$
בארץ

אושרה סופית הפרטת תעש: שליש מעובדי החברה - 1,200 עובדים - יפרשו

ועדת הכספים אישרה את מימון ההפרטה בסך של 2.480 מיליארד שקל למימון ההפרטה, מיליארד וחצי שקלים למימון פרישתם של 1,213 עובדים - המהווים שליש מעובדי החברה, וכן למימון רשת ביטחון להגנה על עובדים שנשארים בחברה

רוני זינגר 12:3423.04.14

אחרי ארבע שנים, הגיע הבוקר הליך הפרטת תעש לקו הסיום, עם אישור ועדת הכספים את הסכמי הפרטת התעשייה הצבאית וצו האינטרסים הביטחוניים של חברת תעש מערכות - אליה תעש תועבר, ובה תרוכז פעילותה העסקית של החברה. כל הצדדים שלקחו חלק בהליך ההפרטה הגיעו לדיון שהתקיים הבוקר, שכונה בחיוך "מסיבת סיום להפרטה של תעש".

 

הוועדה אישרה את מימון ההפרטה בסך של 2.480 מיליארד שקל למימון ההפרטה, מיליארד וחצי שקלים למימון פרישתם של 1,213 עובדים - המהווים שליש מעובדי החברה, וכן למימון רשת ביטחון להגנה על עובדים שנשארים בחברה.

 

אבי פלדר מנכל תעש אבי פלדר מנכל תעש צילום: עמית שעל

 

מנכ״ל תעש אבי פלדר אמר בדיון: "אני סופר 11 הסכמים שנחתמו במהלך הדרך. לא מדובר בהסכם אחד, אלא במערכת אדירה שהתייחסה גם לפרישת העובדים, לרכישת המוצרים ונגעה לכל הליך המעבר לדרום. לא היו כמעט שביתות או הפגנות, ובסופו של דבר הצלחנו גם לנהל את ההפרטה אבל גם לנהל חברה עסקית שהיא מותג חזק, ושיש לה הזמנות עבודה מכל העולם בהיקף מיליארדי שקלים".

 

יו״ר ועד עובדי תעש בירך על המוגמר, וביקש לחדד: "מחר בוודאי ייכתבו כולם על זה שכל עובד פורש מתעש עם 1.3 מיליון שקלים, אבל מדובר בסכום של עלות עובד בלבד. כי מהחישוב שאני עשיתי עולה שלמעלה מ-60% מהעובדים יקבלו פחות מ-6,000 שקלים פנסיה לחודש. עם זאת, אני חושב שהשגנו הסכם טוב ושהשגנו הגנות טובות גם לעובדים שנשארו בחברה".

 

לאחרונה, נחתמו במשרד האוצר מכלול ההסכמים להפרטת התעשייה הצבאית וביניהם: הסכם קיבוצי עם עובדי החברה, הסכמי פרישה, רשת ביטחון, הסכמי מימון, רכש עם משרד הביטחון ואחרים ומיד לאחריהם יחל יישום מתווה ההפרטה ובו כאמור גם פרישת 1,213 עובדים וההכנות לבניית מפעלי תעש ברמת בקע שבנגב וכן פינוי מרבית מתחם החברה ברמת השרון. על פי ההערכות, שווי הקרקעות שיפונו ברמת השרון שווה כ-30 מיליארד שקלים (בהתאם למספר יחידות הדיור שיתוכננו במקום). הערכת השווי של תעש, שעומדת למכירה, עומדת על כ-3 מיליארד שקל.

 

מועצת המנהלים של התעשייה הצבאית ביקרה לאחרונה במתחם תעש ברמת בקע, במטרה לעקוב אחר הערכות החברה להעתקת מפעלי תעש לנגב בשנת 2020. בהתאם למתווה הפרטת החברה – כל פעילות הייצור, התפעול והניסויים של תעש יעברו לנגב. תעש מערכות, אשר תהיה חברה ביטחונית בבעלות משקיע פרטי תפעל ממתחם זה ששטחו למעלה מ-50.000 דונם החל משנת 2020.

 

הפרטת התעשייה הצבאית אושרה על ידי הממשלה בדצמבר האחרון. על פי מתווה ההפרטה תעש תופרט כמקשה אחת למעט הפעילות המסווגת שתישאר בידי המדינה.

 

עוד קובע מתווה ההפרטה כי ממשלת ישראל מתחייבת לבצע רכש שנתי רחב היקף מתעש עד לשנת 2018 בהיקף כספי של 550 מיליון שקל בשנה.

 

בנוסף מתווה ההפרטה מטיל מגבלות על החזקה, רכישה והעברת השליטה. החברה הרוכשת חייבת להיות מוגדרת כחברה ישראלית, אף שתותר השתתפות עקיפה של זרים ושל חברות זרות כבעלי מניות בשיעור של עד 90%. הנהלת החברה תחויב להיות ישראלית וכפופה לסיווג ביטחוני של משרד הביטחון.

 

״נרים כוסית היום לכבוד האישור, אבל התהליך עוד ארוך ואנחנו נלווה אתכם מדי חצי שנה או שנה ונוודא שהעסק באמת מתקדם״, סיכם יו״ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי.

 

עיקריה של הצעת המחליטים קובעים:

 

תעש עוברת לנגב - פעילות הייצור של חברה תעבור למתחם תעש ברמת בקע עד לא יאוחר משנת 2022 במקביל לפינוי מרבית מתחם תעש ברמת השרון.

 

תוקם חברה חדשה - תעש מערכות – אליה תועבר ובה תרוכז פעילותה העסקית של החברה - והיא זו שתופרט ללא משקולות העבר.

 

הקמת חברה ממשלתית חדשה - "תומר" - שתרכז תחת אחריותה את הפעילות המסווגת שלא תופרט.

 

חתימה על הסכם רכש ארוך טווח מול משרד הבטחון. על פי ההסכם, ירכוש משרד הביטחון בתעש תחמושת בסך של 550 מיליון שקל לשנה, במשך 5 שנים, על מנת לשמר את קווי הייצור.

 

הפרדה בין מחויבויות הנובעות מפעילות עבר של התעשיה הצבאית לבין הפעילות העסקית. המדינה תטפל בסוגיות שאינן קשורות לפעילות העסקית של החברה (טיפול בזיהום קרקעות, תכנון הקרקעות שיפונו וכיו"ב)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x