חושבים שהקופה שלכם השיגה תשואה טובה ב-2013? תחשבו שוב
רוב הציבור סבור כי שיעור התשואה של קרנות הפנסיה נמדד במכשירי חישוב מדויקים, אך בפועל הפרסומים של הגופים הפיננסיים בסוף השנה אינם נכונים. כיצד נוצר המצב האבסורדי?
הימים של סוף השנה האזרחית ותחילתה של שנה חדשה הם ימי שיא הן בהפקדות והן בפרסומי התשואות של הגופים הפנסיוניים השונים. נסו לתאר מצב שבו קופה מסוימת מפרסמת שהשיגה 10% תשואה בשנה החולפת ובשל כך העברתם את עתידכם הפנסיוני אליה. מה תעשו אם תדעו שבפועל היא השיגה רק 7% תשואה? נראה הגיוני שמצב כזה יתקיים? אבסורדי עד כמה שזה נשמע, זה בדיוק המצב בדיווחי התשואות כיום בישראל. אין פיקוח. אין שיטה אחידה ואין לעמיתים סיכוי לדעת כמה באמת השיגה כל קופה.
- קופות הגמל עלו ב–2013: ההשקעה בחו"ל השתלמה
- עליית התשואות בארה"ב מייצרת נקודת כניסה נוחה יותר ל־2014
- רגשי הנחיתות של מנהלי הפנסיה עולים לנו ביוקר
הציבור מייחס חשיבות רבה גם לאתר ה"גמל נט" של משרד האוצר, האתר המרכז את תשואות כל הגופים השונים. ואולם, ניתן לקבוע באופן מוחלט כי פרסומים אלה אינם נכונים, ולפעמים הם אף אינם קרובים לשיעורי התשואה המדוייקים. ניתן אף לראות סטייה של עשרות ומאות אחוזים מנתוני התשואה הנכונים. המשמעות של דיווח על תשואה לא נכונה רק בשביל לסבר את האוזן, או העין - מי שמדווח לעמית על תשואה שנתית של 5.5% ובפועל השיג רק 5%, מנע מהעמית המפקיד כל חודש 1,000 שקל למעלה מ-70 אלף שקל נוספים שהיה מקבל בחיסכון ל-30 שנה.
מבדיקה שנערכה על שיעורי התשואה השנתיים שדווחו לעמית בקרן פנסיה, במשך שש שנים רצופות, עולה כי ישנו פער ממוצע של 28% בין התשואה שדווחה לו, לעומת התשואה האמיתית שהשיג התיק הפנסיוני שלו. באחד המקרים דווח לו על תשואה שנתית של מינוס 18.40%, כאשר בפועל התשואה הייתה מינוס 24.65% - פער של 34 אחוזים. הדבר חוזר על עצמו בכל אחת ממאות הבדיקות שנערכו.
איך זה יכול להיות? לכאורה, המונח "שיעור התשואה" הוא מונח ברור ומדויק, המבטא את הישגי ההשקעות שהתקבלו בפרק זמן קצוב, בדרך כלל שנה. המונח שיעור התשואה טומן בחובו מספר השערות, אשר מי שאינו בקיא בנושא משוכנע כי אין לערערם עליהם. בהתאם לכך סבור רוב הציבור כי שיעור התשואה נמדד במכשירי חישוב מדויקים וכי הנוסחה שבה משתמשים מכשירים אלו היא הנוסחה היחידה והמחייבת לחישוב. כמו כן סביר להניח כי אדם מן היישוב מניח כי הנוסחה לחישוב התשואה שקופה וזמינה בכל עת, וכי תהליכי החישוב מפוקחים בקביעות על ידי הרגולטורים.
שיטת החישוב TWR לעומת IRR
מתברר,עד כמה שזה יישמע בלתי נתפס, כי כל ההנחות הללו אינן מתקיימות ולא התקיימו בעבר. מדובר במצב אבסורדי לחלוטין שבו דיווח התשואות שאנו מקבלים בסוף השנה - אינו נכון. רוב שיעורי התשואה המחושבים כיום על תיקי השקעה עם פעילות במהלך התקופה (בגופים מוסדיים ואצל מנהלי תיקי השקעות) נעשים בשיטה לא נכונה, אולי בגלל הקושי הטכני לחשב את השיעור המדויק, אף שידוע שהדבר מוביל לתשואות לא נכונות.
