שר האוצר הכריז: תבוטל העלאת מס ההכנסה שתוכננה לינואר
יאיר לפיד אמר במהלך במסיבת עיתונאים הערב בלשכתו כי ביטל את העלאת מס הההכנסה המתוכננת של שיעורי מס הכנסה על יחידים שאמורה הייתה להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2014, זאת בזכות תוספת בלתי צפויה בגביית המסים של כ-5.8 מיליארד שקל
- הגזירות על משקי הבית: תגידו להתראות לעוד אלפי שקלים בשנה
- הסדר החוב של לפיד
- הצעת התקציב: מס ההכנסה יעלה ב-1.5% בכל מדרגות המס, המע"מ יעלה ב-1%
מדובר בהעלאה מדורגת של כל מדרגות מס הכנסה בשיעורים של 1% בשלוש מדרגות המס הנמוכות, של 1.4% במדרגת המס הבינונית ושל 2% בשתי מדרגות המס הגבוהות. שינוי זה במדרגות מס הכנסה אמור היה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בסכום שנתי של כ- 3.3 מיליארד שקל.
"זו החלטה שנלקחה בזהירות ואחרי דיונים מעמיקים, וזו החלטה שתעזור לנו להתמודד עם העובדה שיש לנו עדיין אתגרים גדולים בהעלאת שיעורי הצמיחה", אמר לפיד. "למרות שהממשלה אישרה יעד גירעון של 4.65%, אנחנו מאמינים היום שהגירעון יהיה נמוך יותר מ-3.5%, מדובר בחסכון רק בריביות של מאות מיליוני שקלים. עברנו גם את התחזיות בגביית מיסים, בין השאר בזכות הרווחים הכלואים שהבאנו מחברות הענק, והוצאות הממשלה היו קטנות יותר מן המתוכנן.
"אנחנו יכולים עכשיו להתחיל – בזהירות רבה – לעשות שימוש מושכל בפירות השינוי הזה כדי להקל על חייו של מעמד הביניים הישראלי, מפני שהוא זה שמניע את הכלכלה הישראלית והוא זה שמביא את הצמיחה למשק אבל הוא לא מקבל מספיק בחזרה", אמר שר האוצר.
"המעשה האחראי הוא לא רק להעלות מיסים כשאין ברירה, אלא גם להוריד אותם ולייצר צמיחה כשהמצב משתפר", אמר עוד לפיד, "בשבועות האחרונים ניהלנו באוצר דיונים אינטנסיביים סביב הנתונים המעודכנים ומשמעותם, והגענו למסקנה שהם מאפשרים את הצעד הראשון בכיוון הזה. עדכנתי כמובן את ראש הממשלה ואת נגידת בנק ישראל בצעדים שבהם אנחנו עומדים לנקוט. במקביל להורדת המס, אנחנו נייעל את ההוצאה הממשלתית בשנת 2014 ונוריד אותה בכ- 3 מיליארד שקלים כדי להבטיח שההורדה במס הכנסה לא תפגע ביציבות הכלכלית של המדינה. הממשלה יכולה היום להתייעל ולתת את אותם שירותים בפחות כסף. אנחנו יודעים היום לעשות את זה בעזרת הקטנה של הרזרבה התקציבית והתאמה של תקציב הריבית. כצעד משלים והכרחי, התחלנו בדיונים עם קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, ועם יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה על שינוי כלל ההוצאה הממשלתי. הכלל הנוכחי מרחיב את הוצאות הממשלה באופן לא פרופורציונלי ואנחנו חייבים לשנות אותו כדי למנוע העלאות מיסים ב- 2015. גם את המהלך הזה אנחנו נביא לאישור הממשלה בזמן הקרוב".
לפיד הוסיף כי "במקביל להורדת המס, אנחנו נייעל את ההוצאה הממשלתית בשנת 2014 ונוריד אותה בכ-3 מיליארד שקלים כדי להבטיח שההורדה במס הכנסה לא תפגע ביציבות הכלכלית של המדינה. הממשלה יכולה היום להתייעל ולתת את אותם שירותים בפחות כסף. אנחנו יודעים היום לעשות את זה בעזרת הקטנה של הרזרבה התקציבית והתאמה של תקציב הריבית".
