק צריך לא לתחמן, אורך רוח ולהשקיע במערכות היחסים. אני חושב שהתהליך שאנחנו מניעים עכשיו תומך בחדשנות.
בנט מציין כי אחת הבעיות בתהליך הזה הוא הזרימה של עובדים ארצה. "אנחנו לא מבדילים בין פועל תיאלנדי שבא לעבוד בבנייה לבין הודי עם תואר שלישי במחשבים. אני רוצה לראות הודים שזורמים לפה להי-טק, וישראלים שנוסעים לסין כי כשהם חוזרים הם השגרירים שלנו שם. היום אנחנו מקשים על העניין הזה".
בנט מציין כי משרדו פועל לייצירת פיילוט חדשנות להבאת משלחות מסין לישראל ושליחת משלחות ישראליות להודו. "לבוא לחווה בהודו ולהרים את תפוקת החלב של פרה הודית לרמה של פרה ישראלית זו פריצה קדימה".