$
בארץ

התעשיינים נגד שר הכלכלה: "בנט מחה את התעשייה מסדר יומו"

המתח בין נפתלי בנט להתאחדות התעשיינים הפך בשבוע שעבר לעימות אישי, פומבי ומכוער. בבסיס העימות עומדים הבדלים מהותיים בהשקפת העולם: המפעלים רוצים חומות הגנה ובנט מנגד פותח את השוק. כך הפך משרד הכלכלה לאויב התעשיינים

גיל קליאן 08:1620.02.14

לפני כמה חודשים נפגשו בעיר אריאל יהודה כהן, מנכ"ל מפעל ליפסקי, ושר הכלכלה נפתלי בנט. כהן ביקש מהשר לטפל במצב שאליו נקלע המפעל: הרשות הפלסטינית מחרימה תוצרת של המפעל משום שהוא ממוקם בברקן ואוכפת את החרם הזה ביעילות, בעוד המתחרים של ליפסקי ברשות הפלסטינית מוכרים סחורה בישראל באין מפריע.  

"אנחנו נאנקים תחת חרם שהפלסטינים יודעים לעשות אותו כמו שצריך", סיפר השבוע כהן ל"כלכליסט". "אתה מצפה שהבית היהודי לא רק יבנה דירות בהתנחלויות. יש להם המשרדים הכי חשובים: השיכון והתמ"ת (כלכלה – ג"ק), אבל שום דבר לא קורה. רק פותחים יבוא זול שיתחרה בנו וישמיד אותנו".

 

הפנייה של כהן נותרה ללא מענה, והוא לא לבד. המקרה שלו ממחיש אווירה שהתעשיינים מדברים עליה היום בקול רם. מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק ביטא זאת שלשום בפוסט שכתב בפייסבוק, כמנהג הפוליטיקאים החדשים: "בימים האחרונים אתם עדים למריבה מתוקשרת בין התעשיינים למשרד הכלכלה. זה לא נובע ממניעים אישיים, אלא נובע ממלחמה על דרך וממלחמה על עתיד התעשייה הישראלית. השר בנט, עוד לפני שמונה לתפקידו, הופיע בפני מועצת התעשיינים ואמר בקול ברור: 'אני אהיה עבד שלכם'. ביום שמונה לתפקיד, שינה את שם המשרד למשרד הכלכלה ובכך מחק את שם התעשייה מסדר יומו של המשרד".

 

כרוניקה של הידרדרות

 

בשבוע שעבר הגיעה מערכת היחסים בין משרד הכלכלה לבין ההתאחדות לשפל פומבי וחסר תקדים בוועדת הכלכלה של הכנסת. העימות התרחש דווקא ביום כחול־לבן, שמטרתו היתה להצדיע לתעשייה הישראלית. בזה אחר זה עלו למיקרופון תעשיינים, רובם נושאי משרה בהתאחדות התעשיינים ובראשם חייק, ותקפו את בנט ואת משרד הכלכלה. המתקפות היו כל כך מתואמות שהיה נדמה כאילו חולק לאותם תעשיינים דף מסרים לפני האירוע.

 

שר הכלכלה, נפתלי בנט שר הכלכלה, נפתלי בנט צילום: ענר גרין

 

המהלך הראשון של בנט כשר התעשייה, המסחר והתעסוקה היה להפוך לשר הכלכלה. מתשובתו של בנט לתעשיינים בכנסת ניתן לראות ששינוי השם מעיד על שינוי עמוק. "הציפייה שלכם היא שנטו אני אייצג אתכם. אבל אני בחצי מוח מייצג אתכם ובחצי השני מייצג את צרכני ישראל. אני יודע שזה מאכזב", אמר להם. לטענת התעשיינים, מאז כניסתו למשרד במרץ 2013, נקט בנט צעדים לטובת הצרכנים והתעלם מצורכי התעשייה המקומית. פחות מחצי שנה אחרי כניסתו לתפקיד השיק בנט רפורמה מקיפה באחד ממעוזי ההגנה המרכזיים על התעשייה המקומית: מכון התקנים. הרפורמה כללה שורה של צעדים שמשמעותם אחת - הקלה על יבואנים להתחרות בתעשייה המקומית.

