התעשיינים תוקפים את בנט: "מרפסות נופלות, ילדים מתים בהדברות ואתם מבטלים תקנים?"
בדיון שנערך בוועדת הכלכלה במסגרת יום כחול לבן יצאו התעשיינים בביקורת חריפה נגד הורדות המכסים והתקנים: "היום הזה עקר, הוא צחוק מעבודה. התעשייה הישראלית בורחת מפה"
מתקפה חזיתית של התעשיינים על שר הכלכלה, נפתלי בנט, היום בוועדת הכלכלה בדיון מיוחד על מצב התעשייה במסגרת יום כחול-לבן. בראש המתקפה עמד רן טוטנאור , יו"ר איגוד תעשיות מתכת, חשמל ותשתית בהתאחדות התעשיינים, שאמר כי "היום הזה עקר, הוא צחוק מעבודה. מאותו רגע ששינית את השם של המשרד שלך (ממשרד התמ"ת למשרד הכלכלה - ג.ק) שינית את המסר והתעשייה הישראלית בורחת מפה. 30% ממפעלי התעשייה ברחו מפה. אנחנו מדברים כחול לבן, מדוע אתה לא בולם את הרכש לקנות אוטובוסים מסין? כבלים לחברת חשמל? מכוניות כיבוי אש מחו"ל? צינורות למקורות? יש לי מאות דוגמאות כאלה".
- בהתאחדות התעשיינים פועלים להחלפת הנשיא צביקה אורן
- אמיר חייק: "שער הדולר משפיע, כואב ומביא אותנו למצב שאנחנו לא יודעים להרוויח כסף"
- מסיבת התה של התאחדות התעשיינים
בנט דיבר על חדשנות ויצירתיות ככלי מרכזי להתמודדות עם יבוא, ולא על מכסים, תקנים והגנות אחרות שכיום מוחלשות על ידי משרדי האוצר והכלכלה. על כך אמר טוטנאור, "אתה צודק, יבוא זה טוב. אבל אני מבקש הדדיות. אני מייצא ל-142 מדינות ואני מקיא דם. פתחתי חברות בכל מקום. הסינים אסרו עלי יבוא כי אני מאיים על תעשייה מקומית. הוא אמר לי אם אתה לא מקים מפעל אתה לא מקבל אישור לעבוד. מדינות חו"ל הורגות אותנו קורעות אותנו ואנחנו פותחים רגליים למדינות כמו אינדונזיה, מלזיה וטורקיה, מדינות שלא מאפשרות לנו לייצא אגורה. למה? מדוע? אנחנו מורידים את מכון התקנים, את היטלי הסחר. בשביל יוקר המחיה להרוג את התעשייה? תראה לי שקל אחד שעבר לצרכן כי הורדת 10 אלף שקל בבדיקות במכון התקנים? בשום פנים ואופן לא. רק פתחתם את ישראל ליבוא זול, הצרכן יקבל תוצרת זבל ואנחנו ניסגר".
טוטנאור דיבר גם על סוגיית כוח האדם, אחד הנושאים המרכזיים העומדים בפני התעשייה כיום. "התעשייה מושתתת על העלייה הרוסית", אמר טוטנאור. "החבר'ה האלה בני 55, עוד 10 שנים, 5 שנים, 7 שנים אין עובדים בתעשייה הישראלית. איפה ההכשרה המקצועית? איפה הכסף שהובטח לנו? עובר מוועדה לוועדה ואין שום כלום".
אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמר בדיון: "מרוב שמחבקים את התעשייה שוברים לה את הצלעות וחונקים אותה. משרד הפנים עם ארנונה חריגה חובט בתעשייה מכל כיוון, מביאים לנו תאגידי מים שמוציאים לנו את הנשמה, הרחבות הסכמי העבודה זה בסדר אבל איך יכול להיות שהממשלה לא מקיימת את זה ואף אחד לא נכנס לכלא. הרגולציה הורגת אותנו, פקידות ממשלתית ופקידות בכנסת, יורים את החץ ואז מסמנים את המטרה. אין לנו כוח אדם. מוקצים היום 0 עובדים זרים לתעשייה. אנחנו מבקשים 150 מתוך 400 אלף עובדים זרים - אין. הדור הצעיר היום עושים חושבים אם להשקיע את הכסף פה או במקום אחר. יש עד היום מובטלים בדרום שמחכים אחרי שלקחו להם הטקסטיל שיביאו להם את ההיי טק. לא כולם יכולים לעבוד בהיי טק ולא כולם יכולים לעשות יזמות".
גם דברים אלה של חייק היו מענה לדבריו של בנט בפתיחת המושב, שאמר כי "עתיד מדינת ישראל תלוי בזה שיותר צעירים יבחרו בדרך של יזמות. יזמות כלשהי, יזמות תעשייה, שירותים, יזמות חברתית, אבל אנחנו צריכים לדעת שהעולם השתנה, ואם פעם צעיר או צעירה ידעו שהם ייכנסו לחברת ענק וייצאו ממנה בגיל פנסיה - המודל הזה לא תקף. העתיד של ישראל תלוי בכך שצעירים יבחרו בדרך של יזמות ולא השתכרות. זה קריטי".
