$
מחפשי עבודה

לא תמיד שבים הביתה בשלום: עשרת המקצועות המסוכנים בישראל

מוסכניקים, כבאים, עובדי סיעוד וטייסים מסכנים את בריאותם בכל בוקר כאשר הם הולכים לעבודה; באיזה תחום שיעור מקרי המוות מתאונות הוא הגבוה ביותר?

מעין מנלה 09:1114.12.13
כשאתם הולכים לעבודה בבוקר, האם עוברת בראשכם המחשבה שאתם עלולים להיפצע, או חלילה, לא לחזור? יש מקצועות בישראל, שהעוסקים בהם מסכנים את עצמם בכל פעם מגיעים לעבודה.

 

למרות שישנם גופים שאחראים על הבטיחות והבריאות של העובדים אין בישראל אף גוף שמדרג את רמת הסיכון במקצועות השונים. כדי להרכיב את רשימת המקצועות המסוכנים אספנו נתונים מהמכון לגיהות ובטיחות בעבודה, ממינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה וכן מהמוסד לביטוח לאומי אשר משלם "דמי פגיעה" לנפגעי תאונות עבודה. הפיצוי מהביטוח הלאומי משולם לעובדים שלא יכלו לעבוד במשך 12 יום לפחות עקב תאונת עבודה. בדירוג המקצועות המסוכנים הענקנו משקל רב למקרי מוות, כך שמקצועות בהם הסתיימו יותר תאונות במוות של העובד דורגו גבוה יותר. מהם המקצועות המסוכנים ביותר בישראל? 

  

1. פועלי בניין

 

כמעט בכל חודש, שומעים על פועל בניין שנהרג במהלך עבודתו, לרוב בעקבות נפילה מגובה. רק לפני כשבוע נלכדו שני פועלים מתחת לבניין בתל אביב, ובאוקטובר נהרגו שני פועלי בניין לאחר שנמחצו תחת בטון. למרות שמספר תאונות העבודה שעליהן מדווחים פועלי בניין הוא לא הגבוה ביותר, מספר התאונות שמסתיימות במוות בתחום זה הוא בהחלט הגבוה ביותר, ובהפרש גדול מהאחרים.

 

פועל בניין פועל בניין צילום: בלומברג

 

במחצית השנה הראשונה נהרגו 13 פועלי בניין כתוצאה מתאונות עבודה. מדובר בכמעט מחצית מהתאונות שהסתיימות במוות בכל ענפי המשק (27 בסך הכל), כך לפי דו"ח תאונות קטלניות של מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית. מבחינת תאונות העבודה בסך הכל, מקצוע הבנייה הוא לא המסוכן ביותר. כ-10% מפועלי הבניין נפגעו בתאונות עבודה ומקבלים פיצויים מהביטוח הלאומי, כך לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי לשנת 2012. גורם המוות השכיח ביותר הוא נפילה מגובה כאשר במחצית הראשונה של השנה נהרגו כך 9 עובדים, המהווים 33% מכלל העובדים שתאונת עבודה הסתיימה במותם.

 

2. פועלי ייצור

 

פועלי ייצור נפגעים בתאונות עבודה יותר מכל שאר העובדים במשק. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי שיעור הנפגעים בתאונות העבודה בתחום התעשייה הוא כ-17% - יותר מכל תחום אחר. בשנת 2013 נפגעו 409 פועלים בתעשיית מוצרי הפלסטיק והגומי ו-244 פועלים בתעשיית הזכוכית והקרמיקה, בתאונות עבודה. רק בתחומי הפלסטיק והזכוכית מדובר על שיעור פגיעה של כ-4% מכלל המועסקים בשנה שעברה. מספר ההרוגים בתעשייה במחצית הראשונה של השנה הסתכם ב-9, כשליש מכלל מקרי המוות עקב תאונות עבודה.

 

פועל מבצע ריתוך פועל מבצע ריתוך צילום: חיים הורנשטיין

 

3. מוסכניקים

 

ידיים מלוכלכות מגריז לא נחשב סיכון בריאותי אבל לפי הנתונים מוסכניקים מסכנים את עצמם בכל יום כדי לתקן לנו את כלי הרכב. אנחנו אוהבים לקטר המחירים שהם גובים, אבל הסיכון שבעבודת המוסכניקים, כך מסתבר, הוא משמעותי. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, בשנה שעברה נפגעו יותר מ-15% מהעובדים בתיקון כלי רכב ואופנועים בתאונות עבודה. מדובר ב-9,844 עובדים שקיבלו באותה השנה "דמי פגיעה" עקב תאונות עבודה. לפי נתוני מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, נפגעו השנה 287 עובדים בתחום בתאונות עבודה. 

