חקר ביצועים: השבוע של אייל לפידות, ומשתתפי הכנס בדאבוס
וגם: במיקרוסופט מתחילים לוותר על ווינדוס 8, ד"ר נדין בודו־טרכטנברג מצטרפת לוועדה המוניטרית של בנק ישראל, המחאה החברתית אבודה מתמיד וגיא פניני פוזל לתחום הפרסום
דאבוס מנסה להתרכז
אחת האטרקציות המרכזיות בוועידה הכלכלית שמתקיימת השבוע בדאבוס היא ללא ספק סדנת המדיטציה של כוכבת הקולנוע גולדי הון, במסגרת פאנל בריאות הנפש. זה רק אחד מ־25 פאנלים שיוקדשו לנושא, זינוק של 50% בהשקעה בבריאותם הנפשית של באי הכנס מאז 2008. אין ספק שמנהיגים רגועים יותר יכולים לקבל החלטות טובות יותר, ואולי דאבוס סוף סוף יספק בשורה. אבל לנוכח מחקר של אוניברסיטת הרווארד והפורום הכלכלי בדאבוס, שלפיו מחלות נפשיות יגרמו בשני העשורים הבאים לפגיעה של 16 טריליון דולר בתפוקה ברחבי העולם, כדאי שהבכירים האלה יתחילו להשקיע גם בבריאות הנפשית וברווחה של העובדים שלהם.
תמר טוניק
ווינדוס 8 - יאללה, דלגו
HP הודיעה השבוע כי תמכור עם המחשבים הניידים שלה את מערכת ההפעלה ווינדוס 7, ולא את הגרסה המתקדמת יותר. גם מיקרוסופט כבר מתחילים לוותר על ווינדוס 8, וההערכות הן שווינדוס 9 תוצג עוד השנה. ככה זה עם ווינדוס, שכבר ביססה לה חוקיות של אחד־מצליח־הבא־לא: אחרי 98 המוצלחת הגיעה נפילה בדמות ME, ואחרי ההצלחה של XP הגיעה קטסטרופת ווינדוס ויסטה. אולי כדאי למיקרוסופט לוותר על הניסיון להפוך את שוק מערכות ההפעלה על פיו בכל גרסה חדשה, ובהשקעה כספית אדירה, ופשוט להוציא יותר גרסאות ביניים, כאלה שאפשר לעבור אליהן אבל לא ממש חייבים. כי עם כל הכבוד לטכנולוגיה ולביזנס, בשביל לנבא את ההצלחה של גרסאות ווינדוס אפשר להסתפק כרגע אפילו בלוחות של אצטגנינים.
דור צח
פניני זה פרזנטור?
כדורסלן מכבי תל אביב גיא פניני הוא כעת פרזנטור של עדן טבע מרקט, ובפרסומת ברדיו הוא קורא ללקוחות לקנות ויטמינים ותוספי מזון ברשת, שהיא גם ספונסרית של הקבוצה שלו. פניני, שלפני שבועיים חפן את אשכיו של שחקן יריב, הגיע לכותרות כבר לפני שנה, כשכינה את יונתן שולדבראנד, שחקן הפועל תל אביב השבדי/ישראלי, "גרמני, נאצי" ואיחל לאביו "סרטן בראש". ההתנהגות הזאת כנראה לא מפריעה לעדן טבע מרקט, שמבקשת לספק ללקוחותיה חוויית שירות ובריאות. אם זה המסר, שולדבראנד - שחקן צנוע ומסור שאחרי משחקים נוהג לחזור הביתה באופניים - היה הרבה יותר מתאים.
אוריאל דסקל
משנה חדשה לנגידה
לוועדה המוניטרית של בנק ישראל עומדת להצטרף בקרוב חברה חדשה - ד"ר נדין בודו־טרכטנברג, שתמונה למשנה לנגידה. הוועדה המוניטרית, על ששת חבריה, אחראית מדי חודש להחלטה הכלכלית החשובה ביותר במשק, גובה הריבית. נכון שההחלטה נסמכת גם על סביבת הריבית העולמית, ונכון שלנגידה יש קול כפול במקרה של מחלוקת, אבל כל אלה לא מורידים מכובד המשקל שבידי כל אחד מחברי הוועדה. כדי להבטיח החלטה בריאה ומבוססת הבנק מחויב להרכיב את הוועדה משלושה עובדים שלו ושלושה חברים חיצוניים. השאיפה להטרוגניות כמעט משכנעת, עד ששמים לב שעם הצטרפותה של טרכטנברג יהיו מחצית מחברי הוועדה מרצים במרכז הבינתחומי בהרצליה. כשמעוז הקפיטליזם האקדמי משתלט על הוועדה המוניטרית, קשה לדבר על גיוון דעות.
