פרשנות
חלמאות ממשלתית
המחירים יכולים לעלות או לרדת, אבל עד שהם לא יחושבו בצורה עדכנית הם לא ישקפו את המציאות
כשהממשלה אומרת שהיא מפקחת על מחירי מוצרים ושירותים חיוניים לאזרח למה היא מתכוונת? לעדכון מחירים שוטף עם כל שינוי של המדד או המע"מ? לבדיקת הרווחיות של המונופולים הגדולים על בסיס דיווחים שלהם עצמם ולא ממש באופן רציף? או אולי לעדכון מחירים על בסיס נוסחה מיושנת שכלל אינה מתאימה למציאות המשקית הנוכחית? במקרה שלפניכם כל התשובות נכונות.
בשנות התשעים נקבעו נוסחאות ייעודיות למוצרי יסוד שהמדינה ראתה צורך לפקח על מחירם. נוסחאות הבסיס ההן רלבנטיות גם היום. במשך שנים, אחת לתקופה, המחיר מתעדכן על בסיס השינוי בתשומות. זה לא שהממשלה לא שאלה את עצמה האם יש צורך בפיקוח הזה - המדיניות לאורך שנים (עד הכנסת הגבינה הלבנה והשמנת לפיקוח שלשום) היתה לרסן את ההתערבות, ולכן מוצרים כמו הקוטג' בעיקר הוצאו מפיקוח.
הבעיה היא שבמקרה של המוצרים שבפיקוח מה שלא עודכן זה נוסחת הבסיס - זו שממנה בכלל מתחילים לספור, כך שהנחות המוצא לקביעת התעריפים לא עודכנו כבר כמעט שני עשורים.
המקרה של תעריפי התחבורה הציבורית מטריד מכיוון שקל לראות מדוע השוואה עולמית מלפני 20 שנה ממש לא רלבנטית כיום, בקצב של השינויים הטכנולוגיים והתחבורתיים של ימינו. אבל המקרה הזה מטריד גם בעיקר כי איש אינו מסוגל לשחזר איך נקבעו בזמנו התעריפים ועל בסיס השוואה לאילו מדינות הם נעשו, כך שאין גם כל יכולת לבחון מה קרה במדינות הללו מאז.
המקרה של מוצרי המזון, קטגוריה שהפיקוח עליה כולל גם את מחירי המלט, הלחם והמלח, הוא דוגמה לחלמאות ממשלתית של ממש. במקרה הזה מישהו דווקא שם לב שמשהו לא בסדר, אבל אף שחלף מאז כמעט עשור הנוסחה לא עודכנה.
בספטמבר 2011 התייחסה ועדת טרכטנברג לפיקוח המחירים והמליצה על עדכון הנוסחאות: "הדו"ח לא עודכן משנת 1996, וקיים לכאורה חשש ששיעורי התשואה הנקובים בו עולים במידה ניכרת על הראוי כיום... היום, בסביבת הריבית הנוכחית, נראות תקרות שיעורי הרווח... עבור חברות הפועלות בתנאי שוק לא תחרותיים או מונופוליסטיים גבוהות למדי".
את מה שטרכטנברג הבין לאחר מחאת הקוטג' הבינו במשרד הכלכלה עוד קודם. במהלך 2004 החליט המשרד לשנות את נוסחת הפיקוח. בסוף שנת 2005 הוצגה הנוסחה המתוקנת שגובשה על ידי רו"ח חיצוני ועד שנת 2008 התקיימו שלושה דיונים מקצועיים בנושא, אבל למרות ההמלצות לשינויים דרמטיים הנוסחה לא שונתה. רק לפני שלושה חודשים, בעקבות דו"ח של מבקר המדינה, גויס למשימה עוד משרד רו"ח. נראה שיחלפו עוד חודשים רבים עד שהנוסחה תעודכן.
לכן, כשאתם עולים הבוקר לאוטובוס ומשלמים יותר על כל נסיעה, תזכרו שאתם משלמים כך כי מישהו, פעם מזמן, קבע שזה הגיוני ביחס לעולם. כשאתם נכנסים הבוקר לסופרמרקט ומשלמים פחות על גבינה לבנה שנכנסה כעת לפיקוח, תזכרו שזה לא מספיק כי יכולתם לשלם הרבה פחות. כאשר כל פירמידת המחירים מבוססת על הנחות שאינן מתאימות לימינו, תהיו בטוחים שאתם משלמים הרבה יותר ממה שהייתם אמורים, גם על מוצרים מפוקחים.