בנק ישראל מתערב במסחר במט"ח ורוכש מאות מיליוני דולרים
במקביל לפרסום הודעת הריבית הערב, שהשאירה את הריבית לחודש פברואר ללא שינוי, רכש הבנק 200 מיליון דולר. מדובר בניסיון להעביר מסר בשוק המט"ח שבנק ישראל אינו יכול להישאר אדיש למצב שער החליפין
במקביל לפרסום הודעת הריבית הערב (ב'), שהשאירה את ריבית בנק ישראל לחודש פברואר ללא שינוי ברמה של 1%, התחיל בנק ישראל להתערב בשעה האחרונה במסחר במטבע חוץ והוא רוכש סכום משמעותי של דולרים, שנאמד כעת בכ- 200 מיליון דולר.
מדובר ברכישות דולרים מעבר למתחייב מהצורך לנטרל את השפעת הפקת הגז הטבעי על שער החליפין, והן נובעות מהעובדה שבנק ישראל זיהה שהייסוף שנרשם היום בשער השקל הינו מעבר למתחייב מהתנאים המקרו-כלכליים של המשק.
את ההתערבות המאסיבית שמבצע כעת בנק ישראל במסחר הבין-בנקאי במטבע חוץ אפשר ככל הנראה לפרש כמסר תקיף שמנסים ראשי הבנק להעביר לפעילים בשוק המט"ח. מסר שעיקרו: בנק ישראל רואה ומבין היטב מה קורה בתחום המסחר במטבע חוץ, והוא אינו יכול להישאר אדיש למצב שער החליפין.
את ההתערבות המחודשת במסחר במטבע חוץ אפשר גם לכרוך בהודעת הריבית שפרסם בנק ישראל לפני שעה קלה. הריבית לחודש פברואר אומנם לא הופחתה, אבל בנק ישראל מציין בהודעתו את הקיפאון שנרשם בשנתיים האחרונות ביצוא הישראלי, ואת העובדה שקרן המטבע הבינלאומית עדכנה לאחרונה כלפי מטה ב-0.4% את השינוי הצפוי השנה בהיקף הסחר העולמי. נתונים לא מעודדים אלה מחייבים את בנק ישראל לפעול להחלשת השקל, במטרה לתמוך ביצוא הישראלי.