ניצחונו של הקוד הפתוח בשוק הטאבלטים
מערכת האנדרואיד הפתוחה של גוגל פורחת כלכלית ומציגה גידול מתמיד, בעוד אפל, העושה שימוש במערכת IOS הסגורה, מאבדת את בכורת החדשנות הטכנולוגית. כיצד קרה המהפך?
בימים אלו התבשרנו שזו השנה הראשונה שנמכרו יותר טאבלטים העובדים עם מערכת ההפעלה אנדרואיד בבעלות "גוגל" ומבוססת על קוד פתוח מאשר טאבלטים הנמכרים על ידי "אפל" ומבוססים על מערכת IOS הסגורה של אפל. למעלה מ-70% מכלל המכשירים החכמים בעולם כולל הטאבלטים והסמארטפונים כבר עובדים על אנדרואיד, ונרשמה עלייה של 10% לעומת השנה הקודמת.
- גבירותי ורבותי, מהפך: טאבלטי האנדרואיד עקפו את האייפד
- בין גוגל למיקרוסופט: נוקיה חשפה סמארטפוני אנדרואיד
- גוגל חשפה את פרויקט Tango - סמארטפון שסורק את העולם ב-3D
מתברר שטאבלטים אלו המבוססים על אנדרואיד מציגים טכנולוגיה משופרת , תכנים ואפליקציות רבות יותר ומחיר נמוך משמעותית. המשמעות הכלכלית לצרכן חשובה שכן מבחינת המחיר מדובר בחיסכון ניכר. ניתן היום להשיג טאבלטים וסמארטופונים של חברות סיניות כבאלף שקלים במקום מכשירים מתוצרת אפל הנמכרים ב-4,000 שקלים. מחיר נמוך יחד עם טכנולוגיה משופרת ותוכן עשיר יותר יכולים להסביר היטב את המהפך במגמה. האיכות הסינית אמנם עדיין אינה מספיק משופרת, אבל היא מספקת את מרבית הצרכים של משתמש רגיל.
מדוע קרה מהפך שכזה? מדוע אפל מאבדת את בכורת החדשנות הטכנולוגית ואת בכורת היישומים והתכנים המותאמים? האמת שהשאלה צריכה היתה להיות הפוכה לגמרי. איך יכול להיות שעד עכשיו חברה אחת שפיתחה מוצרים בקו אחד , מבוססים על מערכת הפעלה שרק המפתחים שלה והקרובים לחברה יכלו לשנות ולשדרג הצליחה להוביל את השוק.
כוחו של ההמון להכתיב תוכן ולשנות טכנולוגיה
מדובר מצב די מרשים, אבל בסופו של עניין ההמון מנצח. לא רק זאת, אלא שאם ניקח את הנתונים רק של התקופה שבמהלך חודשי אוקטובר עד דצמבר 2014, מספר המכשירים המופעלים באמצעות מערכת ההפעלה של אנדרואיד עמד על קרוב ל-78 אחוזים, המהווה עלייה של כשמונה אחוזים יחסית לשנה עצמה. מבחינה כלכלית מדובר בשינוי כספי של מיליארדי דולרים ליצרני הסמארטפונים.
מתברר שהיכולת של ההמון להכתיב תוכן, לשנות טכנולוגיה ולשדרג יכולות משמעותית הרבה יותר כשמדובר במערכת ההפעלה אנדרואיד, זו המבוססת על קוד פתוח, המאפשרת לכל חברה ולכל מתכנת לפתח, לשדרג, להתאים וליזום חידושים. כדי לתכנת אפליקציות לאנדרואיד, מספיק לדעת שפה אחת פשוטה שרוב המתכנתים כבר מכירים היטב.
מתברר שהיצירה והחדשנות מצויים אצל חברת אפל, אבל לאורך זמן, היכולת להרחיב את יכולות הטאבלט והסמארטפון ולהתאים אותם לצורכי
ההמון מצויים בגישת הקוד הפתוח. גישה המאפשר לכל אחד הרוצה והמבין בכך להיות מעורב, לתרום ולשנות לא רק תוכן אלא גם יכולות טכנולוגיות. בטווח הרחוק, תרומת ידע של כל אחד עושה את ההבדל. כיוון שאז יש יכולת להתאים את האמצעי ליותר משתמשים וליותר צרכים. הרווח מצוי בחופש לפתח, בחיבור של יותר אנשים למוצר על ידי האפשרות לשנות אותו בפועל. כך בדיוק מתפתחים הטאבלטים והסמארטפונים המבוססים על אנדרואיד. מהפרסומים הבינלאומיים ברור שקצב הצמיחה מתחזק כל הזמן.
בטווח הרחוק יותר, אולי ירצו יותר אנשים להתחבר זה לזה לא רק באמצעות אפלקציות ולא רק באמצעות "ענני" האינטרנט אלא ישירות מסמארטפון אחד לאחר כדי ליצור מהירות סנכרון נתונים, עדכניות וחיבור קבוע. כלל לא בטוח שמערכת אנדרואיד תישאר המערכת הפופולרית ביותר, אבל העיקרון בבסיס המערכת הזאת הוא חשוב. עיקרון זה יתחזק ויתרחב יותר ויותר בזכות חברות סיניות רבות המפתחות ומבססות את מכשיריהן על מערכת ידידותית ופתוחה - מערכת האנדרואיד. עתיד המערכת החינמית נראה ורוד מתמיד, הן מבחינה כלכלית והן מבחינת ההתפתחות בקרב היצרנים.