קצינים, תיירים ועובדי עירייה חונים ללא תשלום
העיריות לא מצליחות לגבות חובות מצה"ל, בתחנות האוטובוס אין שילוט שמתיר חניה בימי המנוחה ובעיריית ת"א התעלמו מפסיקת בג"ץ – אלה רק חלק ממצאי מבקר המדינה בתחום הסדרי החניה הציבורית
בפרק המתייחס להסדרי חניה ציבורית בדו"ח מבקר המדינה, חושף יוסף שפירא שלל בעיות בפעילות העיריות – מהיעדר שילוט, דרך ויתור גורף על חובות ועד סימון אבני שפה בצורות שלא נקבעו בלוח התמרורים.
הביקורת נערכה בין אוקטובר 2012 לפברואר 2013 בשלוש הערים הגדולות בישראל - ירושלים, תל אביב וחיפה - כמו גם בעיריות קטנות יותר כמו רמת גן, נצרת, עפולה ורחובות. לגבי כל אלה מצא המבקר כי "הרשויות המקומיות שנבדקו לא הכינו תוכנית אב להסדרת החנייה בתחומן, או שעשו זאת לפני שנים רבות".
ממציאים סימונים חדשים
המבקר מציין כי "עיריות חיפה, עפולה, רחובות ורמת גן לא הציבו שלטים המתירים חניה בתחנות האוטובוסים בימי המנוחה", ואילו "עיריות תל אביב ורחובות סימנו אבני שפה בתחומן בצורות סימון שלא נקבעו בלוח התמרורים".
עיריית תל אביב אף נמצאה כמתעלמת מפסיקת בג"ץ שהורתה להוסיף כיתוב בערבית לתמרורי החניה. "אי ביצוע פסיקת בג"ץ משמעו פגיעה חמורה בשלטון החוק ובעיקרון השוויון", כותב שפירא.
בנוסף, עיריית חיפה לא הבחינה בין ימות אמצע השבוע לסוף השבוע וקבעה שעות חניה אחידות שמחויבות בתשלום, ועיריית עפולה קבעה בחוק עזר שהחניה בתשלום מוגבלת לשעה אחת, למרות שתמרור שמוצב בעיר לא מגביל בשעות.
עבריינים מונו לפקחי חניה
לפי ממצאי מבקר המדינה, חלק מהעיריות - חיפה, רמת גן ונצרת - החליטו למנות פקחי חניה שהם עבריינים מורשעים, ומונו "מבלי לקבל חוות דעת מהיועץ המשפטי של העירייה בדבר קיום הרשעה של מועמד שבשל אופיה, חומרתה או נסיבתה אין הוא ראוי לשמש בתפקיד זה".
לעומתן, חלק מהעיריות פשוט ויתרו מראש על אכיפה. טירת הכרמל, אום אל פחם, טמרה, בית שאן ודלית אל כרמל, כולן רשויות "אשר התקינו חוק עזר להעמדת הרכב וחנייתו, לא מינו פקחים ואין הן אוכפות את ההוראות בעניין עבירות חניה".
עוד נמצא שעיריות רחובות ורמת גן העניקו חניה חינם לכל עובדיהן, מה שיכול לשמש אותם, לטענת שפירא, גם לצרכים אישיים: "עיריות רמת גן ורחובות לא קבעו סמכות לראש המועצה למתן פטור מתשלום אגרת חניה, אך העניקו לחברי מועצה פטור מתשלום" בכל מקום בעיר ובכל שעות היום.
צה"ל לא משלם קנסות
בנוסף, על פי הדו"ח, "צה"ל ומשרד הביטחון חייבים לעיריית ר"ג כ־2.6 מיליון שקל על דו"חות שלא שולמו עד 31 בדצמבר 2012, עוד 265 אלף שקל לעיריית רחובות, 242 אלף שקל לעיריית חדרה וכ־14 אלף שקל לעיריית עפולה".
הרשויות פנו לצה"ל בבקשה לתשלום החוב, אולם לא כל הרשויות הגיעו להסדר עם משרד הביטחון, והמבקר קובע כי "המצב האמור, שבו רשויות מקומיות אינן מקבלות תשלומים עבור דו"חות חניה שנרשמו לכלי רכב שבשימוש משרד הביטחון וצה"ל... אינו תקין, בלשון המעטה".
המבקר מצא גם כי עיריית תל אביב ביטלה ב־2011 וב־2012 דו"חות של תיירים בסכום שמתקרב ל־2 מיליון שקל, ועיריית ירושלים ביטלה באותה תקופה דו"חות של תיירים בהיקף של כ־4 מיליון שקל.
מצד שני, חלק מהעיריות לא מחזירות לאזרחים עודפי גבייה שמקורם בדו"חות שהומרו לאזהרה. עיריית רמת גן חייבת לתושביה כ־116 אלף שקל בעודפים כאלה, ועיריית עפולה חייבת לתושביה כ־12.5 אלף שקל.
מעיריית חיפה נמסר למשרד המבקר בחודש יוני כי היא תחל בהכנת תכנית אב חדשה לחניה ותעדכן את שעות החניה בתמרורים "מיד עם מתן הקצאה תקציבית לנושא". בנושא מינוי הפקחים נמסר כי היא "תפעל לקבל גם את חוות דעתו של היועץ המשפטי בדבר קיום הרשעה".
מעיריית ת"א נמסר כי "ההסדר החוקי הקיים לא מאפשר גביית דו"חות מתיירים לאחר צאתם את הארץ. הנושא טעון הסדרה של רשויות המדינה, ולא של הרשות המקומית. סימון אבני השפה נעשה כדין, ואין כל המלצה בדו"ח המבקר לנהוג אחרת. לגבי פרסום בשפה הערבית – העירייה סבורה כי פעלה כדין, בהתאם לחוות הדעת המשפטיות הקיימות בידינו".
מעיריית ר"ג נמסר היא קיבלה את ממצאי דו"ח בנושא מינוי פקחים המבקר ותפעל בהתאם. לגבי הפטור מתשלום חניה, "חברי מועצה מתוקף תפקידם ההתנדבותי למען רווחת תושבי העיר קיבלו תו חניה לצרכי עבודה בלבד. מנכ"ל העירייה הוציא מכתב המבהיר כי כאשר הם חונים לצרכיהם הפרטיים עליהם להציג תו חניה בתשלום. העירייה להסדרת חובות צה"ל ומשרד הביטחון מול הגופים הרלבנטיים". לגבי עודפי הגבייה, בימים אלה מאתרת מחלקת החניה את בעלי הרכבים ששילמו תשלומים עודפים.
מעיריית ירושלים נמסר כי בעבר לא ניתן היה לגבות דו"חות חניה מתיירים, לאור חקיקה שלא אפשרה גבייה. העירייה שכרה לפני כשנה וחצי שירותי משרד עו"ד פרטי לצורך גביית דו"חות חניה מתיירים ומהלך זה הניב עד כה 100 אלף שקל".