נעמה סיקולר
מס הטיפים רק לא להודות
כשילד מפסיד לחבר במשחק הוא לפעמים אומר שהוא כבר צריך לחזור הביתה, רק שלא יצטרך לשאת יותר את העלבון. כשחבר כנסת רוצה לראות את שמו בעיתון, הוא לפעמים מציע לעבור על כל ספר החוקים ולשנות את המונח "מעביד" ל"מעסיק" כדי לשפר את עמדות הציבור כלפי מעסיקים, כאילו שהציבור קורא את ספר החוקים. כשהממשלה רוצה עוד קצת כסף, היא לפעמים מתעסקת בלמסות טיפים של מלצרים בשם ההגנה על הזכויות הסוציאליות שלהם, כדי לא להודות שהיא לא מסוגלת לגבות מספיק מסים מחברות ענק. קוראים לזה רציונזליציה, וזה מנגנון שנועד להסביר התנהגות של ילדים. גם של נבחרי ציבור, מתברר.
מיקי פלד
לפידות לא קולט
מנכ"ל הפניקס אייל לפידות לא מבין רמזים. המפקחת על הביטוח כבר סימנה שהיקף התגמול שלו מוגזם. רואה החשבון החיצוני ששכרה חברת הייעוץ למוסדיים כבר אותת שחבילת האופציות המיועדת לו, שעלותה 22 מיליון שקל, לא בדיוק תואמת את "רוח הנחיות המפקח". האסיפה הכללית כבר היתה אמורה לסיים את סאגת החבילה (שמתווספת לשכר ובונוס של יותר מ־5 מיליון שקל). אבל לפידות לא מתייאש, והאסיפה נדחתה "לצורך מיצוי ההידברות בין החברה לבין הגופים המייעצים לבעלי המניות". כמה לחץ גס ומגושם עוד תפעיל הפניקס עד שהיא תפנים את מה שאומרים לה כולם - אופציות של 22 מיליון שקל זה מוגזם? אולי די?
גולן פרידנפלד
ועדת הפנסיה לא צריכה להיות באוצר
הוועדה לרפורמה בפנסיה קורמת עור וגידים, וכל הגופים הפיננסיים עוסקים בגיבוש האג'נדות ובצחצוח ניירות העמדה שבהם יצוידו הלוביסטים. לא ברור עוד מה יהיו הרכב הוועדה והמנדט שלה - אבל ברור שאת הטון יקבע משרד האוצר בראשות יעל אנדורן. העובדה שאפילו באוצר מבינים שמודל הפנסיה הנוכחי מחייב שינויים היא בשורה משמחת. אבל אי אפשר להשאיר את זה בידיו: משבר הפנסיה אינו בעיה תקציבית שיש לה משמעות חברתית, אלא בעיה לאומית־חברתית שיש לה משמעויות תקציביות. כך שחשוב להבין לא רק שיש בעיה, אלא גם מה הבעיה וכמה היא עמוקה. התפיסה שאיתה ייגשו למשבר הפנסיה היא שעשויה לקבוע את הסיכוי לפתור אותו, ולא בטוח כלל שוועדה תחת כנפי האוצר היא הדרך הנכונה לפתרון.
אתי אפללו
המחאה החברתית אבודה מתמיד
המחאה החברתית הבליחה לרגע במוצאי שבת בהפגנה צנועה בכיכר רבין. זה התחיל באקשן: פעילי ה"לא נחמדים" מחו על השתתפותם של הפוליטיקאים, וניסו לפוצץ את העסק בדחיפות ובצעקות במגפון. הם דיברו על מאות אלפי תיקי הוצאה לפועל, על אנשים שנשרפים, על "גיהינום שהולך כאן", על חומר נפץ. עד כמה השטח בוער? קשה לדעת. כשהשוטרים פינו את ה"לא נחמדים", התברר שהם היו כעשרה אנשים. על הבמה נשמע הקול המוכר של חוסר אמון בשיטה, והנואמים דיברו על אנשים שאף אחד לא סופר, על בנקים וחברות ביטוח שחטפו את המדינה, על "הון־שלטון־עולם תחתון!". הקהל הגיב בקריאות רפות למדי. היו מי שהלכו על העצמה קצת ניו־אייג'ית: אנחנו צריכים לחזור להאמין, אהבה היא הניצחון. אחרי הנאומים עמדו הדוברים ליד הבמה והצטלמו יחד בסמארטפון. זה מה יש.
אורי פסובסקי