הרפורמה שיכולה למנוע תאונות רכבת מתעכבת יותר משנה
תחזוקה לקויה גרמה לפי ההערכה לתאונת רכבת המשא בשבוע שעבר. מהלכי ייעול ובהם הקמת חברה־בת למטענים, ממתינים כבר שנה וחצי
שנה וחצי לאחר שהממשלה החליטה לבצע רפורמה ברכבת, רפורמה שהיתה עשויה למנוע את התאונה שבה התהפכו בשבוע שעבר חמישה קרונות רכבת משא ליד קריית גת, המהלך עדיין לא יצא לפועל.
קראו עוד בכלכליסט:
- בדיקה ברכבת ישראל - האם כשל טכני במסילה גרם להתהפכות קרונות משא ליד באר שבע
- אור ירוק מהאוצר: הרכבת תגייס כ-400 מיליון שקל מבנקים זרים
- הרכבת סיימה את 2012 בהפסד של 268 מיליון שקל - העובדים יחגגו בנשף
ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי ייתכן שההתהפכות נגרמה מבוכנה שלא פעלה באחד הקרונות. התאונה עוררה מחדש את הצורך במהלכי ייעול ברכבת, שעליהם הוחלט בתקופת הממשלה הקודמת. באפריל 2012 הושקה רפורמה בחברה, שכללה הוצאת 30% מעבודות תחזוקת הרכבת למיקור־חוץ והקמת שתי חברות־בנות להובלת מטענים ולפיתוח נדל"ן למסחר במתחמי הרכבת.
קרונות שירדו מהפסים ליד קריית גת צילום: חיים הורנשטיין
סעיף התחזוקה נמצא בהליכי מכרז וצפוי לצאת לדרך בתחילת 2014. החברה־הבת למטענים טרם אוישה בפועל .באתר רשות החברות מוזכר שמה של החברה, אך עד כה לא מונו לה דירקטורים או מנכ"ל. הקמת חברה־בת למטענים צפויה לצמצם פעילות של חברות שילוח שעובדות עם הרכבת. אחת הבולטות שבהן היא חברת מילניום, בניהולו של פעיל הליכוד פיני סבח שבמרץ אף מסוף בנמל אשדוד.
במשרד התחבורה דחו את הטענות ומסרו: "השר ישראל כץ יזם את הקמת החברות־הבנות, ונאבק להוציאן לפועל. כל ניסיון לטעון אחרת הוא שקרי".
מרכבת ישראל נמסר: "תפקיד חברות השילוח העובדות עם הרכבת לא יבוטל בהכרח כחלק מהרפורמה, אך ייתכן שישתנה. מהרגע שהסתיימה ההכנה להקמת החברות, החומרים הועברו לאישור ממשלה". סבח מסר: "אני לקוח של הרכבת והיא מתפרנסת ממני בעשרות מיליוני שקלים בשנה. לא בטוח כלל שאפגע מכניסת מפעיל אחר".