ההסתדרות הרפואית מאיימת בהשבתה כוללת של ביה"ח הדסה החל ממחר
זאת אם לא תקבל העתק עדכני של פוליסת ביטוח הרשלנות הרפואית המכסה את רופאי ביה"ח; בית המשפט ימסור עד מחר את החלטתו בעניין הקפאת ההליכים
הסכסוך בבית החולים הדסה מחריף: ההסתדרות הרפואית מאיימת הערב (ב') להשבית החל ממחר ב-10:00 את בית החולים באופן מלא אם לא תקבל העתק עדכני של פוליסת ביטוח הרשלנות הרפואית המכסה את רופאי הדסה. "ללא הפוליסה", מסרו נציגי רופאי הדסה, "נסיק מכך כי הרופאים המועסקים בבית החולים אינם מכוסים בביטוח אחריות מקצועית החל מהשקל הראשון בגין כל עבודתם, ולא נוכל להמשיך לתת להם לסכן עצמם ולהיות חשופים לתביעות עתידיות. נאלץ להורות לרופאים לעזוב את שטח בית החולים, על מנת לא להיות חשופים לתביעות נוספות".
- מנכ"ל משרד הבריאות: הדסה צריכה להיכנס לפיקוח ממשלתי
- עובדי הדסה שובתים - יפגינו מול קרית הממשלה
- הניתוק, חוסר המידע והתחזיות האופטימיות: איפה היה דירקטוריון הדסה?
עד כה מגן דוד אדום לא שינה את היערכות פינוי החולים להדסה אם כי לא מן הנמנע שאם יימשכו העיצומים משרד הבריאות יורה לו להעדיף פינוי לשערי צדק. בזמן העיצומים מתבצעים בהדסה רק טיפולים דחופים כמו לידות, טיפולי דיאליזה, טיפולים אונקולוגיים וניתוחים מצילי חיים. תורים למרפאות חוץ, ניתוחים אלקטיביים אליהם נקבע תור מראש וניתוחים במסגרת השר"פ לא יבוצעו.
מהיום הצטרפו לעיצומי רופאי הדסה גם אחיות בית החולים ועובדי המינהל והמשק. ללא שינוי של הרגע האחרון, האחיות ועובדי המינהל והמשק בכלל בתי החולים בארץ צפויים לשבות במשך שעתיים לאות הזדהות עם עמיתיהם בהדסה.
ההנהלה רוצה להישאר
בבית המשפט המחוזי בירושלים התקיים היום (ב') הדיון בבקשת בית החולים הדסה להקפאת הליכים, והשופט דוד מינץ צפוי להודיע על החלטתו עד מחר. במהלך הדיון היום ביקשו נציגי הדסה להותיר את הנהלת בית החולים, כולל הדירקטוריון והבעלים, על כנה בזמן ההקפאה. "באתי להדסה לאחר שעזבתי משרה מפנקת ומתגמלת. באתי במטרה לעזור", אמר המנכ"ל אביגדור קפלן בדיון. "מצאתי תהום ענקית בין הפעילות הרפואית־מחקרית המופתית לבין המערכת הניהולית שהיא מתחת לכל ביקורת. עשיתי ככל יכולתי בחודשים האחרונים. ניהלתי מו"מ עם הממשלה, עם נשות הדסה ועם נציגויות העובדים. דרכי לא צלחה ואני מאמין באמונה שלמה שביכולתי להשלים את המלאכה ולהביא את הדסה לחוף מבטחים. אפשר לרפא אותה. העובדים צריכים לוותר, הממשלה צריכה להכניס את היד לכיס. הפערים לא דרמטיים אם באים למו"מ בכנות ובתום לב. אני שם את הרקע והמוניטין שלי על כף המאזניים ומאמין שלא אאכזב גם הפעם".
