לפיד ליצואנים: "מבין הבעייתיות בדולר הנמוך"
בפגישה עם נציגי התעשיינים עדכן אותם שר האוצר כי המשרד נערך להגדיל את ערבויות היצוא, שבשנים האחרונות נפגעו בשל הגדלת הערבויות לחברת החשמל
שר האוצר יאיר לפיד נפגש היום עם נציגי התעשיינים והבטיח להם כי בקרוב יהיה פתרון לנושא ערבויות היצוא.
ערבויות היצוא הן נושא קריטי במיוחד ליצואנים במדינות כמו אפריקה והמזרח הרחוק. בשנת 2013 העמידה המדינה ערבויות בהיקף של 8.3 מיליארד דולר, אולם ביחס למדינות אחרות (כאחוז מהיצוא) הן נחשבת נמוכות. בנוסף, נפגעו היצאונים מכך שבשנים האחרונות הפכה חברת החשמל לצרכנית גדולה של ערבויות מדינה.
- היצואנים הגדולים סובלים מרבעון חמישי ברציפות של ירידה במכירות
- יו"ר מכון היצוא: תרבות האקזיט מונעת היווצרות חברות ענק
- בנק ישראל: היצוא הגיע לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2010
לפיד עדכן את נציגי התעשיינים כי מתבצעת עבודה מקצועית של המשרד בנושא הערבויות, במטרה למצוא פתרון שלא יכשיל יצואנים כאשר הם מגיעים לעסקאות גדולות במדינות זרות.
כמו כן העלו התעשיינים שורה ארוכה של נושאים שמטרידים אותם. בין השאר הם הביעו חשש מעודף הרגולציה כלפיהם ומשער הדולר הנמוך. לפיד אמר בפגישה כי הוא מבין את הבעייתיות שגורם שער הדולר הנמוך ליצואנים, אך לא הציע כלים מעשיים לטיפול בבעיה. כמו כן אמר לפיד כי הוא תומך בהפחתת ביורוקרטיה מיותרת.
נציגי התעשיינים הודו לשר על ההחלטה לדחות את העלייה בתשלום מעסיקים לביטוח לאומי. כמו כן, דנו המשתתפים בעידוד השקעה במחקר ופיתוח, השקעה בפרויקטים חדשים שיסייעו ליצוא ובשילוב אוכלוסייה חרדית וערבית בשוק העבודה.
לפיד ציין אמר ליצואנים בפגישה כי "אתם הקטר של המשק הישראלי, עידוד היצוא עומד בראש סדרי העדיפות של משרד האוצר, הגדלת היצוא תביא לצמיחה במשק ולהורדת יוקר המחיה בישראל. נעשה כל שביכולתנו לסייע לכם ולהתיר חסמים המקשים על עבודתכם".
התעשיינים סיימו את הפגישה באווירה אופטימית, אחרי שבחודשים האחרונים הביעו ראשי הענף טענות קשות כלפי המדינה. לטענת היצואנים, המדינה אינה עושה מספיק כדי לחזק את התעשייה הישראלית שהולכת ומאבדת קווי ייצור לטובת מדינות אחרות. התעשיינים חשים כי צעדים רבים שבאו בעקבות המחאה החברתית, כמו למשל הפחתת מכסים, הם צעדים שאולי מורידים את יוקר המחיה, אך פוגעים בחוסן של התעשייה הישראלית לטווח הארוך, בתקופה בה מדינות העולם מנסות להגן על התעשיות המקומיות שלהן כדי לא להגביר את האבטלה.
מחקר שערכו עמית פרידמן וצבי הרשקוביץ מבנק ישראל מעלה כי התוצר הישראלי תלוי משמעותית ביצוא. לפי ממצאיהם מכפיל היצוא בישראל הוא 0.9, כלומר הגדלת היצוא בשקל אחד מגדילה את התוצר ב־0.9 שקל.
ממחקר אחר שערך בנק ישראל עולה כי בממוצע החברות היצואניות מעסיקות כ־116% יותר עובדים מאשר לא יצואניות הזהות להן. הן משלמות בממוצע שכר גבוה ב־27% מהחברות הלא יצואניות ורמת ההון לעובד בהן גבוהה יותר ב־9% בממוצע.
את היצואנים ייצגו בפגישה יו"ר התאחדות התעשיינים צבי אורן, מנכ"ל ההתאחדות אמיר חייק, מנכ"ל אלביט בצלאל מכליס, מנכ"ל קמהדע דויד צור, מנכ"ל סרגון עירא פלטי, נשיא פיליפס אלקטרוניקס עמוס סומך, מנכ"ל פיליפס אלקטרוניקס אריאל איקן, נשיא חברת ח.מר מריאן כהן, יו"ר דירקטוריון תעשיות לכיש גרשון גולדנברג ויו"ר תעשיית האלקטרוניקה והתוכנה אלישע ינאי.
את הנהלת משרד האוצר ייצגו המנכ"לית יעל אנדורן, ראש אגף התקציבים אמיר לוי, החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו, הממונה על שוק ההון והביטוח דורית סלינגר, הכלכלן הראשי של המשרד מיכאל שראל ומנהל רשות המסים משה אשר.