פרסום ראשון
נציגי וודסייד הגיעו לישראל לקדם את העסקה לרכישת 30% מלווייתן
במסגרת העסקה - שנחתמה בראשי תיבות בדצמבר 2012 - אמורה ענקית אנרגיה לרכוש כשליש ממאגר הגז תמורת 2.5 מיליארד דולר
נציגי ענקית האנרגיה וודסייד הגיעו לישראל במטרה לקדם את עסקת הגז הגדולה שכוללת רכישת 30% ממאגר "לווייתן" בעבור 2.5 מיליארד דולר.
מבדיקת "כלכליסט" עולה שהנציגים באו לסבב פגישות של כמה ימים כאשר הכוונה היא להיפגש עם נתיגי נובל אנרג'י, דלק ורציו. אחת הסוגיות שיעלו על הפרק היא שדרוג הסכם ההבנות בין הצדדים בעיקר בסוגיית המחיר.
בסוף 2012 החליטו הצדדים על מכירה של 30% מהמאגר תמורת כ-2.5 מיליארד דולר. בהסכם המקורי היה מנגנון הצמדה לפיו מחיר העסקה עשוי לעלות במידה ותושלם הרגולציה על יצוא הגז או שנפח המאגר יגדל. במציאות שני התרחישים התממשו, ובג"ץ אכן אישר את ייצוא הגז מחד ואילו נפח המאגר גדל בעקבות קידוח אימות נוסף. לפיכך, ייתכן והצדדים יחליטו על חוזה חדש בהיקף שינוע בין 3 עד 3.5 מיליארד דולר.
העסקה עם וודסייד, שנחתמה בראשי תיבות בדצמבר 2012, היתה מדללת את חלקת של השותפות הנוכחיות ומעניקה מימון ראשוני לפיתוח מאגר "לווייתן" כך שיכלול לא רק צנרת הולכה לישראל אלא גם מתקן ייצוא גז נוזלי ימי (FLNG), בהשקעה כוללת של כ-10 מיליארד דולר.
העסקה התבססה על העובדה שממשלת ישראל תתיר ייצוא גז, ומאחר שמאגר "תמר" שוריין לטובת המשק הישראלי ל-15 עד 17 השנים הבאות, חלק ניכר מ"לווייתן" נרשם כמוטה ייצוא. יצוין שנפח הגז שם - כ-535 מיליארד מ"ק - שווה לכ-80 שנות צריכה של המשק (ביחס להערכות הצריכה של 2013).
הצדדים היו אמורים לסגור את העסקה עד פברואר האחרון, אך המלצות ועדת צמח, במסגרתן נקבע נושא הייצוא - כלל לא הובאו לדיון בממשלה. רק בסוף יוני האחרון הממשלה אישרה את ההמלצות תוך הפחתת מכסת הייצוא לעד 40% מהמאגרים המוכחים. לפני כשבועיים דחה בג"ץ את העתירות נגד ההחלטה - ופתח רשמית את הדלת לייצוא גז.
הפגישות שיערכו נציגי וודסייד בישראל עשויות לקדם את העסקה - ואולי אף להביא לחתימתה. נציגי החברה עשויים להיפגש עם נציגים ממשרדי ראש הממשלה, האוצר והאנרגיה.
שותפות לווייתן מוחזקת בידי נובל אנרג'י (39.66%), דלק אנרגיה(45.34%, בחלוקה שווה בין החברות דלק קידוחיםו אבנר) ורציו (15%).