וינשטיין: קק"ל היא חברה לתועלת הציבור המחוייבת לשקיפות
הפיכתה של קק"ל לרשומה כחברה לתועלת הציבור תטיל עליה פיקוח הדוק אף יותר מזה של מבקר המדינה שהוצע בחוק. עם זאת, וינשטיין דחה ב-60 יום את רישומה של קק"ל בפנקס החברות לתועלת הציבור
היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הודיע כי הוא תומך ברישומה של קרן קימת לישראל כ"חברה לתועלת הציבור" - (חל״צ) ועקב כך היא תהיה מחוייבת לשקיפות וחשופה לביקורת.
בישיבה שהתקיימה אצל וינשטיין ביום חמישי האחרון הוא הודיע חוות דעתו של המשנה הכלכלי-פיסקלי שלו, אבי ליכט, מקובלת עליו מכל הטעמים שנימנו בחוות הדעת. ליכט חיבר את חוות הדעת בחודש מרץ האחרון, לאחר שרשמת ההקדשות ביקשה מקק"ל להירשם כחברה לתועלת הציבור, ובה כאמור הוא קובע כי קק"ל עומדת בכל המבחנים המשפטיים המגדירים אותה כחל״צ.
וינשטיין קובע כי על פי הוראות הדין הקיים קק"ל היא חברה לתועלת הציבור: "קביעה זו נסמכת על בסיס לשון חוק החברות והן על בסיס פרשנות תכליתית. מעבר לעובדה שקק"ל מקיימת את המבחנים האובייקטיבים שנקבעו בחוק החברות באשר להיותה חברה לתועלת הציבור - חברה הפועלת למטרות ציבוריות ואינה מחלקת רווחים - קיים גם אינטרס ציבורי ברישומה ככזו… אינטרס ציבורי זה נובע, בין היתר מהעובדה שתקציבה של קק"ל מבוסס על כספי ציבור, מהצורך לממש את מטרותיה הציבוריות באמצעות כספים אלו…״.
עם זאת, בדיון שקיים וינשטיין נכחו גם נציגי קק"ל שמנו את ההשלכות האפשריות של סיווג קק"ל כחברה לתועלת הציבור. קק"ל כידוע מתנגדת להפיכתה לכזו.
לאור התנגדות זו ולאור העובדה שיהיה על קק"ל להיערך בהתאם, הודיע וינשטיין כי הוא מעכב ב- 60 יום את רישומה של קק"ל בפנקס החברות לתועלת הציבור - תקופה זו גם מאפשרת לנציגי קק"ל לפעול להסדרה של חקיקת משנה שתכלול התאמות לפעילות הייחודית של קק"ל.
בקרה ופיקוח שנתיים
הפיכתה של קק"ל לרשומה כחברה לתועלת הציבור תטיל עליה, במובן מסוים, פיקוח הדוק אף יותר מזה שהציעה שרת המשפטים ציפי לבני אתמול - כשניסתה להעביר בוועדת שרים לענייני חקיקה את הצעת החוק להחלת בקרת מבקר המדינה גם על קק"ל.
זאת, כיוון שמבקר המדינה בודק מתי שהוא בוחר את הגוף שהוא מבקר, בעוד שחברה לתועלת הציבור מחוייבת בבקרה ופיקוח שנתיים כהגשת דו"חות כספיים לרשם ההקדשות, דו"חות שיהיו חשופים לציבור, ולרשם ההקדשות יש סמכות למנות חוקר כאשר יחשוב שקק"ל אינה פועלת על פי ההוראות או החוקים שחלים עליה, בנוסף קק"ל תהיה תחת בקרה בכל הנוגע לאישור עסקאות עם בעלי עניין, ועוד חובות שיוטלו עליה מרגע שתוכר במעמדה החדש.
ועדת השרים לענייני חקיקה הפילה אתמול את הצעת החוק של שרת המשפטים לבני למען החלת שקיפות מבקר המדינה על קרן קיימת לישראל.
בעד החוק הצביעו חברי יש עתיד: יאיר לפיד, יעל גרמן, יעקב פרי ולבני עצמה. נגד החוק הצביעו גדעון סער מהליכוד, אורי אורבך, אורי אריאל מהבית היהודי, ויצחק אהרונוביץ׳ סופה לנדבר ויאיר שמיר מהליכוד - ישראל ביתנו. שמיר השתתף בפברואר האחרון בכנס מפואר שערך קק״ל בפריז.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי הקים צוות שיבחן את הנושא, בראשו יעמוד מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט ולצדו היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה וכן מנכ"ל קק"ל בעצמו - שכבר הודיע כי הוא מתנגד להחלת בקרת מבקר המדינה על הארגון בראשו הוא עומד.
לבני מסרה אתמול בתגובה: "מי שלא רצה את מבקר המדינה בקק"ל יקבל ביקורת כחברה לתועלת הציבור״, לבני הודיעה כי הצליחה לבלום את הביקורת באופן זמני בלבד, וכי בכוונת משרד המשפטים להפעיל את סמכותו באמצעות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, ורשם החברות ולהפוך את קק"ל לחברה לתועלת הציבור ובכך להחיל עליה חובות דיווח לציבור ושקיפות.