העלאת מס החברות לא תשתנה
מדובר בהליך חקיקה שצריך לקבל את אישור הממשלה והכנסת. מכיוון שמדובר במסים ישירים שכל שינוי בהם חייב להתבצע בתחילת השנה, צריך המהלך המתוכנן להיות מאושר סופית בשלוש קריאות לפני סוף השנה הנוכחית. ההעלאה המתוכננת של שיעור מס החברות, מ-25% ל-26.5% תישאר לפי התוכנית המקורית והיא אמורה להגדיל את הכנסות המדינה בכ-1 מיליארד שקל בשנה.
כדי לא להגדיל את הגירעון בתקציב המדינה, שהוא הפער בין סך הוצאות והכנסות הממשלה, יציע שר האוצר לממשלה ולכנסת להקטין במקביל שני סעיפי הוצאה בתקציב, בסכום כולל של 3.3 מיליארד שקל. סעיף ההוצאות
הראשון שיקוצץ הוא "תשלומי החזרי ריבית". המשמעות המעשית של הקטנת תשלומי הריבית היא שהממשלה תקטין את היקף החובות שלה. סעיף ההוצאות השני שיוקטן כדי לא לחרוג מהגירעון המתוכנן הוא צמצום הרזרבה הכללית בתקציב המדינה. מטרתה של הרזרבה בתקציב היא לשריין סכום כסף של כמה מיליארדי שקלים להוצאות לא מתוכננות. כאשר הרזרבה תהיה יותר קטנה, הממשלה תיאלץ לפעול בפחות גמישות.
שר האוצר לפיד הגן על החלטתו להקל בנטל המסים והצהיר כי כל הדרג המקצועי במשרדו ניצב מאחוריו ותומך בהחלטתו. מה שהוביל להחלטתו של לפיד להקל את נטל המס המתוכנן בשנת התקציב הבאה הם עודפי גביית המסים, בהיקף לא מתוכנן של כ-5.8 מיליארד שקל, שנצברו בעשרת החודשים הראשונים של השנה בקופת הממשלה. במקביל, רשמה הממשלה בפרק זמן זה הוצאות נמוכות מהמתוכנן בסכום של כ- 6.2 מיליארד שקל.
בתגובה להודעת שר האוצר, אמר אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר ולשעבר הממונה על נכסי המדינה: "זוהי החלטה נכונה ונבונה. אי העלאת מס הכנסה ליחידים משרתת שתי מטרות. היא הוגנת וצודקת בעיקר כלפי אלה שהכנסתם נמוכה, והיא גם תגדיל את כוח הקנייה המצוי בידי הציבור. כידוע, כוח הקנייה הוא אחד מהמנועים החשובים המקדמים את הצמיחה המקומית".
גם ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, הצטרף לברכות ואמר כי "אנו רוצים להדגיש את הטרמינולוגיה בה השתמש בתיאור שלו את מעמד הביניים שכולל בתוכו מאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים שלעת עתה עובדים בשביל הממשלה, כאשר הנטל עליהם קשה מנשוא גם בהיבט הכלכלי וגם בהיבט הביורוקרטי . שר האוצר נתן היום קריאת כיוון ברורה שבמידה והממשלה תיישם אותה כלכלת ישראל תצעד בכיוון הנכון ".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון אמרה בתגובה: "כל הכבוד לשר האוצר שהעז להוציא מהתקציב את העז שהוא בעצמו הכניס אליו. חבל שכרגיל אצל לפיד הכוונות טובות וההטבות מגיעות קודם כל אל העשירון העליון. מי שמרוויח מעל 40,000 שקל בחודש קיבל היום הטבת מס של 2%, אבל השכבות המוחלשות, שלפיד העלה להן את המע"מ רק לפני