בלעדי לכלכליסט
מנכ"לית האוצר סירבה להיפגש עם אנשי חברת וודסייד
נציגי ענקית האנרגיה האוסטרלית ביקשו להיפגש עם יעל אנדורן בניסיון ללבן מולה את הסוגיות השנויות במחלוקת בנוגע למתווה המיסוי שיוחל על העסקה לרכישת 25% ממאגר לווייתן. אנדורן סירבה והפנתה אותם בחזרה לרשות המסים
נציגי ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד, שנמצאים בימים אלה בארץ, ביקשו להיפגש עם מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, במטרה להגיע להבנות על נקודות שנמצאות במחלוקת מול רשות המסים בעניין רכישת 25% ממאגר הגז לווייתן. אנדורן סירבה לבקשה והבהירה כי טיפול בנושא יתבצע רק מול הצוותים המקצועיים לרבות רשות המסים ואנשי המחלקה להכנסות המדינה במשרד האוצר.
החלטת אנדורן תוביל להמשך הפגישות של אנשי וודסייד מול אנשי רשות המסים. את השיחות מוביל מנהל רשות המסים משה אשר.
על פי הערכות, ביקשו אנשי וודסייד לדון על שתי נקודות המחלוקת העיקריות מול רשות המסים: הראשון הוא שהמדינה תתחייב שלא לשנות את מתווה המס שיוטל על החברה האוסטרלית. הסוגייה השנייה שוודסייד ביקשה לחדד הוא הכרה במודל פחת מואץ על ההשקעות שלה בפיתוח המאגר, מהלך שהיה מקטין את חבות המס שלה מול המדינה.על פי ההערכות, הפער בין הצדדים עומד על 200–150 מיליון דולר.
בתוך כך, בכירים באוצר העלו בימים האחרונים טענות כי המו"מ עם וודסייד נמשך יותר מדי זמן. על פי ההערכות הצדדים התכנסו כבר למתווה ידוע של מיסוי על השקעות ועל ייצוא גז לחו"ל, אבל אם לא תירשם פריצת דרך בשבועות הקרובים, ייתכן שהאוצר יורה לרשות המסים תהיה לסיים את התהליך.
מאגר לוויתן מכיל על פי דיווחי החברות כ־535 מיליארד מ"ק והוא יכול לספק גז למדינות האזור השונות גם באמצעות צנרת שתימתח מבארות המאגר עד לטורקיה, מצרים ואולי אפילו לאזור הבלקן באמצעות רשת ההולכה האדריאטית.
יצוא גז למדינות רחוקות יכול להתבצע בעיקר באמצעות הנזלת גז, פעולה שוודסייד מתמחה בה ולמעשה היוותה את הגעתה לישראל. עם זאת, אם יוחלט לוותר מראש על יצוא גז נוזלי, וודסייד אינה מציבה שום יתרון על פני מנהלת הקידוחים הנוכחית היא נובל אנרג'י האמריקאית. הבעיה היחידה תהיה שפיתוח עצמאי, שעלותו 4–5 מיליארד דולר, יחייב גיוס הון שיעכב את פיתוח המאגר וחיבורו לחוף בחצי שנה עד שנה. במשרד האוצר אישרו את הפרטים.