דרישה מבנק ישראל: אספו נתונים על הלוואות משקי הבית
בנק ישראל אינו עוקב אחר נתוני הלווים ומסרב לעשות זאת, אף שחוב משקי הבית עלה בשנה שעברה בכ־7%. יו"ר מרצ זהבה גלאון פנתה בדרישה בנושא למפקח על הבנקים
06:5924.04.14
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון שיגרה מכתב למפקח על הבנקים דודו זקן, ובו היא דורשת כי בנק ישראל יתחיל לאסוף נתונים מקיפים יותר על פרופיל הלווים של משקי הבית. בנק ישראל סירב לבקשה.
קראו עוד בכלכליסט:
- האם פלוג תנסה לשמור גם על היציבות הפיננסית של משקי הבית?
- דני צידון: "החוב של משקי הבית תופח מהר מדי"
- הגזירות על משקי הבית: תגידו להתראות לעוד אלפי שקלים בשנה
מבדיקת "כלכליסט" את דו"חות שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, עולה כי בשנים 2011–2013 הצטרפו כחצי מיליון לווים חדשים למעגל ההלוואות שאינן למטרת דיור. מבדיקת נתוני כלל הבנקים עולה כי האשראי למשקי בית שלא למטרת דיור עלה בשנה האחרונה בכ־7%, והחוב של מגזר זה (בניכוי משכנתאות) עומד נכון לסוף שנת 2013 על 105 מיליארד שקל.
ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: עומר מסינגר
"ההלוואות למשקי הבית הפכו למנוע הצמיחה של הבנקים ולדרך נוספת לעשוק את האזרחים שאין להם מודעות לנטל הרב שכל הלוואה יוצרת", הוסיפה גלאון בשיחה עם "כלכליסט".
מהפיקוח על הבנקים שיגרו מכתב תגובה לגלאון ובו סירוב לדרישתה, תוך שהם מפנים אותה לטבלאות אקסל קיימות של הבנק. "ככלל, הפיקוח על הבנקים מפרסם מידע רב על התאגידים הבנקאיים באופן שוטף. המידע נאסף ברמה אגרגטיבית של המגזר ללא זיהוי של משק בית בודד ומאפייניו כגון שכר, מצב משפחתי וייעוד החוב".
גלאון לא אהבה את התשובה של המפקח והביעה אכזבה מהיחס של בנק ישראל: "התשובה של המפקח לא תעלה על הדעת - זוהי חובתו להבין מיהם הלווים. זהו מידע שיאפשר להבהיר את מידת אי־השוויון בישראל, ויראה עד כמה האוכלוסיות המוחלשות ומעמד הביניים לא רק שלא מצליחים לסגור את החודש או לחסוך - אלא הם גם אלו שלוקחים הכי הרבה הלוואות".