$
מיסוי

בעולם פועלים למסות את גוגל, אצלנו רק בודקים

מנכ"ל גוגל ישראל התייחס בראשית השבוע לטענות נגד תכנוני המס של החברה ואמר כי אם המס נתפס כלא צודק, זו אחריות המחוקק לשנותו. במדינות שונות פועלים במרץ לשינוי המצב, וברשות המסים? לאחר הודעה על בדיקת הנושא במאי האחרון - הנושא עדיין בבדיקה

רן אברמסון, מאיר אורבך ואסף גלעד 07:0817.12.13

"תשלום מס אינו עומד לבחירה, הוא חלק מהצורך לעמוד בדרישות החוק, וכולי תקווה שכל חברה פעילה מבינה את זה. גוגל היא חברה כזו, והיא משלמת מס בצורה מלאה בישראל כמו גם בכל מקום בעולם", כך אמר מאיר ברנד, מנכ"ל גוגל ישראל באירוע המהלך האסטרטגי שנערך ביום ראשון האחרון מטעם מכון אלי הורביץ לניהול אסטרטגי בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב.

ברנד התייחס לנושא המס לאחר שנשאל על דעתו בעניין, ורק בתום נאום שבו פירט את תרומת גוגל לכלכלת ישראל. "אם תסתכלו על דו"חות גוגל תראו שאנו משלמים מסים בסדר גודל של 20% - שיעור גבוה ביחס לחברות טכנולוגיה אחרות". בכך התייחס לראשונה מנכ"ל גוגל ישראל לטענות כאילו גוגל אינה משלמת בישראל מע"מ ומס על רווחיה בישראל. טענות אלה הנן חלק מהמערכה שמנהלות מדינות כגון אירלנד, בריטניה וצרפת כדי לגרום לגוגל ולתאגידי אינטרנט אחרים שלא להעביר את רווחיהם למקלטי מס, ובכך לתרום לכלכלות המקומיות שבהן היא פעילה.

 

 

"אבל יש עוד עניין חשוב אחד", המשיך ברנד לפרט את דעתו בעניין תשלום מסים של גוגל. "המיסוי על חברות בעולם מושת על הרווחים ולא על ההכנסות. כך, המדינות שבהן הרווח מצטבר הן מדינות המקור של החברה הגלובלית, היכן שמוחזק הקניין הרוחני שלה והיכן שהיא מנוהלת. במקרה של גוגל, המסים משולמים בארה"ב כי זו מדינת המקור שלה - כפי שלוריאל תשלם את המס בצרפת ונוקיה תשלם אותו בפינלנד.

 

"יש כאלה שדורשים זאת - ואני חושב שזו דרישה לגיטימית ונכונה - לשנות את חוקי המס כך שתשלומי המס לא יהיו רק במדינת המקור. אבל מי אחראי על כך? הממשלה. המדינות יכולות לשנות זאת אם הן חשות אי־צדק, מה שאולי נכון, אבל אינני מבין את הטענות כלפי החברות הבינלאומיות שמצייתות לחוק. חברות צריכות לציית לחוק, אז אם ישנה בעיה, צריך לחזור למחוקקים והם יצטרכו לפתור את הבעיה שנוצרה. אם העולם מבקש שינוי, הממשלות צריכות להיעתר לכך".

 


בחודש מאי האחרון נחשף ב"כלכליסט" שרשות המסים החלה לבדוק את תכנון המס של גוגל. אלא שבזמן שבתי המחוקקים בעולם פועלים במרץ לקידום רפורמות שיאפשרו גביית מסים הוגנת יותר מחברות אינטרנט בינלאומיות, בארץ גם חצי שנה לאחר ההודעה על הבדיקה - עדיין בודקים.

 

תגובת רשות המסים אתמול לבירור עמה לגבי התקדמות הבדיקה הסתכמה באמירה: "הסוגיה העקרונית של מיסוי פעילותן בישראל של חברות בינלאומיות נבחנת בימים אלה ברשות".

 

 

מאיר ברנד. "גוגל משלמת מס מלא בישראל" מאיר ברנד. "גוגל משלמת מס מלא בישראל" צילום: עמית שעל

 

הבדיקה של גוגל ברשות נעשית על ידי פקיד שומה גוש דן בליווי המחלקה האזרחית. משמעות הדבר היא שהבדיקה היא אזרחית וכי אין חשד למעשים פליליים מצד גוגל. שני הנושאים שאותם בודקת הרשות הם תכנוני המס של החברה ותשלומי המע"מ שלה.