שיטה זו, הנקראת TWR (תשואת שיקלול כל סכומי ההשקעה), אינה נכונה. במחשבון פשוט ניתן להוכיח זאת. השיטה מביאה בחשבון את כל הסכומים שהופקדו ומתייחסת אליהם כאל סכום אחד. זאת ללא קשר למועדי ההפקדה והמשיכה בפועל של כל עמית. לעומת זאת, השיטה המדויקת המקובלת בחלקים גדולים בעולם המערבי היא שיטת ה-IRR - שיטת חישוב המתייחסת לכל סכום השקעה ומשיכה במהלך התקופה, בהתחשב במספר ימי ההשקעה, עד לסוף השנה. מדובר בשיטה שאינה מתחשבת בעיתוי ההשקעה, ההפקדה או המשיכה ומנוגדת באופן מוחלט לפרקטיקה המקובלת הנהוגה בעולם הכספים והמסחר, בכל הנוגע לחובות וזכויות או כל התחשבנות כספית.
הרגולטור מודע לחישוב השגוי - ואינו נוקף אצבע
הרגולטור האחראי על נושא זה, קרי הממונה על אגף שוק ההון הביטוח והחסכון באוצר, האמון מטעם הציבור על השקיפות בשוק ההון הביטוח והפנסיה, מודע לחישוב השגוי ולתוצאות המוטעות, אך אינו נוקף אצבע על מנת לשנות את המצב. ביכולתי אף להעיד ממקור ראשון כי נפגשתי באופן אישי עם סגנית הממונה על אגף שוק ההון, הביטוח והחסכון, ועם גורמים נוספים באגף וכן פניתי בנושא זה בכתב לממונה החדשה, דורית סלינגר, אולם האגף ממשיך להתעלם מכך.
חמור מכך, אגף שוק ההון עצמו קבע כבר בשנת 1998 בחוזר שהוציא (חוזר שוק ההון 339) כי "על מנת שלעמיתים תהיה אינפורמציה מועילה יותר ומלאה יותר לגבי ביצועי הקופה ואופן ניהולה, בדו"ח השנתי לעמיתים תכלול הקופה גם דיווח על התשואה האפקטיבית לחשבון העמית - התשואה האפקטיבית הנה תשואה בפועל למשקיע. תשואה אפקטיבית לחשבונו של העמית לוקחת בחשבון את מועדי ההפקדות והמשיכות של העמית, הריביות שנזקפו עליהן ואת תשואת הקופה. חישוב התשואה האפקטיבית מבוסס על החזרת שיעור התשואה הפנימי (ת"פ - IRR) עבור סדרת תזרימי מזומנים". ואולם מאז הנושא אינו נאכף.
כעת, 15 שנים לאחר שהתקנה הזו יצאה, וכשנה לאחר שרשות ניירות הערך החליטה לאמץ את דרך החישוב הנכונה, חישובי תשואות החיסכון הפנסיוני בישראל עדיין מחושבים על פי נוסחה מיושנת ומוטעית הגורמת נזק לעמיתים.
קבלת החלטה המבוססת על נתונים שגויים יכולה להתבטא בפגיעה מהותית בחסכון הפנסיוני של העמיתים, פגיעה היכולה להגיע למאות אלפי שקלים במרוצת השנים, לו היה באמת מתקבל שיעור התשואה שפורסם. הרגולציה הישראלית על שוק ההון, הביטוח והפנסיה מועלת בתפקידה, וכרגיל הציבור ישלם את המחיר. אז בפעם הבאה שאתם בודקים מה התשואה שהשיגה קרן הפנסיה, קרן ההשתלמות, קופת הגמל או תיק ההשקעות, תדעו שמה שמספרים לכם יכול להיות רחוק מהמציאות.