$
בארץ

הרכישה החדשה של באפט בישראל: "המחיר כמו של ישקר רק פחות אפסים"

ריי קיו מלוד, יצרנית המערכות החשמליות לשוק הצבאי, ניסתה להישאר אתמול מתחת לרדאר התקשורתי, לאחר החשיפה ב"כלכליסט" על מכירתה

גיל קליאן 08:5807.10.13

בחברת ריי קיו ניסו אתמול לצמצם כמה שיותר את הנוכחות הציבורית שלהם. מדובר היה במהלך לא פשוט - לאחר החשיפה ב"כלכליסט" של מכירת החברה מלוד ל־TTI של וורן באפט החל מבול של פניות לחברה ולבכיריה מצד כלי תקשורת אחרים, קולגות ושותפים, בני משפחה, וכמעט כל מי שהכיר את החברה ואנשיה.

מדובר בחברה שעד כה לא קיבלה כמעט שום תשומת לב, ואתמול היה ניתן לראות צוותי צילום מחוץ לבנין החברה באיירפורט סיטי, מחכים לבכיר שייצא או לעובד שיוצא לעשן סיגריה.

 

מנכ"ל ריי קיו יגאל פונט. מבטיח להשאיר את הפעילות הארץ מנכ"ל ריי קיו יגאל פונט. מבטיח להשאיר את הפעילות הארץ צילום: עמית שעל

 

סכום העסקה לא נחשף, ואתמול היו גורמים בתעשיות הביטחוניות שהעריכו אותו ביותר מ־100 מיליון דולר. בחברה סירבו גם אתמול להתייחס למספרים, או למסור כל מידע נוסף על הרכישה ועסקי החברה - שחלקם מסווגים.

 

מייסד החברה, המנכ"ל ובעל המניות העיקרי יגאל פונט אמר כי "הסכום הוא בדיוק כמו ישקר (הרכישה הראשונה של באפט בישראל, אותה רכש תמורת 6 מיליארד דולר ב־2 עסקאות, ג"ק) רק עם הרבה פחות אפסים". על המשך דרכו בחברה אמר כי "אני מחויב בחוזה לעבוד עוד 3 שנים במינימום". העסקה למכירת החברה נרקמה במשך שנה ופונט סיפר שעדיין לא נפגש עם באפט, אבל שאחד התנאים לעסקה הוא פגישה כזו.

 

במערכת הביטחונית לא ידעו שמדובר בחברה עצמאית

 

בתעשיות הביטחוניות הישראליות, האחראיות על כ־90% ממחזור המכירות של ריי קיו, פירגנו אתמול מאוד לחבריה ואנשיה: "אלה אנשי מקצוע מעולים, סופר מקצועיים, עומדים בזמנים. זאת באמת חברה נהדרת, ומגיע להם", אמר אחד הבכירים בחברות הביטחוניות. מדובר בחברה כל כך שקטה ונחבאת אל הכלים, עד שהיו בכירים במערכת הביטחונית שכלל לא ידעו כי מדובר בחברה עצמאית בבעלות מקומית, והיו בטוחים כי ריי קיו היא "סניף של חברת ריי קיו העולמית", כדבריהם. ריי קיו החלה את דרכה כסניף של חברת רייקם, שנרכשה ב־1999 על ידי תאגיד הענק טייקו, ומאז שנת 2000 מדובר בחברה עצמאית לחלוטין שמנוהלת על ידי 3 שותפים שגם עובדים בה - המנכ"ל פונט (49.8%), המנהל הטכני אבנר גילת (26.2%) ומנהל המכירות עזרא כרמל (24%).

 

מי שהסתובב מחוץ לבנין החברה אתמול היה יכול לראות מדי פעם חבורות של עובדים מסתודדים ומדברים, כששיחת היום היתה חשיפת "כלכליסט" על העסקה. מובן כי העובדים גם חוששים לגורלם תחת הבעלות החדשה, למרות שבמהלך סוף השבוע הבהירו מנהליה כי הכוונה היא להשאיר את כל הפעילות הישראלית, על 70 עובדיה, במקומה.

 

פונט אמר כי הפעילות בישראל תישאר על כנה. "פה זה יהיה הבסיס כמו שהיה עד היום. זה רכישה אסטרטגית מבחינתם". פונט פירט כי החברה היתה חלק מפיתוח פרויקטים כמו כיפת ברזל, החץ, סטילים וכדומה.

 

פונט הסביר בסוף השבוע כי המניע העיקרי לרכישת החברה היה, פרט לדריסת הרגל בשוק התעשיות הביטחוניות, המודל העסקי שפיתחה ריי קיו. במקום להיות מפיץ של רכיבים חשמליים, אותו ניתן להחליפו בקלות במפיץ אחר, בריי קיו בנו מודל עסקי לפיו החברה יוצרת קשר עם הלקוח בשלב תכנון הפרויקט, מתכננת למעשה את כל המערכת החשמלית ואת הרכיבים שהלקוח צריך, ומספקת ללקוח את המוצרים לפי המפרט שהיא עצמה קבעה. כך, ריי קיו היא חברה שמתכננת מערכות חשמליות ומגשימה את התכנון שלה עבור החברות הביטחוניות הגדולות.

 

המודל העסקי יועתק לתעשיות נוספות

 

המטרה תחת הבעלות החדשה היא לקחת את המודל העסקי הזה ולהעתיק אותו למדינות נוספות וכן לתעשיות נוספות - כמו למשל ציוד רפואי. ריי קיו משווקת מוצרים לחברות ציוד רפואי, אך עדיין עיקר הכנסותיה מגיעות מענף התעשיות הביטחוניות.

 

חברת TTI, החברה הבת של ברקשייר הת'אוויי (חברת האחזקות שמנהל באפט) שאמורה לרכוש את ריי־קיו, נרכשה על ידי ברקשייר הת'אוויי ב־2006. החברה עוסקת בהפצת רכיבים חשמליים ומוליכים למחצה, מעסיקה יותר מ־3,800 עובדים ברחבי העולם ופועלת ביותר מ־100 מדינות - כך שניתן להבין שבברקשייר רואים סינרגיה רבה בין עסקיה של TTI לעסקים של ריי קיו.

 

העסקה עדיין כפופה לאישור הרגולטורים בישראל, בין השאר רשות ההגבלים העסקיים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x