 

הרשות עוקבת אחר תכנוני המס של גוגל, כלומר איזה חלק מהכנסות החברה מיוחס לישראל ואיזה חלק מהרווח מיוחס למדינות אחרות. טענת גוגל היא שפעילותה בישראל מסתכמת במרכז פיתוח וכי המכירות בפועל נעשות על ידי גוגל העולמית, ולכן מטה החברה כאן אינו נחשב לנציגות קבע שחייבת במע"מ. השרתים של גוגל ממוקמים מחוץ לישראל, ולכן רוב העסקאות שמבצעת החברה - גם אם הן מתבצעות בפועל בארץ - נחשבות לעסקאות שנעשו בחו"ל, דבר שמקובל ברוב מדינות העולם.

 

באיטליה מחוקקים

 

ביום שישי האחרון אישר הבית התחתון של הפרלמנט האיטלקי את החוק שזכה לכינוי "חוק גוגל". לשם מניעת התחמקות מתשלום מס במדינה, החוק החדש מחייב חברות שעוסקות במסחר ובפרסום אינטרנטי לפעול באיטליה באמצעות ישויות עסקיות מקומיות הרשומות במדינה.

 

נוסף על אישור חוק גוגל, אישר הפרלמנט האיטלקי חוק נוסף שמחייב כל גוף שרוכש פרסומות באינטרנט לבצע את התשלום עבורן באמצעות סניף דואר או סניף בנק, כדי שכל פרטיו יהיו נגישים לרשויות המס. כעת, כדי להיכנס לתוקף, שני החוקים צריכים לקבל את אישורו של הבית העליון של הפרלמנט האיטלקי.

 

חברות האינטרנט הבינלאומיות לא נותרו אדישות למאמצי החקיקה ברומא, ולשכת המסחר איטליה־ארה"ב כבר גינתה את החקיקה החדשה. עם אישור הצעת החוק בפרלמנט, מסר דובר הלשכה ליומון האיטלקי "לה סטמפה" כי המהלך "פוגע במאמצים של איטליה להפוך לתחרותית יותר ולמקום אטרקטיבי יותר לעשיית עסקים". טים וורסטול, בעל טור בכתב העת "פורבס", הגדיל לעשות וכינה את הצעת החוק "לא חוקית", וניגח אותה בסדרת מאמרים שפרסם.

 

שכנתה של איטליה, צרפת, מנסה גם היא להילחם בתמרונים שעושות גוגל ודומותיה כדי להתחמק מתשלום מס במדינה. אלא שהצרפתים מנסים לקדם חוק כלל־אירופי, שכן ענקית האינטרנט האמריקאית משתמשת באירלנד ובהולנד, החברות באיחוד האירופי, כצמתים מרכזיים במניפולציית המס שלה. תמרון המס שמבצעת גוגל, כמו גם חברות אינטרנט אחרות, ידוע בכינוי "אירי כפול". כמו בישראל, גם הכנסות גוגל מפעילותה באירופה מועברות למטה החברה בדבלין, בירת אירלנד, אך נרשמות על שמן של החברות־הבנות של השלוחה האירית הרשומות במקלטי מס שונים ברחבי העולם. חלק מהכנסות החברה מועבר למקלטי מס דרך חברות שרשומות בהולנד, שכן העברה זו פטורה ממס בזכות אמנות מס בין שתי המדינות.

באופן זה גוגל משלמת מס חברות באירלנד רק על חלק מהכנסותיה, זאת מפני שמס החברות שם הוא טריטוריאלי ומחייב רק חברות הפועלות בה. כלומר, מפני שההכנסות נרשמות על שם חברות־בנות הפועלות מחוץ לאירלנד, במקלט מס, לא נגבה מהן מס באירלנד.

 

הדרך המפותלת של רישום ההכנסות חוסכת לגוגל חלק ניכר משיעור המס שהיא היתה אמורה לשלם באירלנד, ואת מלוא המס שהיא אמורה לשלם במדינות אחרות באירופה ובארה"ב.

 

מצב עניינים זה הביא את המחוקקים בצרפת למסקנה שכדי למנוע מגוגל להמשיך ליהנות מהפערים במערכות המס של המדינות השונות באיחוד האירופי, יש לפעול למען חקיקה שתחייב את כל המדינות החברות בו.

 

במדינה האירופית הנוספת שמשמשת את גוגל לתרגיל האירי הכפול, הולנד, הממשלה מתכוונת לדון מחדש ב־23 אמנות מס שבהן היא חברה כדי לסגור פרצות המאפשרות לחברות בינלאומיות הפועלות דרכה להתחמק מתשלום מס מלא. גם במקרה זה החברות פועלות לטרפד את המהלך באמתלה של פגיעה בתחרותיות של המדינה, בעת שהיא מנסה להתאושש מהמשבר הכלכלי.

