$
בארץ

אי של יציבות: ריבית שפל בהנפקת האג"ח של האוצר בלונדון

המשרד הנפיק אג"ח ממשלתיות בהיקף של 1.5 מיליארד יורו ובריבית של 2.932% - הנמוכה ביותר אי-פעם בהנפקה של ישראל בחו"ל; הביקושים עמדו על פי 5.7 מהסכום המתוכנן

אמנון אטד 19:4022.01.14

אגף החשב הכללי באוצר השלים היום (ד') בלונדון הנפקה של אג"ח ממשלתיות ביורו. בהנפקה, מכרה הממשלה איגרות חוב בסכום של 1.5 מיליארד יורו, לטווח של 10 שנים ובריבית שנתית של 2.932% - השיעור הנמוך ביותר בהנפקה של ישראל בחו"ל. זו היתה ההנפקה החמישית של הממשלה ביורו.

 

היקף ההנפקה המתוכנן היה מיליארד יורו, ואולם בשל הביקושים הגבוהים, פי 5.7 מהסכום המתוכנן, הוחלט להגדיל את היקפה ל-1.5 מיליארד יורו. להנפקה התקבלו ביקושים מכ- 300 משקיעים מכ- 30 מדינות, ביניהן בריטניה, גרמניה, צרפת, שוויץ, והונג קונג. מקורות באוצר ציינו היום כי חלק מתמורת ההנפקה מיועד לתשלומים שונים של הממשלה ביורו שצפויים להתבצע בשנה הקרובה.

 

מיכל עבאדי-בויאנג'ו מיכל עבאדי-בויאנג'ו צילום: עמית שאבי

את ההנפקה ניהלו החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו וסגן בכיר לחשבת הכללית יהלי רוטנברג, יחד עם מנהל החוב ממשלתי גיל כהן ונציגת האוצר בניו-יורק, סיגלית סייג. החתמים בהנפקה היו הבנקים הזרים ברקליס, גולדמן זאקס וסיטי בנק.

 

בשנים האחרונות מקפיד אגף החשב הכללי באוצר לבצע בתחילת כל שנה אזרחית הנפקה גדולה של אגרות חוב ממשלתיות בשוקי ההון הגלובליים. בתחילת השנה שעברה הוא ביצע בניו יורק בפעם הראשונה הנפקה לשני טווחי זמן; ל-10.5 שנים ול- 30 שנה, בסכום כולל של 2 מיליארד דולר. שנה קודם לכן ביצע האוצר הנפקה גדולה נוספת בניו יורק לתקופה של 10 שנים, בסכום של 1.5 מיליארד דולר.

 

למשרד האוצר אין למעשה צורך להנפיק אגרות חוב ממשלתיות דווקא בחו"ל במטרה לממן חלק מהגירעון בתקציב הממשלה. השנה צפוי אמנם האוצר להנפיק אגרות חוב למימון הגירעון בסכום נטו גדול של קצת יותר מ- 30 מיליארד שקל,  אך אנשי יחידת החוב בחטיבה הפיננסית באגף החשב הכללי נערכו לגל הנפקות גדול זה כבר בשנה שעברה, וגייסו בשוק ההון המקומי סכום גדול יותר מהמתחייב לצורך מימון הגירעון בשנת התקציב 2013. כתוצאה מכך סיימה הממשלה את שנת 2013 עם תוספת ליתרות החשבונות שלה בבנקים של כ- 7.1 מיליארד שקל.

 

להנפקות שמבצע האוצר מדי שנה בשוקי ההון בחו"ל יש סיבות אחרות: הפגנת נוכחות של ממשלת ישראל בשוקי הכספים הבינלאומיים, הקטנת הלחץ מעל שוק ההון המקומי, ויצירת "נקודת ייחוס" (בנצ'מרק) עבור חברות ישראליות שירצו להנפיק בעתיד אג"ח בחו"ל. שיקול נוסף שנוסף להנפקות בחו"ל בשנתיים האחרונות הוא רמת התשואות הנמוכה בשוקי ההון הבינלאומיים. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x