קפיטליזם 3.0
מסר בבקבוק
מוצר חדש ינסה להפיק ערך סביבתי חיובי מתעשיית המים המבוקבקים בעזרת שותף מפתיע - שירות הדואר האמריקאי
אין הרבה דברים טובים לומר על מים מבוקבקים, תעשייה שמשתלטת על משאבים ציבוריים במחירים מגוחכים ומוכרת אותם ברווח על חשבון הסביבה. יש רק דבר אחד שמים מבוקבקים מעידים עליו - הפינוק הבלתי נסבל שלנו כצרכנים, שמעדיפים אספקת מים על פי צורך בבקבוק פלסטיק, כי אין לנו חשק לסחוב בקבוק רב־פעמי. בשנים האחרונות התעשייה הזו סופגת ביקורת מכל הכיוונים: למשל, כשמתגלה המחיר שהיא משלמת על מים - באוגוסט גילו בקנדה כמה משלמת נסטלה עבור 3.6 מיליון הליטרים שהיא שואבת מאדמת מחוז אונטריו מדי יום, 3.71 דולר למיליון ליטר. בערך המחיר שאזרחים משלמים על בקבוק מים בודד.
ב־2013 נמכרו 250 מיליארד בקבוקי מים בעולם. 200 מיליארד מתוכם מצטברים בהררי אשפה, בנהרות ובאוקיינוסים. מדיניות המיחזור של בקבוקי פלסטיק, גם במדינות המתקדמות ביותר, לא מצליחה לחצות את רף ה־25%. גם בקבוקים מפלסטיק מתכלה הם שבריר אחוז מהשוק הזה, שמסרב להשתנות מטעמי רווחיות. אבל עכשיו חברה קטנה בשם טריסון (Treeson) שמריצה קמפיין בקיקסטארטר מנסה ליצור מוצר טוב משוק רע ומיותר. המודל של טריסון עובד בשיטת Cradle to Cradle - מחזור ייצור עסקי במעגל סגור. טריסון תבקבק את המים שלה בבקבוקים שונים מבקבוקי הפלסטיק המוכרים, מבוססי הפטרוליום: הבקבוקים שלה מיוצרים מחומרים צמחיים, צורכים פחות אנרגיה בתהליך הייצור ופולטים פחות פחמן. הבקבוק רך למגע, ואפשר למעוך אותו בקלות ולשטח אותו כמעטפה.
מדבקת הלוגו שעל הבקבוק עשויה מנייר ממוחזר וניתנת להסרה, ותחתיה מסתתר קוד שילוח בדואר חזרה לחברה, בחינם: במקום להשליך את הבקבוק השטוח שהפך למעטפה לפח האשפה, הצרכנים ישליכו אותו לתיבת הדואר. ואיך טריסון תשלם עבור משלוח הבקבוקים בדואר? התשובה נמצאת בבקבוק עצמו: הבסיס הצמחי של הבקבוק מאפשר לחברה להמיר אותו בתהליך דל באנרגיה לדיזל, והיא תשתמש בבקבוקים כדי להפיק אנרגיה למפעליה או למכור אותם כביו־דיזל.
הטוויסט הזה מאפשר לה לייצר זרם הכנסות נוסף שיכסה את הוצאות השילוח. טריסון בחרה בדואר בעיקר כי הוא מתהדר בצי הרכב הירוק הגדול בארה"ב. ואם זה לא מספיק, על כל בקבוק שיימכר החברה תנטע עץ בפרויקט שיקום יערות הגשם באמזונס.
אז טריסון הצליחה לפתח מוצר נטול רעלנים, לא מזהם וממוחזר, ועל הדרך מזריק פעילות עסקית חדשה לשירותי הדואר. ועדיין, היא מייבאת את המים מקוסטה ריקה בתהליך שמרוקן משאבים של כלכלה אחת ומעשיר אחרת.