$
בארץ

משרד האוצר עצמו מתנגד להצעת לפיד

הטבת המע"מ שמקדם שר האוצר זוכה להתנגדויות מבנק ישראל וגורמים במשרד האוצר עצמו שטוענים: "ההטבה תלך ישירות לקבלנים"

אמנון אטד ועמרי מילמן 06:4819.03.14

ההכרזה על הטבת המע"מ המתוכננת על ידי שר האוצר יאיר לפיד הפתיעה גורמים במשרד האוצר שבדומה לרבים אחרים בענף הדיור סבורים שמדובר ביוזמה שתהפוך לבכייה לדורות. סוגיית הטבות המע"מ לרוכשי דירות עלתה בעבר פעמיים בכותלי משרד האוצר אך ירדה במהרה מהפרק, שכן המסקנה היתה שההטבה תלך לקבלנים, הביקוש יגדל וכתוצאה מכך המחירים לא ירדו כלל.

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: אלכס קולומויסקי

 

הוצאה של 2 מיליארד שקל

 

נקודת כשל נוספת שמציינים באוצר היא קביעת המחיר הממוצע למ"ר לפי אזורים. קביעת ממוצע, כמו קביעת יעד, תביא לעליית מחירים מהירה למחיר הממוצע (שהוא המחיר המקסימלי שמקנה את ההטבה). עליית מחירים זו תעלה את הממוצע ותיצור לולאת העלאת מחירים מתמדת.

 

באוצר מוסיפים כי ההטבה תצטרף לשורת הטבות מס לא מוצדקות שהמשרד מנסה כבר שנים לבטל ללא הצלחה בגלל התנגדויות ולחצים פוליטיים, כמו הטבת המע"מ באילת, הטבת המע"מ על שירותי התיירות והמע"מ על פירות וירקות.

לפי הערכת האוצר, עלות המהלך שמקדם לפיד עומדת על כ־2 מיליארד שקל. עובדה זו מעלה סימני שאלה רבים, שכן עוד בטרם דיוני התקציב ברור שתקציב 2015 יחייב קיצוץ רב בשירותי הממשלה והוצאה נוספת של 2 מיליארד שקל עבור הון פוליטי בוודאי שלא תשפר אותו.

 

 

את הדאגה מעלות המהלך חולק עם משרד האוצר גם בנק ישראל, שמניח כי על מנת שלא לחרוג מיעד הגירעון המתוכנן האוצר יצטרך להכביד את נטל המס בסכום זהה על חלקים אחרים באוכלוסייה. הנגידה קרנית פלוג הביעה את התנגדותה להצעה לתת הטבת מע"מ לרוכשי דירה ראשונה בדיון סגור שהתקיים שלשום בלילה בלשכת ראש הממשלה. בנק ישראל סירב אתמול להגיב ולפרט את עמדתו בנושא, אולם מהתבטאויות שהשמיעו ראשי הבנק בעבר בנושא זה ניתן להעריך כי ההתנגדות נובעת מההנחה שהמהלך עלול לגרום לעלייה במחירי הדירות, לעודד העלמות מס וליצור חריגה ביעד הגירעון.

 

בנק ישראל סבור שהביקושים לדירות שיהיו פטורות מתשלום המע"מ יהיו גדולים מהמלאי של אותן דירות שיוצעו למכירה. כתוצאה מכך ייווצר לחץ לעלייה במחירי הדירות. מעבר לכך, הפיקוח שלפיד מציע להטיל כדי למנוע עלייה במחירי הדירות שיוצעו לזוגות צעירים מחייב הקמת מערך מורכב ומסובך שלמעשה אינו בר ביצוע. לא ניתן כיום להטיל פיקוח על מוצר שאינו סטנדרטי והתעקשות על הטלת פיקוח כזה עלולה לגרום לעיוותים במחירי הדירות.

 

עיוות מס ואפליה מגזרית

 

בנק ישראל טען עוד בעבר כי מכירת דירות ללא מע"מ היא למעשה הפעלה של מערך מיסוי עם שיעורים שונים למוצרים שונים. מערך מיסוי מסוג זה יוצר עיוותים ומאפשר העלמות מס, ולכן הוא אינו רצוי.

 

לבסוף, בבנק ישראל מאמינים שההטבה לא תעבור את מבחן בג"ץ. החרגת חלק מאוכלוסיית הזוגות הצעירים מהזכות לקבלת הפטור תדרבן הגשת עתירה לבג"ץ בנושא, וספק רב אם בית המשפט יתייצב מאחורי הצעת שר האוצר במצב כזה.

 

עם זאת, בסביבת לפיד סבורים שההטבה דווקא כן תשרת את מטרתה. לטענתם, המהלך אמנם נוגע ספציפית לצד הביקוש אך יש לזכור שהוא חלק ממהלך שלם שיתפרסם במהלך הימים הקרובים שיעסוק גם בצד ההיצע של הדירות.

 

עם זאת, עו"ד אריאל נדלר, ראש מחלקת נדל"ן שותף במשרד ברנע ושות', טוען כי מהלך זה יסייע לרוכשי הדירה המיידים, אך כלל לא בטוח כי זה מהלך שיפשר את מצב שוק הדיור. בכל מקרה, מסביר נדלר, מהלך זה חיובי משום שעבור הקבלן המחירים לא משתנים אז הקונה יהנה ישירות מההטבה.

 

גם יוסי אלישע, ראש מחלקת מיסוי ושותף במשרד עו"ד ליפא מאיר ושות', רואה בצעד זה ברכה. הוא מסביר כי המדינה היא הגוף היחידי שיכול להרשות לעצמו לוותר על חלק מההכנסות בשוק זה. להערכתו, כל עוד יקבעו מנגונים המונעים עשיית רווח של הרוכשים מרכישה ומכירה חוזרת מהלך זה יביא בהכרח לפערים בין מחירי הדירות מקבלנים לדירות יד שנייה ובשלב הראשוני יהיה קשה למכור דירות יד שנייה (בהם מחירי המע"מ כבר מגולמים) מה שיביא בהמשך לירידת מחירים בשוק הדירות יד שנייה, שעלול בתורו להוריד את מחירי הדירות מקבלן.

 

עוד מסביר אלישע כי יש להחיל את ההקלה במע"מ גם לגבי רכישה בקבוצת רכישה. המדינה החילה בעבר על קבוצות רכישה כללים לפיהם רואים את הרוכשים כאילו רכשו דירות. מה שתרם לעליית המחירים. כעת אין מקום לאבחן אותם ביחס למי שרוכש בפועל מקבלן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x