 

מוסכניקים מוסכניקים צילום: תומי הרפז

 

4. שירותי הביטחון וההצלה - כבאים, עובדי ביטחון ברשויות המקומיות ופקחים

 

עובדי שירותי הביטחון וההצלה מסכנים את חייהם על מנת להציל חיים ולשמור על החוק והסדר. שיעור העובדים בתחום הביטחון וההצלה, שמועסקים ברשויות המקומיות, אשר נפגעים בתאונות עבודה הוא הגבוה ביותר מכל שאר הענפים הכלכליים - כך לפי נתוני מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית. השנה, נפגעו 1,005 עובדים מתחומים אלו בתאונות עבודה כאשר מדובר על שיעור של כ-2.4% מכלל המועסקים בתחום.

 

כבאים כבאים צילום: חיים הורנשטיין

 

5. עובדי הנמלים ושדות התעופה

 

עובדי הנמלים מקבלים משכורות גבוהות, אנחנו שומעים על הקרבות המשפטיים עם הממשלה על תנאי העסקתם ועל השביתות בהן הם נוקטים כחלק ממאבקם. בסופו של דבר, הרבה מהעובדים בנמלים ובשדות התעופה מתעסקים בהרמת מטענים כבדים וחלקם נפגעים במהלך העבודה. שיעור הפגיעה בתחומים אלו הוא כ-2% מהעובדים ובשנה שעברה נפגעו 764 עובדים מתוך 43 אלף, כך לפי נתוני מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית.

 

עובד בנמל התעופה בן גוריון במהלך תרגיל חירום עובד בנמל התעופה בן גוריון במהלך תרגיל חירום צילום: עמית שעל

 

6. חרטים, רתכים ויצרני נשק

 

ייצור הנשק הוא מסוכן אבל לא מהסיבות המובנות מאליהן. מסתבר, שהאנשים שעובדים עם מתכות מועדים לתאונות עבודה. לפי נתוני מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית השנה נפגעו 906 עובדים בתחום המתכת מתוך 55.5 אלף עובדים. מדובר בשיעור פגיעה של כ-2% מהמועסקים בתחום.

 

פועל במפעל פלדה פועל במפעל פלדה צילום: בלומברג

 

7. עובדי מפעלי מזון ומשחטות

 

פועלי ייצור במפעלי מזון ומשחטות עובדים בעבודה קשה ולא בהכרח נעימה שלעתים גם מסכנת את בריאותם. כך, במהלך השנה נפגעו בתאונות עבודה 808 עובדי תעשיית המזון בתאונות עבודה מתוך 60.7 אלף עובדים.

 

עובדים בתעשיית המזון עובדים בתעשיית המזון צילום: בלומברג

 

8. עובדי חברת חשמל ומקורות

 

חשמל חינם, פנסיה ותנאי תעסוקה מהטובים במשק זה נחמד, אבל יש מחיר לעבודה בחברת החשמל. גם אנשי מקורות שאחראים על אספקת המים במדינה מסתכנים בעבודתם. לפי נתוני המינהל לבטיחות ובריאות תעסוקתית, בשנת 2013 נפגעו 274 עובדי חשמל ומים בתאונות עבודה מתוך 22.9 אלף עובדים. מדובר על פגיעה של 1.2% מכלל המועסקים בתחום.

 

עובדי חברת חשמל מתקנים תקלה עובדי חברת חשמל מתקנים תקלה צילום: יוסי וייס

 

9. רופאים, אחיות ועובדי רווחה וסיעוד

 

העובדים במקצועות הבריאות, שמקדישים את חייהם לאחרים ומצילים נפשות - גם מסכנים תוך כדי כך את עצמם. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, בשנת 2012 קיבלו 4,338 עובדים בתחומים אלו דמי פגיעה. המשמעות היא שהם נפגעו בתאונת עבודה שגרמה להם להחסיר יותר מ-12 ימי עבודה. מדובר בשיעור של כ-7% מכלל העובדים בתחום.

 

 

אחות אחות צילום: שאטרסטוק

 

10. ימאים וטייסים

 

השמים או הים הפתוח הם מקום העבודה של הימאים והטייסים שבדרך כלל עושים את הדבר שהם הכי אוהבים בעולם - לטוס או לשוט. אבל המקצועות האלו הם גם מסוכנים. לפי נתוני מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, בשנת 2013 נפגעו בתאונות עבודה 103 עובדים בתחום ההובלה הימית והאווירית - מתוך 9,900 עובדים. מדובר בשיעור פגיעה של כ-1% מכלל העובדים בתחום.

 

טייס טייס צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x