$
בארץ

מנכ"ל כיל: "אם המדינה לא תעודד השקעות נשקיע את המיליארדים מחוץ לישראל"

סטפן בורגס אמר את הדברים במסגרת השימוע הציבורי שעורכת ועדת ששינסקי 2 הדנה בגובה התמלוגים שישלמו חברות על השימוש במשאבי הטבע. לדבריו: "כבר היום אנחנו משקיעים מעל למיליארד שקל בקטלוניה ספרד"

כתב כלכליסט 17:0016.12.13

"ישראל כבר נקטה צעדים חסרי תקדים להגדיל את חלקה ברווחי כיל, ובתקופה שעד תום הזיכיון תשלם כיל תמלוגים ותשלומים למדינה, יותר מאשר כל חברת אשלג אחרת בעולם". כך טען היום מנכ"ל כיל, סטפן בורגס, במסגרת השימוע הציבורי שעורכת ועדת ששינסקי 2, הדנה בגובה התמלוגים על השימוש במשאבי הטבע של ישראל. בין היתר שוקלת הועדה להעלות את התמלוגים על האשלג, הפוספטים והברום שמפיקה כי"ל ממשאבי הטבע.

"בעוד 16 שנים פג זיכיון ים המלח", אמר בורגס. "שני שלישים מהאשלג שלנו באים מישראל. 16 שנה בתחום התעשייה עוברות מהר מאוד. לפתח מכרה חלופי לוקח 8-12 שנים, ואנחנו לא יכולים להישאר בלי מקור לחומר גלם וגם לא לחכות לרגע האחרון. אנחנו חייבים לדעת האם ים המלח יישאר מקור האשלג שלנו, או שאת המיליארדים שאנו מקצים להשקעות, נשקיע בפיתוח מכרות אשלג אחרים מחוץ לישראל - וכבר התחלנו לחפש".

 

"יש תפיסה מוטעית לפיה מכיוון שלא ניתן להזיז את ים המלח ומכרות הפוספט - אין צורך לעודד השקעות", טען בורגס. "המציאות מורכבת יותר. הכסף שצריך כדי לפתח את ים המלח זז בקלות רבה מאד למקומות שמעודדים השקעות, לא למקומות שמפלים אותנו לרעה. כך לדוגמא, מאז שהחריגו את כיל מהחוק לעידוד השקעות הון, בחרנו להשקיע מעל למיליארד שקלים בפיתוח מכרות האשלג שלנו בקטלוניה ספרד, שם עושים המון כדי שנשקיע שם".

 

בורגס. "אנחנו חייבים לדעת האם ים המלח יישאר מקור האשלג שלנו, או שאת המיליארדים שאנו מקצים להשקעות, נשקיע בפיתוח מכרות אשלג אחרים מחוץ לישראל" בורגס. "אנחנו חייבים לדעת האם ים המלח יישאר מקור האשלג שלנו, או שאת המיליארדים שאנו מקצים להשקעות, נשקיע בפיתוח מכרות אשלג אחרים מחוץ לישראל" צילם: אוראל כהן

 

בתחום הפוספטים הוסיף בורגס כי "התעשיה על סף קריסה. היא כבר היום הפסדית, משום שבעולם עלות יצור פוספטים זולה הרבה יותר מאשר בישראל. כדי להציל את תעשיית הפוספט כאן צריכים לצמצם עלויות, להשקיע מאות מיליוני דולרים בטכנולוגיה מתקדמת ולהגדיל את פעילות הייצור. כיל מוכנה לכל אלה, אבל השאלה האם הממשלה מעוניינת בהמשך התעשייה הזאת. מכרות הפוספט שלנו בישראל ימוצו תוך 7-8 שנים, והמדינה לא מסוגלת לקבלת החלטה ביחס לעתודות הפוספט כבר מעל ל- 20 שנה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x