נציגי דלק יוצאים לסבב שיחות מרתוני עם וודסייד האוסטרלית
ל"כלכליסט" נודע שבימים האחרונים נידון מתווה חדש שלפיו וודסייד תקטין את אחזקותיה במאגר ל-25%-30%
נציגי קבוצת דלק צפויים לצאת בשבוע הבא לסבב שיחות מרתוני עם ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד במטרה לסגור את פרטי העסקה הנרקמת בין הצדדים. במסגרתה אמורים היו האוסטרלים להיכנס כשותפים למאגר בהיקף של כ-30%. כך נודע ל"כלכליסט". סבב השיחות אמור להתקיים ביוסטון שבארה"ב והוא עשוי לכלול את נציגי כל שותפות "לוויתן".
- מנכ"ל וודסייד: "טרם התקבלה ההחלטה האם להשקיע בישראל"
- נציגי וודסייד הגיעו לישראל לקדם את העסקה לרכישת 30% מלווייתן
- מנכ"ל וודסייד: "עסקת לווייתן היא הזדמנות שמגיעה אחת לעשור"
ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שבימים האחרונים נידון מתווה חדש לעסקה לפיו וודסייד האוסטרלית תקטין את אחזקותיה במאגר והרף החדש הוא אחזקות שינועו בין 25% ל-30%. במקור בעת חתימת מזכר ההבנות בין הצדדים בסוף 2012 דובר על כניסה של 30% מצד וודסייד בעבור עד 2.5 מיליארד דולר.
הסיבה שהאפשרות הזאת עלתה היא שהצורך בהקמת מתקן ייצוא צף (FLNG) בגודל מלא אינה רלוונטית עוד והצדדים מדברים על מתקן צנוע יותר שיוכל לייצא 5 עד 7 מיליארד מ"ק בשנה. שאר הייצוא יתבצע באמצעות מתיחת צנרת הולכה למדינות שכנות כאשר טורקיה, מצרים, ירדן והרש"פ הן המועמדות המידיות. היום דווח בתקשורת הטורקית שחלק מתחנות הכוח שם סבלו מהפסקות בהזרמת הגז, מה שהופך את מאגר לוויתן למועמד בולט למכירת גז טבעי לחברות שם.
מחלוקת נוספת שהצדדים טרם הסכימו עליה היא שווי החוזה. בסביבת דלק מאמינים שהנכס המדובר, שכולל מאגר גז בנפח 535 מיליארד מ"ק ופוטנציאל הפקה לא מוכח של 200 עד 600 מיליון חביות נפט, שווה יותר ממה שהוסכם לשלם עליו במזכר ההבנות מסוף 2012.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" לעסקה המקורית היה סעיף הצמדה של המחיר לשערי המטבע ומחיר הגז, כך שבקבוצת דלק רוצים להעלות את סכום הרכישה לטווח שבין 3 עד 3.5 מיליארד דולר. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שוודסייד הסכימה עקרונית לשפר את הצעתה המקורית בטווח שבין 15% עד 20% כאשר התשלום הראשון של העסקה עשוי לכלול את שתי אבני הדרך מהסכם ההבנות המקורי ויתקרב ל-1.1 מיליארד דולר.
מנכ"ל וודסייד - החתימה תהיה במחצית 2014
היום (ג') פורסם ב"כלכליסט" שמנכ"ל וודסייד פיטר קולמן העריך שחתימת החוזה הרשמית תתבצע במחצית הראשונה של 2014. על פי ההערכות, העיכוב נובע מחוסר רגולציה מתאימה בישראל שאמורה הייתה לקבוע נקודת קליטה לגז הישראלי עד סוף 2016 וזזה לסוף 2017.
קולמן צוטט בסוכנות "בלומברג", שם אמר שוודסייד תמשיך לדבר עם שותפות לוויתן לרבות נובל אנרג'י כדי להגיע לעסקה סופית. "זו הזדמנות משמעותית לוודסייד ליצור שווי משמעותי באמצעות מיזם משותף בלוויתן", צוטט קולמן, וסייג שהוא מאמין שהעסקה לא תסגר באם בעלי המניות לא יאמינו שהתוצאה המסחרית תהיה בעלת ערך משמעותי עבורם. בכך רומז קולמן למחלוקת הכספית בין הצדדים בנוגע לשווי המאגר. מקבוצת דלק הכחישו שהעסקה ירדה מהפרק.