$
משפט

המאבק על ירושת סמי שמעון: "מנהל העיזבון הוציא 23 אלף דולר על טיסות"

פרק נוסף בסכסוך בין מנהל עיזבונו של שמעון לאלמנתו ובתו חושף את הוצאות מנהל העיזבון בשנים 2010–2012, לפי דו"ח שהגיש לאפוטרופוס הכללי

זוהר שחר לוי 07:0124.09.13

מכתבים ששגרה אלמנתו של סמי שמעון, אנג'לה, למנהל העיזבון של בעלה, גל גוטזגן, חושפים את הוצאותיו: טיסות לאירופה בכ־2,000 דולר, שהות במלונות יוקרה ב־350–500 דולר ללילה, הטסה לארץ במחלקה ראשונה, וכסף לטיולים של עדים במסגרת תביעות שהוגשו נגד העיזבון, ארוחות ושופינג.  

המיליארדר והפילנתרופ סמי שמעון נפטר לפני כארבע שנים והותיר אחריו נכסים בשווי המוערך ב־1.7 מיליארד שקל. לאחר מותו מונה השופט לשעבר גל גוטזגן כנאמן לנכסים, בהתאם לצוואתו של שמעון. אולם מאז ועד עתה מתנהלים סכסוכים שונים סביב הנכסים בבית המשפט. הסכסוך העיקש ביותר מתנהל בין גוטזגן עצמו לבין אלמנתו של שמעון אנג'לה ובתו אלכסנדרה.

 

הצדדים הגישו לבית המשפט כמה וכמה תביעות הדדיות שטרם התבררו. בין השאר, ביולי האחרון, דרשה הבת להעביר את גוטזגן מתפקידו משום שהוא פועל בניגוד עניינים. גוטזגן, מנגד, הגיש תביעה נגזרת רק בתחילת החודש, ובה תבע 6.8 מיליון שקל מהאלמנה ומחברת יכין־חק"ל בטענה כי האלמנה עושה בכספי החברה כבשלה ומשתמשת במשאביה בניגוד לדין.

 

סמי שמעון ז"ל סמי שמעון ז"ל צילום: משה שי

 

בשבוע שעבר, ערב חג הסוכות, פנו שוב הנשים לבית שמעון לבית המשפט המחוזי בתל אביב, ודרשו לאסור על גוטזגן לקחת כספים נוספים מקופת העיזבון מעבר ל־20 מיליון השקלים שעליהם סוכם בהסדר פשרה בין הצדדים. לתביעה הנוכחית, שהוגשה באמצעות עורכי הדין שי רייכר ואיל יעקובי ממשרד יגאל ארנון ושות', צורפה תכתובת בין הנשים לבין גוטזגן המתבססת, בין השאר, על דו"ח כספי של העיזבון שהעביר גוטזגן מכוח תפקידו כמנהל העיזבון לאופטרופוס הכללי והועבר לידי בנות משפחת שמעון.

 

השתיים, כך לדבריהן, נחרדו לגלות שקופת העיזבון שימשה את גוטזגן "לביצוע תשלומים שונים ומשונים למקורביו וידידיו, ואף לצורך מימון הוצאות אישיות מוגזמות שלו (...), בין היתר במסגרת טיסות במחלקות עסקים ולינה במלונות פאר בעלות של עשרות אלפי דולרים, והכל על חשבונן כיורשות בעיזבון וללא אישור בית המשפט".

 

במכתבים ששיגרו השתיים באמצעות עו"ד רייכר לגוטזגן, הן מפרטות כמה ממצאי הדו"ח ודורשות הבהרות. כך למשל, מפרט אחד המכתבים שכתב עו"ד רייכר לגוטזגן יותר מעשר נסיעות באירופה בשנים האחרונות, שכללו "נסיעות ברחבי העולם במחלקות יוקרה ואירוח ראוותני במלונות פאר במחירי עתק". נסיעה אחת התבצעה ביוני 2010, אז נסע גוטזגן ללונדון בטיסה שעלתה יותר מ־1,700 דולר, פי שלושה מהתעריף המקובל לטיסה ללונדון במחלקת תיירים (בהשוואה להוראות התכ"ם של החשכ"ל לנסיעות לחו"ל). במהלך שהותו בעיר לן גוטזגן, לפי הדו"ח, במלון חמישה כוכבים "דה־לוקס", מלון Royal Horseguards. עלות השהייה במלון עמדה על 1,046 דולר לשלושה לילות, כ־350 דולר ללילה.

