פרשנות
הקיפאון בלשכת עוה"ד: הזדמנות לחזור לתלם
הרפורמה שמציעה ועדת פרוקצ'יה היא הגרסה המתונה ביותר האפשרית. כדאי שהשרה לבני תאמץ אותה ללא דיחוי כדי לבלום את ההידרדרות במעמד המקצוע
לזכותה של לשכת עורכי הדין ייאמר שההידרדרות המואצת בדימויו ובמעמדו של עורך הדין מתרחשת גם בלעדיה. אבל, וזה אבל גדול, במקום שהלשכה תפעל לבלום את המגמה הזו היא עושה ככל יכולתה כדי להאיצה. דוח ועדת פרוקצ'יה מזמן לה, לשרת המשפטים ולכנסת את ההזדמנות האחרונה להתעשת ולחזור לתלם שפוי כלשהו.
מבין שלוש חלופות בחרה הוועדה את המקלה ביותר ללשכה. המחמירה ביותר היא פירוק הלשכה ממעמדה המונופוליסטי; גישת הביניים היא להותיר את מעמדה הבלעדי של הלשכה, אך ליטול ממנה את התחומים שבהם פוטנציאל הנזק לציבור הוא גדול – הסדרת ההתמחות והדין המשמעתי.
הגישה המקלה שנבחרה היא להותיר את הלשכה וסמכויותיה כפי שהן, אבל לתקן את הכשלים שפוררו לחלוטין את המשילות בה ובעיקר את מעמדו של ראש הלשכה עו"ד דורון ברזילי. ראש הלשכה במבנה הנוכחי נבחר אמנם בבחירות אישיות, אבל הרכב הוועד המרכזי מאפשר גיבוש רוב לעומתי. הדו"ח ממליץ לחזק את ראש הלשכה שיבחר את חברי הוועד על טהרת הקואליציה שיקים. בדיוק כמו ראש הממשלה. מעכשיו, ראש הלשכה יהיה שילוב של ראש ממשלת ישראל ונשיא ארה"ב שנבחר בבחירות אישיות.
ועדה, מטבע הדברים, אינה פרסונלית, לכן צריך "לתרגם" את ממצאיה. תמיד היתה מתיחות בין ראש הלשכה לראש ועד מחוז תל אביב. כך היה בתקופת שלמה כהן – אילן בומבך או יורי גיא־רון – דורון ברזילי. אבל כשברזילי הפך ליו"ר, ושותפו למירור חייו של גיא־רון, עו"ד אפי נוה, הפך לראש ועד תל אביב, נטרפו הקלפים ונטרפה הספינה. אם כהן וגיא־רון השכילו איכשהו להתמודד עם המרדנות של תל אביב, הצליח נוה לגמד לחלוטין את ברזילי. הוא בנה לשכה אלטרנטיבית כשהצליח ללכד סביבו את שאר ראשי המחוזות ולהשיק פעילויות מקבילות, "ארציות" לכל דבר: השתלמויות, צרכנות, כנס שנתי, ועידת המשפט, ואף להוביל מערכה מתוקשרת נגד השופטת ורדה אלשיך.
ועדת פרוקצ'יה מבקשת להכפיף את המחוזות לשלטון המרכזי. גם ההמלצה לפצל את מחוז תל אביב לשניים נועדה למטרה זו – להחליש את תל אביב. לאחר חיזוק הוועד המרכזי והחלשת המחוזות, ממליצה הוועדה על שני "בייביסיטרים" שיטפלו במשברים חריפים – שופט בדימוס ושרת המשפטים. המלצה מוזרה שמבטאת חוסר אמון בהתנהלות הלשכה גם לאחר הרפורמה החקיקתית. הוועדה ממליצה גם להקדים את הבחירות בשנה כדי שהפונקציונרים שאחראים להתרסקות יעופו כמה שיותר מהר.
הבסיס להקמת הוועדה הונח בפסק דינו הנוקב של השופט קובי ורדי שלאולמו התנקזו כל הקטטות. אחרי הכל מדובר בעורכי דין, שאם משהו לא מוצא חן בעיניהם – מיד הם מגישים תביעות ועתירות. לוורדי נמאס ושר המשפטים יעקב נאמן, שקרא את פסק דינו החריף, הקים את הוועדה. ועתה, לאחר שהפיקה דו"ח מתון למדי – לא פירוק ולא נטילת סמכויות – לא נותר לשרה לבני אלא להעביר לפחות את הרפורמה הזו.