נשים מגיעות לשיא השכר בגיל 40; גברים - עשרים שנה מאוחר יותר
שכר השיא של הגברים גבוה ב-36% מזה של הנשים; ד"ר גלית דשא, מנכ"לית שדולת הנשים: "מגיל 45 מעמדן של נשים מתערער בצורה קיצונית ומחצית מהן יאבדו את מקום עבודתן עד גיל הפרישה"
- טעון שיפור: ישנן בנות, רק לא בדירקטוריון
- אשה תקבל שכר נמוך ב־17% מזה של גבר על עבודה דומה
- פערי שכר: מנכ"לית ג'נרל מוטורס משתכרת פחות ממחצית מקודמה בתפקיד
אמנם העלייה בשכר של גברים לאחר גיל 45 היא קטנה, אבל השכר הממוצע לחודש אליו מגיעים הגברים בשיא הקריירה שלהם גבוה ב-36% משכרן של הנשים בשיא הקריירה שלהן. לפי נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נשים מגיעות לשיא השכר שלהן בין גילאי 35 ל-44 וגברים מגיעים לשיא השכר בין גילאי 55 ל-64. עוד עולה מהנתונים שהפער בשכר רק גדל עם השנים.
"יש מגוון גדול של מחקרים שמראה שבישראל הפער בשכר בין נשים וגברים הולך ומחמיר אצל אקדמאים עד כדי פערים של 100%. לגברים כל גבר שנולד מעלה קצת את השכר ולנשים כל ילד שנולד קצת מוריד את השכר. אנחנו יודעים שמגיל 45 מעמדן של נשים בשוק העבודה מתערער בצורה מאוד קיצונית ובעצם בממוצע 50% מהנשים העובדות יאבדו את מקום עבודתן בין גיל 45 לגיל הפרישה - 62, או יאבדו חלק מהיקף המשרה שלהן, וללא ספק שכרן יירד. זה קורה גם לגברים אבל לא בצורה קיצונית כזו", אומרת ד"ר גלית דשא מנכ"לית שדולת הנשים בישראל.
פערי השכר בין גברים לנשים מאוד גדולים מראש והמצב רק הולך ומחמיר עם השנים. לפי נתוני הלמ"ס, ההכנסה ברוטו של שכירה בת 35 עד 44 הסתכמה בשנת 2011 ב-7,861 שקל בחודש - גבוה יותר מכל קבוצת גילאים אחרת שנבדקה. לעומת זאת, ההכנסה ברוטו של גבר באותו טווח גילאים הסתכמה ב-11,651 שקל בחודש. יתרה מכך, שכר הגברים השכירים ממשיך לעלות עם השנים עד שהוא מגיע לשיא ממוצע של 12,308 שקל בחודש בגיל 55 עד 64. הפער בשכר בין גברים לנשים מתחיל כבר בקבוצת הגיל הראשונה, מגיל 15 ועד 24 ב-27% לטובת הגברים. כאשר גברים נמצאים בשיא הקריירה מבחינת שכר הפער גדל ל-40.6%.
"הסיפור המרכזי הוא לא המספרים המוחלטים אלא השחיקה הנוראית של שכר הנשים והפער האדיר שבין נשים וגברים. הן מתחילות עם פער של 1,200 שקל ומסיימות בפער של פי שלושה לפחות. הסיבות לכך הן שילוב של גילנות ושוביניזם. שכרם של גברים מבוגרים גם כן נשחק, אבל כשזה קורה לנשים זה מכפיל את עצמו", אומרת ד"ר גלית דשא.
נתונים עדכניים מארה"ב מצביעים על כך שגם שם נשים מגיעות לשיא השכר מוקדם הרבה יותר מגברים. משכורתן של נשים מגיעה לשיא בגיל 39 ואילו שכרם של הגברים האמריקאים ממשיך לגדול עד גיל 48. ההפרשים בשיא השכר בין גברים לבין נשים שם עומדים על כ-46% לטובת הגברים.
לפי הנתונים בישראל, נשים עובדות פחות שעות בשבוע אך גם השכר השעתי שלהן נמוך יותר מזה של גברים. כך, בשנת 2011, מספר שעות העבודה הממוצע של נשים בגילאי 35 עד 44 עמד על 37.5 לעומת 46.9 שעות שבועיות שעבדו הגברים. שכר הנשים לשעת עבודה הסתכם ב-49.7 שקל לעומת שכר של 58.2 לשעה לגברים.
"זה מסתדר עם התמונה הרחבה בה גברים מרוויחים יותר כסף, עובדים בהיקפי משרה הרבה יותר קרובים למשרה מלאה, לא מופרעים לאורך הקריירה שלהם בעניינים אחרים כמו משפחה ואין להם את סל המשימות שנשים לוקחות על עצמן", אומרת רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצ"ו. לדבריה, גברים רואים את עצמם לרוב כמפרנס הראשי ואם יש מפרנס ראשי אז יש גם משני - שהוא האישה. אם האישה היא המפרנסת המשנית היא יכולה לעבור במשרה נמוכה יותר ולעשות את הוויתורים כמו למשל להישאר עם ילד חולה בבית או להוציא את הילדים ממסגרות החינוך. "נשים שמות לעצמן בלמים באופן מודע ומפנות את הדרך למפרנס הראשי לפרוץ קדימה", היא אומרת.
בנוסף, דרגת הבכירות משפיעה באופן טבעי על השכר ובראש הפירמידה לרוב עומדים גברים. "למעט במערכת הבנקאית שמדברים עליה כל כך הרבה שזה ברור עד כמה זה יוצא דופן, ברוב המקומות היכן שלא תסתכלו, בראש הפירמידה יש גבר. במערכות הרפואית, יש הרבה רופאות אבל בראש הפירמידה עומדים גברים. בצבא, יותר נשים מסיימות קורס קצינות מגברים אבל הגברים מגיעים לדרגות הגבוהות. לראש הפירמידה מגיעים בגילאי 60-50 ונשים לרוב לא מגיעות לשם", אומרת נוימן.
לדבריה, גברים בגיל 60 יסיימו את המסלול עד לראש הפירמידה. נשים תתקענה אי שם הרבה לפני מכיוון שאין להן שום סיכוי להגיע לצמרת שם המשכורות הגבוהות.
הסיבה לפערי השכר וכן לכך שנשים יורדות בהיקף המשרה היא מערכת של חוסר ביטחון תעסוקתי, אומרת ד"ר גלית דשא. לדבריה, נשים עובדות במקצועות שמרוויחים בהם פחות, עובדות במקצועות שוחקים, מקבלות הצעות שכר הרבה יותר נמוכות והרבה פעמים אין להן ברירה אלא לקחת מה שמציעים להן. הן יורדות ממשרה מלאה לחצי משרה ובמשרה הבאה גם משלמים להן פחות ואין להן ברירה אלא לקחת את ההצעה. "כל מי שאומר לנשים שזה תלוי בהן והן צריכות לדרוש שכר גבוה יותר צריך לזכור שבצד השני יושב אדם שיודע שלמי שיושבת מולו אין הרבה פתרונות", היא אומרת.