בנק ישראל: היצוא הגיע לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2010
ברבעון השלישי של השנה נרשמה ירידה של 12.4% ביצוא, שנבעה מירידת קצב צמיחת המשק. עם זאת, על פי חברי הוועדה המוניטארית נתונים ראשונים לרבעון האחרון של השנה מצביעים על התאוששות במשק
הירידה בקצב צמיחת המשק, שגדלה ברבעון השלישי של השנה רק בקצב שנתי של 2.2%, נובעת מירידה חדה של 12.4% שנרשמה בתקופה זו ביצוא, ללא יהלומים וחברות סטאראפ. כתוצאה מירידה זו, הגיע היצוא הישראלי לרמתו הנמוכה ביותר מאז שנת 2010. זו המסקנה שאליה הגיעו חמשת חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק בסוף החודש שעבר.
- "סיכוי נמוך שהמשק הישראלי יחזור לקצב הצמיחה של העשור האחרון"
- בנק ישראל: הגירעון השנה יהיה נמוך מהמתוכנן ויסתכם ב-3.5%-4% מהתוצר
- החלה במינויים: פרופ' נתן זוסמן ימונה לחבר הועדה המוניטרית של בנק ישראל
יחד עם זאת, מפרוטוקול דיון הריבית שבנק ישראל מפרסם היום (ב') עולה גם מסקנה פחות פסימית. להערכת חברי הוועדה, האומדן הראשון לנתוני החשבונות הלאומיים, שממנו נגזר אומדן הצמיחה, נתון לתנודתיות שמושפעת מהאופן שבו מחשבת הלמ"ס את השפעת הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על הצמיחה במשק.
בנוסף לכך, ציינו חברי הוועדה המוניטרית כי אינדיקטורים ראשוניים לרבעון הרביעי של השנה מצביעים כבר על התאוששות מסוימת בפעילות הכלכלית במשק. בנתוני סחר החוץ לחודש אוקטובר נרשם גידול בשיעור שנתי של 5.6% ביצוא. למרות העובדה שהגידול ניכר בעיקר ביצוא ענפי ההייטק, הוא ניכר גם במדד שמעניק משקל גבוה יותר לתעשיות עתירות העבודה. במקביל, התחדשה העלייה גם בגביית המע"מ על הייצור המקומי ומדדי אמון הצרכנים שמחשבים בנק הפועלים והלמ"ס רשמו שיפור בחודש אוקטובר.
על שוק הדיור נאמר בדיון כי סעיף הדיור במדד המחירים, שמתבסס על מחירי שכר הדירה, שב לעלות, ובאוקטובר הוא עלה ב-0.1%. ב- 12 החודשים שהסתיימו באוקטובר עלה סעיף זה ב- 3.7%, לעומת 2.7% ב- 12 החודשים שהסתיימו בספטמבר. במחירי הדירות בפועל, שאינם נכללים במדד, נרשמה בחודשים אוגוסט-ספטמבר עלייה של 0.6%, ומדדים קודמים עודכנו כלפי מעלה. ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר עלו מחירי הדירות בשיעור מצטבר של 10.1%.
בתום הדיון תמכו כל חמשת הוועדה המוניטרית בהשארת הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי, ברמה של 1%.