ירוק מהיר: הממשלה אישרה התוכנית לפישוט הליך הרישוי הסביבתי למפעלים
על פי התוכנית שהציג השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, במקום שהמפעלים יתרוצצו בין הפקידים וישיגו מספר היתרים שתקפים לטווחי זמן שונים, הם יוכלו להוציא מעתה רישיון ירוק אחד לתקופה של 7 שנים
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ (התנועה), הציג את התוכנית ולפיה בעלי עסקים יקבלו היתר בטווחי זמן ידועים מראש שתקפים לשבע שנים - במקום לטווחי זמן קצרים יותר, של שנה או שלוש שנים, כפי שנהוג כיום - ובכך תינתן להם ודאות רבה יותר לגבי פעילות העסק. במקום לפעול מול מספר גופים ולקבל מספר היתרים שונים, דבר הגוזל זמן רב ומשאבים, המשרד יעניק רישיון ירוק אחד הכולל את מרבית ההיתרים הסביבתיים.
במצב הנוכחי על כל בעל מפעל להשיג שורה ארוכה של אישורים מגורמים שונים כגון: אישור נציג המשרד להגנת הסביבה לרישיון עסק, היתר פליטה לאוויר, היתר רעלים, אישור לסילוק פסולת מסוכנת, היתר הזרמה לים או הטלה לים. כמו כן, כל אחד מהאישורים תקף למשך זמן אחר, עובדה המחייבת בעלי עסקים לחזור ולקבל כל אחד מהאישורים מגורמים שונים במשרד ובטווחי זמן שונים. השינוי שיחול בהמשך לאישור התוכנית החדשה יגרום לכך שמרבית ההיתרים יאוחדו לאישור אחד שיהיה תקף לזמן ארוך יותר וקבוע מראש. בכוונת המשרד להעמיק את הפיקוח על מפעלים גדולים שפוטנציאל הזיהום מהם רב יותר.
העבודה על "הרישוי הירוק" ארכה כשנה ולה היו שותפים: משרד הגנת הסביב, משרד הכלכלה, הארגונים הסביבתיים ומנכ"ל התאחדות התעשיינים. עם אישור הממשלה את התוכנית יקדם המשרד להגנת הסביבה את התוכנית להסדרת המהלך באמצעות שורה של תיקוני חקיקה. ראש הממשלה נתניהו אמר היום כי "צמצום ופישוט הרגולציה הם יעד אסטרטגי למדינת ישראל. הרגולציה בישראל צריכה לעבור שינוי יסודי, אנחנו עובדים על זה והיום הובאו לממשלה צעדים שאנחנו עושים בכיוון זה".
השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ אמר: "הרישוי החדש הוא קפיצת מדרגה סביבתית לרמה של הדירקטיבה האירופית ויאפשר צמיחה ירוקה ,רגולציה יעילה, והגנה קפדנית על איכות הסביבה. לא נתפשר בדרישות הסביבתיות. אנו הולכים למהלך שמצד אחד יגביר את הפיקוח והמעקב על המפעלים ויחד עם זאת יצמצם את הבירוקרטיה בקבלת היתרים סביבתיים. רישוי אחד יאגד בתוכו את מרבית האישורים ויהי בעל תוקף לטווח ארוך כדי לאפשר יציבות ואופק תכנוני לתעשייה".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר המוביל את המהלך להפחתת הרגולציה אמר: "מהלך הרישוי הירוק מהווה מהלך ראשון במסגרת תוכנית ראש הממשלה לרידוד הרגולציה. המהלך יאפשר לעסקים להסדיר את כל הרשיונות ב- One Stop Shop, בצורה יעילה ונוחה ויצור עבורם ודאות ושקט תעשייתי למשך שנים תוך שמירה על הסביבה.
בהמשך, דיבר בפני השרים יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, שהציג סקירה מיוחדת של תוכנית "מפת הדרכים" שהיא למעשה תוכנית היעדים ומתווה הפעולה של הרשות לשנים הקרובות, וכן הציג את תכנית ההקלות הרגולטוריות שיזמה הרשות. האוזר הוזמן לישיבה שכן על פי תפיסת משרד ראש הממשלה, המודל להפחתת הרגולציה שפותח ברשות לניירות ערך עשוי להיות דוגמא טובה ליישום גם ברשויות אחרות, וזאת במסגרת תוכנית כללית שמגבש בימים אלה מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר לצמצום הרגולציה בישראל.
האוזר סקר את הגורמים שהובילו לגידול בהיקף הרגולציה על שוק ההון, בין היתר כתוצאה מהמשבר שהחל בשנת 2008 ותופעות בעייתיות שונות שנצפו בו וחייבו מענה רגולטורי. בין הגורמים שציין היה משבר אג"ח (שהוביל ל"תספורות"), תגמול בכירים מופרז וריכוזיות. תכנית ההקלות שיצאה לדרך ברשות זיהתה את המוקדים בהתנהלות הרשות שהיוו "נטל עודף על הגורמים המפוקחים" ולאחר עבודה מקיפה, הוכן מתווה הקלות שממתין בימים אלה לקידומו לקראת חקיקה בכנסת.
יו"ר הרשות, פרופ' שמואל האוזר אמר "המהלך אותו ביצענו ברשות ניירות ערך משתלב עם מדיניות הממשלה ועם הצעדים אותם היא נוקטת. אין עוד חולק בדבר חשיבותה של רגולציה איכותית וחזקה. קביעת משטר פיקוח מחמיר על הגורמים הפעילים בשוק ההון, ואכיפתו בפועל, הם תנאי שאין בלתו להגשמת ייעודו של שוק ההון. יחד עם זאת, לצד חשיבותה של הרגולציה, יש להכיר בכך שעליה להיות גם מידתית ומאוזנת ולכן הובלנו הליך רחב של היוועצות עם הגורמים המפוקחים וגיבשנו שורה של הקלות לטובת פיתוח השוק שאנו רואים בו משאב לאומי. זיהינו כי השוק עצמו צמא לכך".
בנוסף, סקר בפני השרים ראש המועצה הלאומית כלכלה יוג׳ין קנדל את תמונת המצב של יישום החזון הכלכלי-אסטרטגי שהוצג לפני כשלוש שנים, אז החל קנדל ביחד עם מנכ"ל משרד האוצר אז חיים שני, בבניית תכנית ארוכת טווח שמטרתה גיבוש תוכנית כלכלית למשק ל - 15 השנים הבאות.