$
בארץ

שיעור הקשישים העניים בישראל - הגבוה ביותר בעולם המפותח

מחקר של מרכז טאוב מגלה כי 21% מהקשישים בארץ נמצאים מתחת לקו העוני במונחי הכנסה פנויה. הסיבה: קצבאות הביטוח הלאומי בישראל הן מהנמוכות בעולם

אופיר דור 10:1729.10.13

21% מהקשישים בישראל נמצאים מתחת לקו העוני לפי הכנסתם הפנויה (אחרי קצבאות ביטוח לאומי ומסים). מדובר בשיעור העוני הגבוה ביותר בעולם המפותח לפי הכנסות פנויות. כך עולה ממחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום (ג').

 

העובדה ששיעור הקשישים הנמצאים מתחת לקו העוני במונחי הכנסה פנויה גבוה במיוחד בישראל מפתיעה לאור ממצא אחר במחקר של מכון טאוב. במחקר נמצא כי שיעור הקשישים בישראל הנמצאים מתחת לקו העוני לפי הכנסתם הכלכלית (לפני קצבאות רווחה ומסים) עומד על 50% בלבד - השיעור הנמוך ביותר בעולם המפותח.

 

כיצד קורה ששיעור הקשישים בישראל מתחת לקו העוני נמוך במונחי הכנסה כלכלית וגבוה במונחי הכנסה פנויה? הסיבה היא כישלון רשת הביטחון החברתית בישראל שאינה מצילה קשישים מעוני באותו האופן שקורה במדינות המפותחת.

 

הפגנת קשישים נגד הגזירות הכלכליות הפגנת קשישים נגד הגזירות הכלכליות צילום: תומי הרפז

 

לפי מרכז טאוב, מדיניות הרווחה והמיסוי מבטלת כמעט לחלוטין את העוני בקרב קשישים ב-12 מתוך 22 המדינות שנבדקו, ומצליחה להביא להפחתה של 95% ומעלה בשיעור העוני במעבר בין הכנסות כלכליות להכנסות פנויות. אלא שבישראל מדיניות המיסוי והרווחה מפחיתה את שיעור העוני של קשישים ב-59% בלבד.

 

מצד אחד בישראל שיעור הפנסיות הפרטיות הוא מהגבוהים במדינות ה-OECD ולמחצית הקשישים בישראל לערך היתה פנסיה פרטית ב-2011, מה שתרם לשיעור העוני הנמוכים יחסית בהכנסות כלכליות. לעומת זאת, תשלומי הביטוח הלאומי בישראל – הפנסיות הציבוריות – נמוכים מאוד. בישראל תשלומי הביטוח הלאומי מספקים 22% מההכנסה הממוצעת של גמלאים, לעומת ממוצע של 50% מההכנסה הממוצעת שמספקים תשלומים דומים במדינות אחרות ב-OECD.

 

לדברי מנהל מרכז טאוב פרופ' דן בן-דוד: "נושא העוני בקרב קשישים – אנשים בני 65 ומעלה– הוא ככל הנראה הדוגמה הבולטת ביותר לחוסר היעילות של מערכות המס והרווחה בישראל בצמצום העוני. במובן מסוים, בעיית העוני בקרב הקשישים בישראל חמורה הרבה פחות מאשר בשאר העולם המפותח. אך לאחר פריסת רשת הביטחון החברתית, כלומר הפעולות שנוקטות הממשלות השונות כדי לשפר את מצב הקשישים, המצב פשוט מתהפך – העוני בהכנסות פנויות בקרב הקשישים בישראל עולה לראש הטבלה בעולם המערבי".

 

המחקר שנוהל על ידי בן-דוד וחיים בליך מסביר את חולשתן של מערכות המס והרווחה בהגנה על קשישים בישראל בין השאר בכך שלקשישים בישראל יש פחות כוח פוליטי בהשוואה לעולם.

 

מכיוון שלפי המחקר שיעור בני ה-65 ומעלה באוכלוסייה הישראלית הוא הנמוך מכל מדינות ה-OECD. החוקרים מסיקים כי אוכלוסיה זאת ככל הנראה לא מצליחה לנתב כוח פוליטי מספיק לכיוון מדיניות רווחה הממגרת כמעט את העוני בקרב קשישים כפי שנעשה במרבית המדינות. לפי החוקרים, לקשישים בישראל הייתה תקופה קצרה שהתאפיינה בהשפעה פוליטית מוגברת בין עלייתה לנפילתה של מפלגת הגמלאים, אולם היא הייתה מוגבלת למדי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x