בלעדי לכלכליסט
תקדים: כתבי האישום בתיק מנופים פיננסים בדרך לגישור
ביהמ"ש הכלכלי הציע לפרקליטות ולאנשי העסקים בן זקן, אלדר וקולנברנר לעבור לגישור פלילי בפני השופט נויטל. הצדדים אמורים להשיב להצעה מחר
לראשונה, ככל הידוע, צפוי תיק פלילי כבד בני"ע לעבור לגישור פלילי. השופט חאלד כבוב מהמחלקה הכלכלית בביהמ"ש המחוזי בתל אביב הציע לצדדים בפרשת מנופים פיננסים לסיים את העניין בגישור אצל השופט גלעד נויטל. פרקליטי הצדדים אמורים להשיב מחר.
קראו עוד בכלכליסט:
- ממשיך לפנק: המוסדיים התנגדו, בן זקן סידר בונוס למנכ"ל שמן
- אלדר ובן זקן מציגים: שיעור כושל בהרצת מניות
הנאשמים מיוצגים על ידי עורכי הדין נבות תל־צור, אילן סופר, ז'ק חן, מיכל רוזן עוזר ואפרת ברזילי. את פרקליטות מיסוי וכלכלה מייצגים אמיר טבנקין ואורלי בנבנשתי.
במקום לסגור עסקה בפרקליטות
באוקטובר 2013 הוגש כתב אישום נגד אנשי העסקים ג'קי בן זקן ואיתן אלדר, נגד פעיל שוק ההון צבי קולנברנר ונגד חברת מנופים ועוד שתי חברות בשל הרצת מניות מנופים פיננסיים לישראל בשלהי 2010 לקראת כניסת המניה למדד ת"א־100, במטרה להביא לכך שהמניה תעמוד בתנאי הכניסה למדד.
השופט חאלד כבוב צילום: אוראל כהן
גישור פלילי דומה במהותו לעסקת טיעון, אבל כזו שנרקמת בידי שופט, ולכן האמון בהגשמת האינטרס הציבורי גבוה קצת יותר מאשר בעסקה שנרקמת בפרקליטות. השופט־המגשר, להבדיל מהשופט שדן בתיק, יכול להתבטא בחופשיות, ללא חשש לפסילה, ולגלות את דעתו על נקודת האיזון המשפטית הנכונה לטעמו. בכך הוא יכול לאפשר לצדדים להגיע להסכמות תוך חיסכון משמעותי בזמן, בהוצאות, ובעיקר במבוכות שכרוכות בחשיפת הראיות.
הגישור הפלילי הושק לפני עשור כהליך לא פורמלי, שמאוחר יותר עוגן בחוק כהליך לא מחייב בפני שופט אחר מזה ששומע את התיק, אבל שבכוחו לסיים את העניין בהסכמה. הוא נועד בעיקר למקרים שבהם ניתן "לגשר" בין העבריין לקורבן העבירה, והוא לא הופעל כמעט בתיקים כלכליים מורכבים.
השופט גלעד נויטל צילום: יובל חן
לאחרונה עלה הגישור הפלילי בעניינו של השופט בדימוס דן כהן. האישומים נגדו הוסדרו בעסקת טיעון מול הפרקליטות, ואילו העונש בגישור פלילי בפני השופט דוד רוזן.
היתרון בבחירה בהליך הזה עבור בית המשפט הוא ברור: חיסכון בזמן שיפוטי יקר. הצדדים נהנים מהיעדר החשיפה לציבור, וזה החיסרון בממד התקשורתי־ציבורי. הפרקליטות מעדיפה כמובן שעסקאות הטיעון ייסגרו אצלה, אבל ציבורית היא תתקשה לסרב להצעת כבוב. גם בקרב הסנגורים יש נטייה להיעתר. כדי שהתיק יועבר לגישור אין צורך בהסכמה של כולם. חלק מהצדדים יכולים להתנהל בגישור וחלק להישאר במסלול הפלילי הרגיל.
מנופים מתכתב עם תיק מליסרון
תיק מנופים מתכתב עם תיק מליסרון שבו הרשיע לאחרונה כבוב חלק מהנאשמים וזיכה אחרים. שם השאלה היתה אם מדובר בהשפעה לגיטימית על ני"ע לקראת הנפקה, וכאן מדובר בלגיטימיות ההשקעה לקראת כניסה למדד ת"א־100. הדמיון, כמו בכל תיקי ההרצה והמניפולציה, הוא בשאלה אם מדובר ב"עסקאות אמיתיות" או בעסקאות עצמיות ומתואמות שבהן בעלי עניין מנפחים מלאכותית את היקפי המסחר. ייתכן שהזיכוי של מליסרון כחברה ישליך על זיכוי מנופים, בגלל הבעיה לייחס כוונה פלילית לחברה לפי "תורת האורגנים".
אם הצדדים או חלקם יסרבו לגישור, יחזור התיק לכבוב, שנחשב למומחה הפלילי של בית המשפט הכלכלי. אלא שאז צפויה לצוץ בעיה - על כבוב יהיה לפסול את עצמו בגלל שבתו, עו"ד מרים כבוב, עובדת בגולדפרב זליגמן, שהוא גם משרדו של עו"ד אילן סופר שמייצג את קולנברנר. הבעיה עלולה לחזור אם וכאשר יוגש כתב אישום נגד נוחי דנקנר, שמיוצג אף הוא בידי אותו משרד, בידי עו"ד רועי בלכר.