מבחן רכב: מרוב גאדג'טים היוקרה קצת נשכחה
מותג היוקרה היפני אינפיניטי לא רווה נחת בשנים האחרונות באירופה ובישראל. כעת מציגה החברה את Q50 - מכונית סופר־משוכללת בעלת עיצוב מקורי, שאפילו מבחינה מתי הנהג לא עושה את מלאכתו כראוי. אלא שלמרות שלל האפליקציות, המתחרות מגרמניה עדיין מציעות חבילה שלמה יותר
לאינפיניטי Q50 יש הגה שאינו מחובר לגלגלים הקדמיים. מה זה אומר? אם אין לכם אינפיניטי Q50, אז יש לכם סתם מכונית שמההגה שלה נמתח מוט מתכת ארוך. המוט הזה עושה את דרכו עמוק אל תא המנוע, חולף בסמוך למשאבות הבלם, חוצה באומץ את קיר האש, המחיצה המסיבית שמפרידה בין קודש תא הנוסעים לחול של תא המנוע, עובר בדרכו דרך מנועי תגבור חשמליים או הידראוליים שנועדו להקל עליכם במלאכת סיבוב ההגה ובסופו של דבר מגיע אל מסרק ההגה, מתקן שתפקידו לתרגם את סיבובי ידיכם לתנועה של הגלגלים הקדמיים לימין ולשמאל באמצעות גלגלי שיניים. המנגנון הזה פשוט, אבל עובד.
- אביב לוהט: מה ניתן ללמוד מדו"ח מסירות הרכב לחודש אפריל?
- מבחן רכב: ספורטאז' מוזל
- מבחן רכב: וולוו S60 החדשה - רכב מנהלים עם שרירים
עובדה: בפועל, מאז המצאת המכונית הראשונה ועד היום העיקרון הזה - הגה וגלגלים קדמיים - לא השתנה באופן מהותי. אבל לא באינפיניטי. ההגה של Q50 לא מחובר למוט, אלא למערכת של חיישנים שקוראת כל מילימטר של תזוזה של ההגה ומשדרת את המידע למנועים חשמליים, שתפקידם לשלוט בזוויות ההיגוי. לכל גלגל יש שלושה מנועים משלו, והמנועים האלה הרבה יותר חכמים מהנהג.
תיעוד סלולרי
המנועים האלה, בשילוב חיישנים שמוטמנים עמוק בגוף הרכב, יודעים לזהות מתי המכונית נוסעת בכביש משופע. כך שבעוד שברוב המכוניות מן היישוב הנהג נדרש להבחין בחושיו החדים כניסה לשיפוע ולתקן מעט את כיוון הנהיגה, במקרה של Q50 המכונית תדע לזהות את השיפוע ולתקן את זווית ההיגוי. זה לא הכל. Q50 יודעת גם לזהות מתי הנהג לא יודע לנהוג.
כאשר המכונית מרגישה שסכנה מיידית - בדמות סלעים, עצים וכל דבר אחר ששוכן מעבר לשולי הכביש - מאיימת על שלמותה,היא תופסת פיקוד. היא עושה זאת באמצעות מערכת שקוראת את פני הכביש, ושמשדרת למחשבי הרכב שהמכונית חצתה מעבר לקווי ההפרדה. בשלב הזה ההיגוי החשמלי מתקן את נתיב הנסיעה. רשימת החידושים הטכנולוגיים לא מסתכמת בזאת. Q50 יודעת לעצור טוב יותר מהנהג ומזהה סכנות הרבה לפניו. מה עוד? הרבה דברים: Q50 מסוגלת לזכור כיצד הנהג אוהב לנהוג. יש לה מספר רב של מצבי הקשחת הגה, הקשחת בולמי זעזועים ואפילו חיבור לאפליקציה סלולרית שמתעדת את ביצועי הנהג.
Q50
חייבת להיות כזו, כלומר עמוסה בשכלולים טכנולוגיים, שכן המותג אינפיניטי לא ממש רווה נחת בשנים האחרונות בשוק הרכב האירופי, וכך גם בישראל. כשבוחנים את נתוני המכירות, מגלים שהדגמים שאינפיניטי שיווקה עד כה בארץ לא נהנו ממידת ההצלחה של המתחרה היפנית לקסוס או של המתחרות הגרמניות. כעת באינפיניטי מאמינים שהשכלולים הרבים יעשו את שלהם.
השפע מבלבל
אינפיניטי Q50 אוכלת את כביש חוצה ישראל. מהר מאוד. יש לה מנוע בנזין בנפח 3.5 ליטרים וגם מנוע עזר חשמלי. יש לה ארבעה מצבי נהיגה -אפשר לומר לה להיות ספורטיבית, רגועה או חסכונית. אפשר גם לתפור חבילה של מצבים בעצמך: לומר לה להקשיח את ההגה, אך לרכך את המתלים. ולהפך.
