איפה האלפא?
על הקשר בין מנהלים לביצועים
"אם מדיניות התגמול לא תאושר, המנכ"ל עלול לעזוב את תפקידו", כך איים בכיר בהנהלת אלקו על המוסדיים שהתנגדו למדיניות התגמול של יקי ודמני, המנכ"ל הוותיק של אלקטרה צריכה. כאילו שאין עוד מלבדו.
בסופו של דבר הושגה פשרה, אך שמעו שמים והאזיני ארץ, דווקא ברבעון הראשון אחרי אישור מדיניות התגמול, אלקטרה צריכה רשמה הפסד תפעולי של 30 מיליון שקל.
ודמני נושא באחריות להפסד ברבעון בדיוק כפי שהוא אחראי למעבר של אלקטרה צריכה מהפסדים כבדים לרווחים נאים מאז שמונה לתפקיד המנכ"ל לפני שבע שנים. לטוב ולרע.
האיומים מפני נטישת מנכ"לים אם שכרם ייפגע או לא יהיה גבוה דיו מושמעים חדשות לבקרים. כאילו שבתי הקברות לא מלאים במנהלים שלא היה להם תחליף.
פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל בכלכלה, מספק בספרו "לחשוב מהר לחשוב לאט" מידע אמפירי ביחס להשפעה של מנהלים על ביצועיהן של חברות בשוק. לדבריו, אכן קיים קשר בין השניים, אולם מידת ההשפעה קטנה מכפי שהורגלנו לחשוב.
לו מידת ההשפעה של המנכ"ל על ביצועי החברה שבראשה הוא עומד היתה גבוהה, ניתן היה לראות לכך ביטוי במחירי המניה בבורסה ובביצועי יתר ביחס לחברות דומות. אלא שבדיקה לא מייצגת מגלה שצמדים של חברות דומות מאותו ענף הניבו תשואות דומות להפליא על פני תקופות ארוכות, אף שניהלו אותן מנכ"לים שונים.
המנכ"לים משווים את עצמם לקברניטים המנווטים את החברות שלהם בנתיבים שהם בוחרים ודורשים להשתכר בהתאם. בפועל, כל חברה משייטת במים משל היתה סירה קטנה הנתונה לחסדי הטבע.
קחו לדוגמה את צמד הבנקים הפועלים ולאומי. רבות דובר ונכתב על אודות שכר המנכ"לים של שני הבנקים הללו. אפילו המדינה, המחזיקה בכ־6% ממניות בנק לאומי, התנגדה למדיניות התגמול של בכיריו. החגיגה לא פסחה על בנק הפועלים, שריפד בשנת 2013 את המנכ"ל ציון קינן בתגמולים של 9.8 מיליון שקל ואת היו"ר יאיר סרוסי ב־9.5 מיליון שקל.
השוואת תשואת מניות שני הבנקים מתחילת שנת 2000, על פני תקופה של יותר מ־14 שנה, מגלה שבאופן מפתיע שני הבנקים הניבו תשואה דומה, של 120%–125%. תמונה דומה תמצאו גם אם תשוו את תשואת מניות חברות הסלולר סלקום ופרטנר, שמיולי 2007, המועד שבו נרשמו מניות סלקום למסחר בבורסת תל אביב, השילו שיעור דומה משוויין — 20%–25%.
איפה האלפא? היכן היכולת של המנהלים לספק תשואה עודפת שעולה לחברות מיליוני שקלים?
במקום לקבל תשואת אלפא, המשקיעים מקבלים מנהלים גברים מסוג אלפא, שמאיישים את טבלאות דירוג שכר הבכירים בחברות הציבוריות.