"אנחנו צריכים לפעול לצמצום הרגולציה עליכם התעשיינים", אמר בנט, "יש לנו קלסר של כל הרגולציה שחברי כנסת נמרצים וטובי לב באים להשית עליכם התעשיינים. כל דבר לכשעצמו נראה טוב, וזה איכות סביבה וכשרות והכל - אתן לכם דוגמה, הרבנות הגדירה שבורקס מבשרים יהיו בצורה אחרת כדי לא להטעות את הציבור. אני שר הדתות אני חושב שזה ראוי מאוד, אבל התעשיינים התקשרו והסבירו שזה כרוך בעלויות ויירטנו את זה".
רון תומר, ראש מטה כחול לבן בהתאחדות התעשיינים, אמר כי "חוק העדפת תוצרת הארץ לא מתאים למצב הנוכחי. כשביקשנו באוצר לשדרג את החוק, האוצר הקים ועדה. מה תוצאות הוועדה? משום שהחוק עקר, בואו נבטל אותו. זה כמו לקחת ילד ולקשור לו את הרגליים ואז לקטוע לו את הרגליים כי הוא לא רץ. כששינית את שם המשרד למשרד הכלכלה דיברת אצלנו מילים מאוד יפות. התרשמתי. אבל חרף מאמצים מסוימים שהמשרד עושה, אני מרגיש שאיבדתם אותנו. במצב של התעשייה היום אני קורא לך לעצור ולחשוב. אנחנו גם רוצים חדשנות אבל כדי לבנות חדשנות אתה צריך בסיס. אני לא יכול לפתח חדשנות בלי בסיס איתן בפעילות שלי. אני לא אקח עוד אשראי ואסכן את הצוואר שלי בשביל זה".
איציק תמיר, מנכ"ל החברה המרכזית ויו"ר איגוד תעשיות המזון, אמר בדיון כי "דבר ראשון אנחנו מבקשים שלא יפריעו לנו. לא ברגולציה מטורפת, לא בכל הדברים שנאמרו כאן 100 פעם. אנחנו בעד תחרות, אבל התחרות קודם כל פנימית בישראל. צריך לעודד מפעלים קטנים בתוך ישראל שהם יהיו המתחרים למפעלים הגדולים במקום יבוא. לא צריך לייבא אבטלה. בנוסף, צריך לעודד אותנו בזה שיפסיקו לפגוע בתדמית התעשייה. הביאו את התדמית לשפל כזה שקשה למצוא עובדים".
אריה ריכמן, מנכ"ל קליל ויו"ר ועדת תקינה בהתאחדות התעשיינים, תקף גם הוא את הכנסת והרגולטורים: "עוד כשהמשרד החליף את השם ראינו לאן הדברים הולכים. לפני חודש סגרנו את אחד מהקווים שלנו, עברנו לעשות רכש בחו"ל. לאחד הספקים שלנו נתתי שרטוטים, וביקשתי -התחננתי שרק ישווה את המחיר למחיר של חו"ל. הוא אמר לי אני מצטער מאוד אני לא יכול ואני בצער רב קניתי את הסחורה בחו"ל. אתם לא משרתי ציבור, אנחנו משרתים אתכם. אני לא יודע מה היעדים שלכם. אתם צריכים להגיע לאיזה תמ"ג או תל"ג, אתם לא תוכלו להעלות את השכר שלכם כי אנחנו לא נוכל לתמוך בזה. מרפסות נופלות ילדים מתים פה בהדברות ואתם מבטלים תקנים? אין אכיפה. אין לי בעיה להתמודד עם כל דבר אבל תנו תנאים של תחרות הוגנת. הפופוליזם חוגג".
בסוף שרשרת המבקרים הוסיף בנט על דבריו ואמר כי "אני מסתכל הוליסטית, והציפייה היא שנטו אני אייצג אתכם. אבל אני בחצי מוח מייצג אתכם ובחצי השני מייצג את צרכני ישראל. אני יודע שזה מאכזב. אבל צריך לזכור שאין ארוחות חינם בכלכלה, כשמישהו אומר התחרות הורגת אותי סימן שהוא לקח מחיר גבוה, אבל אנחנו נראה איך כל דבר אפשר למתן, לפחות שיהיה מספיק זמן כדי להתארגן לתחרות".
על הביקורת על התקינה והאכיפה אמר בנט כי "התקינה נועדה להגן על הציבור. אם זה נוגע לנושאים של בטיחות הצרכן אז זה לא בסדר. ההנחיה שלי סופר ברורה - בבטיחות הצרכן אין פשרות".