$
בארץ

"סיכוי נמוך שהמשק הישראלי יחזור לקצב הצמיחה של העשור האחרון"

בארי טאף, ששימש עד לאחרונה יועץ בכיר לנגיד בנק ישראל אמר בכנס של מיטב דש, כי "בנוגע לצמיחה ולגירעון הממשלתי מצבנו לא כל כך טוב כפי שלפעמים מוצג, כאשר אנחנו בוחרים לעיתים להשוות את עצמנו לפי פרמטרים לא הכי רלוונטיים"

כלכליסט 11:0606.12.13
"סיכוי נמוך שהמשק הישראלי יחזור לקצב הצמיחה של העשור האחרון. הוועדה המוניטארית מקדישה היום משקל גבוה יותר להתפתחויות בחו"ל להבדיל מן העבר בו עסקו בעיקר בעניינים מקומיים" - כך אמר הבוקר (ו') בארי טאף, לשעבר יועץ בכיר לנגיד בנק ישראל וחבר בוועדה המוניטרית של הבנק, בכנס שערך בית ההשקעות מיטב דש.

 

 

טאף התייחס למתח שקיים בהחלטות הריבית בתקופה האחרונה בין השיקולים של שער חליפין והייצוא לבין שוק הנדל"ן והעריך כי בנק ישראל ימשיך לפעול בשוק הנדל"ן בכלים מאקרו יציבותיים ולא ישתמש בכלי הריבית כדי להתמודד רק עם עליית המחירים בשוק הדיור, כאשר יתר הגורמים יתמכו בהורדת הריבית.

 

בארי טאף לא סבור שהסיבות להתחזקות השקל נובעות מהתקפת ספקולנטים זרים, אלא שעוצמת השקל משקפת קודם כל את הסיבות הכלכליות האמיתיות והתייחס לדרכים שונות להתמודדות עם הבעיה של שקל חזק. "הסיכוי להגדלת התערבות בשוק המט"ח, בדומה לצעדים שנקטו לאחרונה מספר בנקים מרכזיים בעולם, קיים, אך הוא תלוי במידת המחויבות וגיבוי של כל מקבלי ההחלטות במשק", אמר.

 

בארי טאף בארי טאף צילום: מיקי נועם אלון

 

לדבריו, "בהתייחס לצמיחה ולגירעון הממשלתי מצבנו לא כל כך טוב כפי שלפעמים מוצג כאשר אנחנו בוחרים לעיתים להשוות את עצמנו לפי פרמטרים לא הכי רלוונטיים או לפי קבוצות מדינות לא בהכרח רלוונטיות". טאף הדגיש את הפריון הנמוך של המשק. באשר לאפשרות של המשק הישראלי לחזור לקצבי הצמיחה שאפיינו אותו בעשור האחרון, טאף גורס הסיכויים לכך נמוכים.

 

לדעתו של טאף, אם הממשלה תתיר יותר מדי רסן התקציבי זה יפחית סיכוי להורדות ריבית נוספות. כמו כן, טאף הפריך כמה מיתוסים שקיימים לגבי שיקולי המדיניות המוניטארית. כך, לדוגמה, הוא אמר שכמות הכסף במשק אינה פרמטר חשוב בקבלת החלטות ריבית. בתשובה לשאלה האם ההפסדים שנצברים בהון עצמי של הבנק אמורים להטריד את בנק ישראל, אמר בארי טאף שבדומה לבנקים מרכזיים אחרים בעולם, בנק ישראל לא מונע משיקולי רווח בחשבונות שלו, אלא מרווחת כלל המשק ולכן אינו מתחשב בהפסדים שנובעים מפערי ריבית ותנודות מטבע . 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x