לאחרונה אינפיניטי ביצעה ניקוי אורוות במערך הדגמים: שינתה שמות, הוסיפה מאפיינים. Q50 היא הדגם הראשון במערך הדגמים החדש של אינפיניטי שצפוי לכלול בעתיד גם מכונית קטנה. מול מי Q50 מתחרה? קשה לומר בדיוק. היא קצת יותר גדולה ממרצדס C קלאס וב.מ.וו סדרה 3. היא קצת יותר קצרה ממרצדס E קלאס וב.מ.וו סדרה 5. היא תופסת מקום טוב באמצע, אף שהמחיר שלה בארץ, 359 אלף שקל, הרבה יותר קרוב למחיר של מכוניות המנהלים הקטנות.
חיצונית, Q50 מרשימה. יש לה עיצוב עצמאי, כזה שאינו מחקה אף יצרן גרמני וגם לא מתחנף ליצרנים יפניים אחרים. מבפנים הסיפור שונה: אינפיניטי טוענת שמושבי הנהג והנוסע תוכננו בנאס"א, אך יתר תא הנוסעים אינו עומד בסטנדרטים החלליים הללו. הבעיה היא שבאינפיניטי התאמצו יותר מדי להדגיש את שפע השכלולים, ולא התמקדו בדרך שתאפשר לארוז אותם באופן אסתטי.
לדוגמה, כדי לשלוט על המערכת שמכיילת את המתלים וההיגוי נדרש כפתור עגול בין המושבים הקדמיים; כדי לשלוט בבקרת האקלים נדרש מתג אחר; וכדי לשלוט במערכת השמע (המצוינת) נדרש שימוש בצג המגע, או בכפתורים שממוקמים מתחתיו. בב.מ.וו, אאודי ולקסוס מצאו פתרונות לבעיה בדמות צגי מגע ומערכות שליטה שעושים שימוש במינימום של כפתורים, אך באינפיניטי המצב שונה ומבלבל: זה מתחיל בשני צגי מידע אדירי מידות, שאחד מהם אינו נחוץ.
צגי המידע האלה מציגים שפע מבלבל של פונקציות, שחלקן הגדול אינו נחוץ לנהג באמת. גם איכות הפלסטיקה שסביב צגי המידע הכפולים מתאימה למכונית משפחתית יפנית, אך לא למכונית מנהלים. מאחור יש שפע של מקום והמושבים באמת מצוינים, אך יצרנים אחרים מייצרים מכוניות יוקרה שהממשק שלהן פחות עמוס ומבלבל.
בידוד רעשים בעייתי
ל־Q50 יש מנוע נפלא. הוא נשמע מצוין, יש לו רזרבות מהותיות של כוח והמערכת ההיברידית פועלת היטב. מדובר במכונית שמרגישה הרבה יותר חזקה ממכוניות בתמחור דומה. מעבר לכך, Q50 היא מכונית מנהלים שיודעת באמת להתנהג כמו מכונית ספורטיבית. בכבישים מפותלים היא מתגלה כמכונית חדה מאוד, בעלת יכולת גבוהה, הודות להטמעת מידע שרכשה קבוצת המירוצים של אינפיניטי בשנים האחרונות.
אמנם הנהג נשאר לרוב מחוץ לתמונה בכל הקשור להיזון החוזר מן ההגה והמתלים הודות לשפע האלקטרוניקה, אך עדיין, Q50 היא מכונית שמיועדת להנאה. ומה קורה כשהכביש המפותל מסתיים והחיים האמיתיים מתחילים? כאן הכיול הספורטיבי מתגלה דווקא כנקודת תורפה. המנוע החשמלי, שנותן תוספת כוח בנהיגה ספורטיבית, לא משתלב באופן חלק עם מנוע הבנזין, ובעת כניסתו לפעולה לעתים מורגשת מכה. בנוסף, מערכת המתלים לא סופגת מהמורות באופן חלק, גם כאשר היא מכוילת למצב נוחות. מעבר לכך, רמת בידוד הרעשים בתא הנוסעים, במיוחד בשיוט בין־עירוני, נמוכה מהמקובל בקטגוריה.
לסיכום: אינפיניטי Q50 היא מכונית ייחודית, מעניינת וביצועיסטית, אך בפירוש לא מושלמת. הממדים והתמחור שלה מציבים אותה במרחק של כמה עשרות אלפי שקלים מעל גרסאות הבסיס של מכוניות היוקרה המשפחתיות כמו ב.מ.וו סדרה 3, אך מתחת לגרסאות הבסיס של מכוניות מנהלים דוגמת מרצדס E קלאס. כאן הלקוחות יידרשו לבחור: אם מדובר בטכנוקרטים מושבעים, ששמים דגש על אפליקציות, מצבי נהיגה וכוח מנוע, הבחירה קלה. אם הלקוחות מציבים בראש סדר העדיפות שלהם איכויות גימור, תפעול ונסיעה, הרי שהחבילה שמציעה אינפיניטי החדשה עדיין לא משתווה לזו של המתחרות.