המנהרות יקבעו מי ישלוט בעזה
המצרים פוצצו את מנהרות ההברחה לרצועת עזה כדי להביא לקריסה כלכלית של שלטון חמאס
"האמריקאים העבירו לנו תוכנית מפורטת לפיתוח הכלכלה הפלסטינית בהיקף של 4 מיליארד דולר, שתימשך שלוש שנים ותכלול את עזה ומזרח ירושלים". כך הכריז בסוף השבוע ד"ר מוחמד מוצטפה, סגן ראש הממשלה ברמאללה והיועץ הכלכלי של יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).
- בעזה מתלוננים: נזקי הרס המנהרות הגיעו ל-460 מיליון דולר
- החמאס: הריסת המנהרות ע"י המצרים גרמה לנו נזק של 230 מיליון דולר
התוכנית מקיפה שורה של תחומים, בהם חקלאות, תעשייה, תיירות, הייטק, מים ואיכות הסביבה, ומטרתה לחלץ את הכלכלה הפלסטינית השקועה בקיפאון. על פי הנתונים האחרונים, הגירעון בתקציב הרשות צפוי להגיע השנה ל־600 מיליון דולר, וחובות הרשות יעמדו על 4.7 מיליארד דולר.
המעמסה כבדה ביותר על הממשלה ברמאללה הוא התקציב לרצועת עזה, המוערך ב־40% מתקציבה הכולל. ברצועה שולטת אמנם ממשלת חמאס, אבל הממשלה ברמאללה ממשיכה לשלם משכורות לעובדי הרשות בעזה ואת ההוצאות של השירותים הציבוריים שם. במקביל, לממשלה ברמאללה אין שום הכנסות מעזה משום שאת המסים ברצועה גובה ממשלת חמאס, אולם היא מעדיפה להמשיך ולשאת במעמסה כדי להוכיח שהיא השליטה בעזה בפועל.
בימים האחרונים המצוקה הכלכלית בעזה הולכת ומחריפה על רקע פוליטי מובהק. השלטון הצבאי במצרים מעוניין לסלק את ממשלת חמאס מהשלטון בעזה, משום שהיא משתייכת לתנועת האחים המוסלמים. בשל כך, מצרים פוצצה את
מנהרות ההברחה, שדרכן עברו לעזה סחורות חיוניות כמו חומרי בניין ודלק. סגירת המנהרות שיתקה את ענף הבניין והפכה את 5,000 עובדי המנהרות למובטלים, כשאליהם מצטרפים עובדי התחבורה, כמו נהגי מוניות, שאינם יכולים לעמוד בתשלומי הדלק הגבוהים.
ממשלת חמאס, שאיבדה את הכנסותיה מהמכס על הסחורות שעברו במנהרות, שילמה החודש רק כמחצית מהמשכורות של 47 אלף עובדיה - חלק ניכר מהם אנשי מנגנוני הביטחון. בקצב הזה, אם הקריסה הכלכלית של החמאס לא תיבלם, הכסף האמריקאי שאבו מאזן יזרים לעזה עשוי להשיב לו את השליטה בה.
אף שהחמאס שולט בעזה, הממשלה ברמאללה ממשיכה לשלם שם משכורות לעובדי הרשות כדי להוכיח שהיא השליטה בפועל