הבקשה להשאיר את ההנהלה על כנה זכתה לתמיכתם של כונס הנכסים הראשי (הכנ"ר) וארגון נשות הדסה. בשיחה עם "כלכליסט" לפני הדיון אמר הכנ"ר פרופ' דוד האן דווקא סבור שמדובר במקרה מתאים לאפשר להנהלה להוביל את היציאה מהמשבר, במיוחד כיוון שקפלן וההנהלה הנוכחית אינם אחראים לו. עו"ד צבי אגמון, בא כוח הבעלים ארגון נשות הדסה, הסכים גם הוא למתווה לפיו עו"ד ליפא מאיר ימונה לנאמן בהקפאת ההליכים וקפלן יישאר מנהל בפועל. לדבריו, "בדירקטוריון של הדסה לאורך השנים ישבו הבכירים שבבכירים. נכון שהיה גם כשל ניהולי אבל חל גם כשל מובנה בבתי החולים הממשלתיים. נשות הדסה הזרימו במשך עשור כמיליארד דולר לבית החולים ואם יידרש עוד(מעבר ל־50 מיליון שקל עליהם התחייבו - מ"ג) הן יעשו זאת". אגמון הוסיף במהלך הדיון כי "אנחנו מאמינים בקפלן ובהנהלה הנוכחית. אף אחד לא תופר ג'ובים, אנו רוצים שסמכויות הניהול תישארנה בידי קפלן שבכוחו להוציא את הדסה מהבוץ".
גם עו"ד מזי רנצלר, נציגת מס הכנסה, נושה של כ־ 70 מיליון שקל, תמכה בבקשה להשאיר את ההנהלה.
העובדים מתנגדים להקפאה
הבקשה של בית החולים זכתה להתנגדות בבית המשפט מצד הרופאים וההסתדרות. עו"ד ארנה לין, המייצגת את הרופאים, תקפה בחריפות את ההצעה ואמרה כי "ההנהלה הנוכחית איבדה כל אמון של העובדים לאחר שמאחורי גבם, תוך תקיעת סכין בגבם, עשתה פליק פלאק ופנתה במחטף לבית המשפט כדי להכשיר תוכנית הבראה שגובשה עם המדינה ומבטלת את כל ההסכמות עם העובדים. הבקשה היא שימוש וניצול לרעה של הליכי הקפאה כדי לשבור את יחסי העבודה בהדסה. זהו מחטף להקפאת הליכים".
בתגובה לביקורת על השכר הגבוה של רופאי הדסה הגיבה לין כי "הדסה מציגה בבקשה שהגישה את התנאים המיטיבים של הרופאים שכאילו צנחו עליהם יש מאין. המדינה היתה צד לכל הסכמי השכר. המדינה צריכה לעזור להדסה, אבל אין להתנות זאת בהקפאת ההליכים שמוצעת כאן. כל בתי החולים הממשלתיים מתנהלים בגירעונות שוטפים, המדינה לא אחראית? המדינה לא מממנת? למה להרע את מצבה של הדסה באספקט זה דווקא? ותמיד, במקביל למצב כזה, עולה לתקשורת קמפיין מכוער שמכפיש את העובדים".
עו"ד גלילה הורנשטיין המייצגת את ההסתדרות תמכה בלין והתמקדה ב"הכפשת העובדים", לדבריה. "הבקשה של הדסה מנוסחת ככתב אישום נגד העובדים. מעולם לא נתקלתי בניסוח כה בוטה של ההנהלה".
נציג הכנ"ר עו"ד אתי הס התעמת עם דבריה של עו"ד לין ואמר כי "הכנ"ר יעמוד על הרגליים האחוריות בכל פעם שחדל פירעון ינסה לעשות שימוש לרעה בהליך הקפאה. יש דברים גרועים יותר שיכולים לקרות כמו צו פירוק. ההנהלה הנוכחית הגיעה על מנת להבריא את החברה לפני כמה חודשים, זה המנדט של המנכ"ל. הוא ניתח נכוחה את המציאות הכלכלית, ניסה להגיע להסכמות עם העובדים והמדינה. כשלא הצליח פנה למסלול המשפטי. יש לשבח אותו על אומץ הלב ולא לשפוך עליו קיתונות של רותחין".
עו"ד אמיר ברטוב ממשרדו של עו"ד ליפא מאיר, הנאמן המוצע, השיב להשגות שנשמעו. "אנחנו מבקשים לשנות את ההסכמים עם העובדים כי אי אפשר להמשיך לקיים אותם. ההוצאה על העובדים היא הכבדה ביותר בחברה. הדברים לא יסתדרו אם נסתגר למו"מ עם הוועדים השונים. נחוץ מו"מ עם כל אחד מהנושים על הפחתה מסויימת מנשייתו. הדסה חדלת פירעון, היא השתמשה במקורות שלא היתה צריכה להשתמש בהם לפעילות שוטפת, למשל בכספים שגויסו למחקר. כסף שהופרש להשתלמויות של רופאים נלקח לשוטף. עכשיו נגמרה הלוליינות הפיננסית הזו. בלי פתרון פיננסי לא יעזור הסכם בבית דין לעבודה. זה לא הליך של כפייה. אפשר גם פה לנהל מו"מ עם עובדים, לא רק בביד לעבודה.