 

מנהל רשות המסים משה אשר. "הסוגיה נבחנת בימים אלה" מנהל רשות המסים משה אשר. "הסוגיה נבחנת בימים אלה" צילום: אלכס קולמויסקי

 

באירלנד סוגרים פרצות

 

למרות הפעלתנות האירופית בעניין, דווקא לחץ אמריקאי היה זה שהביא את אירלנד לקדם שינוי בחוקי המס שלה. לאחר שבקיץ האחרון התברר שיעור המס המזערי ששילמה אפל לממשל האמריקאי בשנה שעברה - 0.01 מיליארד דולר על הכנסות של 2.2 מיליארד דולר - האשימה ארה"ב את אירלנד בכך שמדיניות המס שלה פוגעת ישירות בקופת האוצר האמריקאי.

 

בתגובה, אירלנד הודיעה כי תסגור את הפרצה בחוק המאפשרת לאפל, לגוגל ולחברות רב־לאומיות אחרות להשתמש בה כדי להימנע מתשלום מס. מייקל נונאן, שר האוצר האירי, הצהיר כי "אירלנד תיאלץ כל חברה הפועלת בתחומה שאינה משלמת מס חברות במדינה אחרת לשלם את מס החברות האירי". ההצהרה הזו של נונאן טרם לוותה במעשים והיא זכתה לביקורת מצד המחוקקים האמריקאיים, שראו את השינוי כקוסמטי בלבד.

 

בבריטניה התנהלה הקיץ חקירה ממושכת של ועדה פרלמנטרית, במסגרתה נתבקשו בכירי חברות האינטרנט הבינלאומיות הפועלות במדינה לחשוף את התנהלותן בענייני תשלום מס. בהתבטאות יוצאת דופן, אמרה יו"ר הוועדה, חברת הפרלמנט מרגרט הודג', כי למרות שגוגל מתהדרת במוטו שאומר "אל תפעלו ברשעות", היא למעשה פועלת ברשעות. מסקנות הוועדה אמורות לשמש כבסיס לחקיקה עתידית שתמנע מגוגל להתחמק מתשלום מס. בספטמבר האחרון שבה גוגל לכותרות בבריטניה לאחר שנודע כי המס ששילמה לממלכה ב־2012 הסתכם ב־11.6 מיליון ליש"ט בלבד, זאת על אף הכנסות שהגיעו ל־506 מיליון ליש"ט.

 

ה־OECD מגבש אמנת מס

 

המאמצים של מדינות אירופה לסגור פרצות במערכות המס שלהן, שמאפשרות לחברות בינלאומיות להתחמק מתשלום מס, במיוחד על רקע ההתאוששות האיטית שלהן מהמשבר הכלכלי, מגובה במהלך בינלאומי שמניע ארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי - OECD.

 

במאי האחרון החל הארגון לפעול במרץ כדי לגבש אמנת מס רב־צדדית בין המדינות החברות בו וגם בין מדינות שותפות שאינן חברות בו. הארגון מנסה ליצור מערכת מס בינלאומית שקופה שתשתף מידע על תשלומי מס באופן אוטומטי בין מדינות.

 

נכון להיום ישראל, שחברה ב־OECD לא שותפה למאמץ, מכיוון שהחוק הישראלי לא מאפשר חתימה על אמנות מס רב־צדדיות. למרות זאת, רשות המסים הצהירה בסמוך לפרסום על גיבוש האמנה שהיא כן מעוניינת לחתום עליה ופנתה למשרד המשפטים כדי שיפעל לשינוי החוק שמונע זאת ממנה.

 

מגוגל נמסר: "גוגל ממלאה אחר חוקי המס בכל מדינה בה אנחנו פועלים, כולל בישראל. המציאות היא שרוב הממשלות משתמשות בתמריצי מס בכדי למשוך השקעות זרות שמייצרות מקומות עבודה וצמיחה כלכלית. באופן טבעי, חברות מגיבות לתמריצים אלו. זו אחת הסיבות שגוגל הקימה את המטה האירופאי שלה באירלנד, יחד עם היכולת לגייס שם אנשים ולהרחיב את הפעילות. אם חוקים אלו לא מוצאים חן בעיני הפוליטיקאים, אז יש להם את הכוח לשנות אותם. בכלל, שיעור המס הגלובלי האפקטיבי שלנו בישראל ב־2012 היה כ־20%."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x