$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

משרד הביטחון מאיים לתקוע את הפרטת תעש

על רקע הקיצוץ בתקציבו מסרבים במשרד להתחייב לרכישת ציוד במאות מיליוני שקלים מהחברה. ועדת הכספים תתבקש לאשר היום הלוואה של 100 מיליון שקל לתעש כחלק מחידוש תוכנית ההפרטה

גיל קליאן 07:0910.09.13

על רקע בקשת המדינה מוועדת הכספים לאשר היום הלוואה של 100 מיליון שקל לתעש, ל"כלכליסט" נודע כי משרד הביטחון מערים קשיים בהפרטת החברה.  

כחלק ממתווה ההפרטה שהוצע על ידי רשות החברות, משרד הביטחון אמור לקחת על עצמו התחייבויות של מאות מיליוני שקלים בשנה לרכישת ציוד ביטחוני מקווי הייצור של תעש. אלא שלדברי גורמים המקורבים להפרטה, לאור הקיצוץ בתקציב הביטחון במשרד לא מממהרים לקחת על עצמם התחייבות תקציבית כבדה כל כך.

 

ניסוי של תעש (רקטה משגר אוטונומי) ניסוי של תעש (רקטה משגר אוטונומי)

 

השבוע ידון דירקטוריון תעש במתווה ההפרטה כפי שהוצע על ידי רשות החברות, ונראה כי המחלוקות בין העובדים, המדינה והחברה הצטמצמו למחלוקות קטנות בלבד. הכוונה היא שבחודש הבא תועבר תוכנית ההפרטה לאישור ועדת השרים לענייני הפרטה.

 

תחזיות תעש, שפורסמו שלשום, מבוססות על ההנחה שמשרד הביטחון יעמוד בהתחייבויות שלו במלואן. משרד הביטחון צפוי להציג בקרוב את עמדתו הרשמית בתגובה למתווה ההפרטה, והתנגדות שלו עשויה ליצור עיכוב נוסף בתוכנית ההבראה שתקועה זה יותר מעשור.

 

אלביט מערכות ומבטח שמיר מביעות עניין

 

מבחינת דירקטוריון תעש נראה כי ההחלטה צפויה לעבור פה אחד. הדירקטורים בחברה הממשלתית מבינים כי אין מנוס מלבצע צעדי הפרטה והתייעלות, במטרה להוציא את החברה ממצבה הפיננסי הקשה.

 

בשלב זה לא נקבע מתווה להפרטה. אם היא תתקיים בלוחות הזמנים הקיימים ותהליך ההפרטה יחל בחודש הבא, לא ברור אם משקיעים זרים יוכלו להתמודד על הרכישה. ספק דומה קיים אפילו באשר להתמודדות של החברות הביטחוניות הישראליות האחרות – רפאל, התעשייה האווירית ואלביט מערכות – שהביעו בעבר עניין ברכישת תעש.

 

מבחינת תמונת הרוכשים המקומיים, אלביט מערכות מעוניינת לרכוש את תעש גם בסבב הנוכחי, אך התעשייה האווירית צפויה שלא להביע עניין ברכישה. במקביל, ל"כלכליסט" נודע כי בחברת האחזקות של מאיר שמיר, מבטח שמיר, עוקבים בעניין אחרי ההליך, ועשויים לחדש ניסיונות קודמים לקבל לידיהם את החברה.

 

תעש סובלת מהפסדי עתק זה יותר מ־14 שנים, שנובעים בעיקר מהליך הפיכתה לחברה ממשלתית. המהלך גרם לכך שהחברה נאלצה לספוג את כל עלויות הפנסיה התקציבית של עובדים פורשים ואת כל ההתחייבויות לעובדים המועסקים בה. עם זאת, הרוכש העתידי יקבל את החברה נקייה מהבעיות האלה: מתווה ההפרטה המוצע כולל העברה של פעילות תעש לחברה חדשה, למעט יחידות מסווגות כמו גבעון, העוסקת בהנעה רקטית, שיוחזרו להיות יחידות סמך של משרד הביטחון.

 

כמו כן כוללת ההפרטה פרישה של 950 עובדים, כשליש ממצבת כוח האדם של החברה. לפי תעש, עלות העסקתם של עובדים אלו מגיעה ל־220 מיליון שקל בשנה. המתווה כולל גם מחילה של המדינה על כל חובות תעש, העומדים על כ־2.5 מיליארד שקל, ונשיאה של המדינה בכל עלויות פרישת העובדים. לפי תוכנית ההפרטה הנוכחית של רשות החברות, המדינה מתכננת להקים קרן להבטחת זכויות הפורשים בהיקף של 830 מיליון שקל.

 

עובדי החברה לא קיבלו אתמול משכורת

 

אתמול הודיעה תעש לעובדיה כי איננה מסוגלת לשלם להם את משכורות אוגוסט, שהיו אמורות להיכנס אתמול לחשבונות הבנק שלהם. יו"ר ועד העובדים, איציק יהודה, דחה אתמול את ההערכה כי עיתוי ההודעה נועד להפעיל לחץ על הח"כים, על רקע הדיון היום בוועדת הכספים. "אני רגיל למצב הזה כבר 20 חודשים", אמר יהודה ל"כלכליסט". "אבל לא האמנתי שזה יקרה בחגים". בעבר העובדים התנגדו נחרצות להפרטה, אך נראה כי הפעם הבינו שאין מנוס מהליך הבראה לאור ההפסדים הכבדים והעובדה שפעם אחר פעם נאלצת תעש לבקש מהמדינה הלוואות ומענקים למימון פעילותה.

 

ממשרד הביטחון נמסר: "המשרד ממשיך לפעול לקידום הפרטת תעש, ובוחן בימים אלו, בתיאום עם כל הגורמים הרלוונטים בהם גם משרד האוצר, את ההתאמות האחרונות לקראת מימוש תהליך ההפרטה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x