 

האלמנה מדגימה בנסיעה נוספת, שוב ללונדון, כחודש לאחר מכן. עלות הטיסה עמדה הפעם על כ־1,900 דולר, כמעט פי ארבעה מהתעריף המקובל לטיסה במחלקת תיירים. בביקור זה שהה גוטזגן במלון יוקרה אחר, Hilton Park Lane, מלון חמישה כוכבים הנהנה ממיקום ייחודי הצופה להייד פארק וארמון בקינגהאם, ולפי פרסומיו הוכרז כ"מלון הטוב ביותר באירופה".

 

השופט בדימוס גל גוטזגן, מנהל העיזבון של סמי שמעון השופט בדימוס גל גוטזגן, מנהל העיזבון של סמי שמעון צילום: אוראל כהן

 

השהות במלון הסתיימה בחיוב קופת העיזבון בכ־2,000 דולר לארבעה לילות, כלומר כ־500 דולר ללילה. "חיוב זה ועלויות נוספות", נכתב במכתב, "הוגש לקופת העיזבון ונפרע במלואו באמצעותך, מבלי שאיש בחן את תכליתה, תוכנה ונחיצותה של הנסיעה".

 

"חריגה של 300% מהמותר"

 

המכתב מפרט כאמור יותר מעשר טיסות שונות בעלויות גבוהות ובלינה במלונות פאר בשנים 2010–2012, "ועוד היד נטויה", לטענתן. "סיכום נומינלי של עלויות טיסותיך בלבד", נכתב עוד, "מסתכם בסך של יותר מ־23 אלף דולר, עלות ממוצעת של כ־2,110 דולר לטיסה בודדת ליעד קצר, החורגת בכ־300% מן המותר בהוראות התכ"ם. ברור שלא מדובר בטיסות הזולות ביותר שיכולת לבחור בהן, לא מדובר בטיסות מחלקת תיירות, ולא מדובר בהוצאות סבירות שניתן להצדיק מתוך קופת עיזבון".

 

מכתבים נוספים מהאלמנה לגוטזגן במהלך יולי האחרון מתמקדים במימון נסיעות לעדים במסגרת תביעה שהוגשה נגד העיזבון. לפי האלמנה, התברר לה מהדו"ח הכספי כי גוטזגן מימן מקופת העיזבון את הטסתם ועלות שהייתם של שלושה עדים. כך, מתואר במכתב, עלות הטסה לישראל של אחותו של סמי שמעון, קלרין חנוכה, מארצות הברית, עמדה על 1,838 דולר, כשלא ברור אם במהלך שהותה מומנו הוצאות נוספות מקופת העיזבון כמו לינה והוצאות אישיות. עלות הטסתו של עד נוסף שהובא מלונדון, הילל שוחט, עמדה על כ־1,100 ליש"ט. שוחט, שהיה נשוי לאחייניתו של שמעון, לא ממש תרם בעדותו בבית המשפט, טוענת האלמנה ומוסיפה כי כך גם קבע פסק הדין.

 

"האבסורד מגיע לשיאו עת בוחנים את הוצאותיו של העד ויליאם עזיז", כך לפי המכתב. בדו"ח הכספי מצוין כי לעזיז, שהיה מנהל עסקיו של שמעון בלונדון, שולמו מקופת העיזבון סכומים על החזר הוצאות נסיעה לישראל למתן עדות - סכום של כ־17 אלף שקל, כך נטען בתכתובת. בסכום זה נכללים, לינה במלון שרתון תל אביב בעלות של כ־4,000 שקל, וארוחות צהריים וטיול לירושלים בסכום של כ־1,480 שקל.

 

"הכל היה בידיעתן המלאה"

 

בא כוחו של גוטזגן, עו"ד יוסי בנקל ממשרד ראב"ד מגריזו בנקל ושות', מסר בתגובה: "כל ההוצאות האמורות היו בידיעתם המלאה של האלמנה ובא כוחה, עו"ד רייכר, הוסכמו על ידיה, וחלקן הארי אף אושר על ידי בית המשפט. יתר ההוצאות דווחו כסדרן, הן לבית המשפט והן לאפוטרופוס הכללי, המפקחים על מנהלי עיזבונות, עם העתק לאלמנה. הדלפת נתונים אלה לעיתונות הנה בבחינת ספין חדש, וביטוי נוסף לניסיונות החוזרים ונשנים לפגוע במנהל העיזבון ובתפקיד שאותו הוא ממלא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x