המועצה להשכלה גבוהה תסייע להדסה ולא תקצץ לביה"ח 38 מיליון שקל בשנה
הדסה הוא בית חולים אוניברסיטאי, וככזה הוא אחראי גם על חלק מהכשרת הסטודנטים לרפואה ורפואת שיניים של האוניברסיטה העברית. לחלק גדול מהרופאים בהדסה יש גם תקנים אוניברסיטאיים, על כן גם ללא השר"פ שכרם של רופאי הדסה גבוה ב־30% מזה של רופאים בבתי חולים אחרים שלא עוסקים בהוראה. מהסדר זה נהנים כ־290 רופאים בהדסה, כפי שעולה מבקשת הקפאת ההליכים שהגיש בית החולים.
אחד הוויכוחים הגדולים בין הדסה לאוניברסיטה העברית מתנהל סביב טענת בית החולים שהוא מסבסד את הלימודים של הסטודנטים, וכי מגיעים לו יותר מ־10 מיליון שקל בשנה עבור הכשרת רופאים ורופאי שיניים. אף שהצדדים מנהלים שיחות בנושא כבר שנתיים, הם עדיין לא הצליחו להגיע להסכם לגביו.
בשנה שעברה אף עלתה אפשרות של סגירת בית הספר לרפואת שיניים בהדסה בשל הקשיים התקציביים שבהם בית החולים מצוי.
בינתיים, כחלק מהסדר המימון מול המדינה, התחייבה הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה להקפיא את ההפחתה המתוכננת בתקציב הסיוע לתפעול בתי הספר לרפואה בהיקף של 38 מיליון שקל בשנה.
בשורה התחתונה, כרגע בתי הספר של הדסה צפויים להמשיך ולפעול גם לאחר הסכם ההבראה במתכונת דומה לזו שבה הם פועלים כעת.
בהנחה שהשביתה בבית החולים לא תארך זמן רב, גם ההכשרה של הסטודנטים כיום לא תיפגע.
מיקי פלד
השאלות הפתוחות
מה יקרה בתקופת ההקפאה למטופלים?
בתקופת הקפאת ההליכים לרופאים אסור לשבות לפי החוק, ובית החולים צפוי להמשיך לפעול כרגיל ולשרת את כל המטופלים.
מה יקרה למשכורות ולפנסיות של העובדים?
על פי בקשת הקפאת ההליכים, במהלך שלושת חודשי ההקפאה לא יופרשו לעובדים כספי פנסיה. הכספים אמנם אמורים לחזור עם תום ההקפאה, אך החשש הוא כי בינתיים יאבדו העובדים את הזכאות לאובדן כושר עבודה, שהוא אחד המרכיבים הביטוחיים בקרן הפנסיה.
הוועדים השונים של הדסה צפויים לדרוש את תשלום ההפרשות לפנסיה או הגעה להסדר עם הקרנות על מנת למנוע ביטול של הביטוח.
בנוסף, בתוך תקופת ההקפאה יתנהל משא ומתן שיכול לשנות את כל ההסדרים מול העובדים.
האם ביטוח הרשלנות הרפואית של ביה"ח תקף בזמן ההקפאה?
ההסתדרות הרפואית מאיימת להוציא את הרופאים מהדסה אם בית החולים יפסיק לשלם עבורם ביטוח רשלנות רפואית, כפי שהדסה ציינה שהיא מתכוונת לעשות במהלך הקפאת ההליכים. גם בנושא זה צפויים הצדדים להגיע להסדר בשל משמעות המהלך להפעלת בית החולים.
למה הנהלת הדסה נשארת בתפקיד אם ממנים נאמן?
בדרך כלל כשמתמנה נאמן בהקפאת הליכים, הוא גם זה שמנהל החברה בפועל ומפקיע את הסמכויות הללו מההנהלה ובעלי השליטה. במקרה של הדסה, מתוך רצון שלא לזעזע יתר על המידה את פעילות בית החולים ביקשה ההנהלה להמשיך בתפקידה ולהמשיך לנהל את בית החולים ביחד עם הנאמן שילווה אותה משפטית ויקשר בינה לבין בית המשפט.
מיקי פלד וענת רואה