תע"א: "החרגתנו מחוק עידוד השקעות הון פוגעת בתחרות שלנו בעולם"
ח"כ משה גפני, שתמך בעבר בתיקון לחוק עידוד השקעות הון במסגרתו הוחרגה החברה הממשלתית מקבלת מענקים ביקר היום במתקני התעשייה האווירית, הפעם בתפקידו כיו"ר ועדת המדע. בכירי החברה קראו לו לשוב ולהכליל אותה בחוק. גפני: "נבחן את הדברים בשנית"
ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, בראשותו של ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ביקרה היום במתקני התעשייה האווירית. מנכ"ל התעשייה האווירית, יוסי וייס, ביקש מחברי הוועדה לאפשר לחברה לשוב וליהנות מהמענקים של חוק עידוד השקעות הון, על מנת שתוכל להתחרות ביעילות במכרזים בשוק הבינלאומי.
- התעשייה האווירית חשפה את המל"ט סופר הרון
- עם הפנים לאסיה: התעשייה האווירית פותחת מרכז סייבר בסינגפור
- סנקציה חריגה: אלביט מערכות ותעשיה אווירית לא יוכלו לשווק מל"טים בפולין
התעשייה האווירית הינה חברה בבעלות ממשלתית מלאה. לפני שלוש שנים הוחרגו חברות בבעלות ממשלתית מקבלת מענקים בתיקון 68 לחוק עידוד השקעות הון שנכנס לתוקף ב-2011. הצעת החוק דאז שללה מהחברות את המענק "מאחר שלחברה ממשלתית אין אפשרות להעתיק את פעילותה אל מחוץ לגבולות ישראל, אלא בהסכמת הממשלה, ועל כן אין טעם לתמרץ אותה, באמצעות הטבות כלכליות, להשאיר את פעילותה בישראל" - דברי הצעת החוק.
בשיחה עם "כלכליסט" הסביר סמנכ"ל הכספים של התעשייה האווירית, אייל יוניאן, כי החרגה זו השפיעה לרעה על יכולת התחרות של החברה במכרזים בינלאומיים.
"התעשייה האווירית ורפא"ל הן לא חברות ממשלתיות טיפוסיות – אין לנו מונופול על משאבי המדינה, ועיקר המכירות שלנו בחו"ל, כאשר אנו מתמודדים מול הענקיות הכי גדולות בעולם בתחום הביטחון, בתנאי שוק תחרותיים מאד. גם בארץ אנחנו מתמודדים מול אלביט, שהיא חברה פרטית."
אתם חברה רווחית, למה שלא תיקחו את הרווחים ובמקום לחלק אותם כדיבידנד למדינה, תשתמשו בהם להחליף את המענק?
"ברגע שאתה לא מקבל מענקים, אתה פחות תחרותי ביכולת שלך להתחרות עם חברות אחרות שכן מקבלות".
יוניאן מסביר כי קבלת מענק מאפשרת לחברה להתאזן תפעולית בנקודה נמוכה יותר, וכך להציע הצעות אטרקטיביות יותר במכרזים, ועדיין להרוויח. "ללא המענק הצעות המחיר שלנו נעשות פחות תחרותיות. כשאנחנו מרוויחים 1% על המחזור, ואלביט מרוויחה 5%, אז לאלביט יש יכולת לתת הצעת מחיר יותר אטרקטיבית ממני", הוא מוסיף. לדבריו, המענק מחזיר את עצמו בהמשך למדינה: "אם היינו מקבלים מענקים, היינו יכולים לזכות ביותר מכרזים, ולהרוויח הרבה יותר – זה מגדיל את המיסים שאנחנו משלמים, את הדיבידנד שאנחנו מחלקים למדינה, מאפשר לנו להעסיק יותר עובדים – זה מהלך שמגדיל את כל העוגה".
על פי דו"ח של ה-OECD מ-2012, ישראל היא בין המדינות היחידות בעולם שמפלות לרעה חברות ממשלתיות – יחד עם צ'ילה, מצרים ופולין.
דו"ח רשות החברות הממשלתיות שפורסם בשבוע שעבר מראה כי התעשייה האווירית, היא בין מיעוט החברות הממשלתיות הרווחיות, והיא סיימה את שנת 2013 עם רווח נקי של 271 מיליון שקל. החברה מעסיקה 16,902 עובדים.
גפני היה בין התומכים בהחרגת החברות הממשלתיות כאשר מילא את תפקיד יו"ר וועדת הכספים. במענה לטענות התעשייה האווירית, אמר גפני כי יבחן את הדברים בשנית, ואם יתברר כי נדרש לבצע שינויים בחוק הוא יפעל כדי לשפר אותו.
בימים אלו בוחנת וועדה בראשות מנכ"לית משרד האוצר, יעל אנדורן, את החוק לעידוד השקעות הון. הוועדה צפויה להגיש את מסקנותיה בשבועות הקרובים.
ממרכז ההשקעות נמסר בתגובה: "חברות ממשלתיות מקבלות הטבות רבות רק מעצם היותן חברות ממשלתיות. מעבר לכך, מרכז ההשקעות הוא גוף האמון על ביצוע החוק, לא על חקיקתו. לכשתוגש הצעה לתיקון החוק, נדון בה ונגיש את עמדתנו."