 

בדצמבר 2013 בנט הצליח להכעיס את התעשיינים כשהזמין אותם לשבת בצוות של המשרד שנועד להגביר את היבוא ואת התחרות בתעשייה המקומית. גורמים בהתאחדות כינוי את ההזמנה לשבת בצוות הזה "הזויה". בחודש שעבר שוב טלטל בנט את הסירה של ארגוני המעסיקים בישראל, כשהודיע על כוונתו לשלול מהם את הזכות לגבות דמי חבר מחברות שבחרו לא לקחת חלק בארגונים האלה.

 

לכך התווספה בחודש האחרון החתימה על צו ההרחבה של עובדי הניקיון למגזר הפרטי, שמטיל עלויות נוספות על התעשיינים. הפערים בין בנט לבין התעשיינים נובעים מהבדלים בסיסיים בהשקפת העולם וראיית התפקיד של שר התמ"ת כלכלה. בוועידת התעשיינים שהתקיימה באילת בנובמבר 2013 פרס בנט את השקפת העולם שלו, ועורר שלל קריאות ביניים ותגובות נזעמות של תעשיינים. המסר של בנט היה פשוט: החדשנות והתחרות יקודמו, על חשבון חומות ההגנה של מכסים ותקנים. התעשיינים בתגובה טענו בפני בנט כי חדשנות היא מודל שאינו יכול להיות מיושם בכל תעשייה, ובכל מקרה כדי שתהיה חדשנות צריך שיהיה בסיס כלכלי, שניזון מחומות ההגנה שבנט לא אוהב.

 

הגישה הישנה מול החדשה באה לידי ביטוי במקרה של נגב טקסטיל, מפעל שדרש מהמדינה מענק של 3 מיליון שקל, לא קיבל אותו - ונסגר סופית בשבוע שעבר. "לא נהיה בייביסיטר של מפעלים וחברות שאין הצדקה להמשך הפעלתם", אמר אז בנט ל"כלכליסט".

 

מנגד, השקפת העולם של בנט קידמה גם כמה תהליכים שהתעשיינים נהנים מהם, ובהם השמירה על תקציב המדען הראשי והגדלת ערבויות היצוא שעליהן הכריזו שלשום משרדי הכלכלה והאוצר, שבמסגרתה הוגדלו הערבויות שניתנות ליצואנים מ־7.6 מיליארד שקל ב־2013 לתקרה של 13.3 מיליארד דולר השנה.

 

חשש מסגירת דלתות

 

כאשר בוחנים את השקפות העולם המנוגדות, נראה כי עימות כזה היה בלתי נמנע. השאלה היחידה היא איך הוא ייגמר. לאחרונה הביעו כמה תעשיינים חשש מפגיעה בעבודה השוטפת מול משרד הכלכלה. "יש אלף ואחד נושאים שבהתאחדות צריכים לעבוד בתיאום מול המשרד", אמר ל"כלכליסט" תעשיין ותיק. "אם חלילה הדלתות הפתוחות של ההתאחדות במשרד הכלכלה יחלו להיסגר, התעשיינים בשטח יפסידו".

 

חלק מהתעשיינים גם מוצאים בהחרפת המאבק בבנט קשר ליוזמה של גורמים בהתאחדות להחליף את הנשיא צביקה אורן בבחירות לתפקיד שיתקיימו בתחילת 2015. לדבריהם, אורן מנסה להצטייר כמי שמוביל מאבק חסר פשרות במשרד הכלכלה, בניסיון "לצבור נקודות" בקרב התעשיינים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x