$
משפט

המדינה הודיעה על התנגדותה להסדר הנושים בהדסה: "לא בכל מחיר"

לטענת המדינה יש להכניס שינויים בהסדר, להורות על מינוי חשב מלווה ולסיים את עבודת הנאמנים מיד עם אישורו. "יש להבטיח כי כספי ציבור, בהיקף נרחב ביותר, המושקעים בתוכנית ההבראה ימלאו את יעודם"

ענת רואה, מיקי פלד ורוני זינגר 11:5713.05.14
המדינה דורשת להכניס שינויים ותיקונים בהסדר הנושים החד צדדי שגיבשו נאמני הדסה ומאיימת כי אם הדבר לא יתבצע הסיכון של בית החולים להיקלע להליכי פירוק עודנו קיים.

 

בנייר עמדה שהוגש היום (ג') לבית המשפט המחוזי בירושלים מבקשת המדינה מהשופט דוד מינץ להורות על תיקון תכנית ההבראה שהציעו הנאמנים עוה"ד אשר אקסלרד וליפא מאיר - וזאת עוד בטרם יתכנסו אסיפות הנושים ביום חמישי.


 

עוד דורשת המדינה כי קיצוצי שכר העובדים יהיו קבועים ולא זמניים. במקום הפחתת שכר רוחבית שתוחזר בסופו של דבר לעובדים, דורשת המדינה כי בתום 10 שנים "תבחן האפשרות לביצוע החזר הלוואות לעובדים בהתאם למצבו של בית החולים", ואם מצבו הכספי של בית החולים לא יאפשר זאת, יוארך מועד ההלוואה. עוד מתנגדת המדינה לכך שלעובד שיעזוב את עבודתו בהדסה מכל סיבה שהיא, תוחזר מלוא ההפחתה הזמנית. לעמדתה יש להשמיט סעיפים אלה מההסדר: "המדובר בסעיפים העלולים לסכן את המתווה הפיננסי של הסדר ההבראה, באין ידיעה בדבר מספר העובדים שיעזבו את בית החולים או מועד עזיבתם". על תגובת המדינה חתומים עורכי הדין שרון אבני וחזי טוקר.

 

לפי הודעת המדינה, הסתייגויותיה מחלק מהוראות התוכנית המוצעת והתיקונים שמבוקש לערוך בה "יסודם במחוייבות המדינה לפעול על פי דין, בשוויון, על סמך הרשאות כדין ומתוך מחוייבות להבטיח כי כספי ציבור, בהיקף נרחב ביותר, המושקעים בתוכנית ההבראה ימלאו את יעודם - לאפשר המשך קיומו של בית החולים לפעילות מאוזנת ולהימנע ממשברים נוספים בעתיד".

 

נאמני הדסה (מימין) עוה"ד אשר אקסלרד וליפא מאיר. המדינה מסתייגת מחלק מהוראות תכנית ההבראה שהציגו נאמני הדסה (מימין) עוה"ד אשר אקסלרד וליפא מאיר. המדינה מסתייגת מחלק מהוראות תכנית ההבראה שהציגו צילום: נמרוד גליקמן, גיא אסיאג

 

המדינה דורשת מנגנון פיקוח על ההסדר 

 

בין היתר דורשת המדינה חשב מלווה וטוענת שבהסדר הממומן בחלקו הניכר מהקופה הציבורית וסיוע המדינה נאמד במאות מיליוני שקלים יש ליצור מנגנון פיקוח באמצעות מינוי חשב מלווה. לדבריה, עמדת הנאמנים לפיהם כל עוד החברה עומדת ביעדי תוכנית ההבראה בתקופת ההסדר לא ימונה חשב מלווה היא עמדה שלא מוסמכת על המדינה: "זהו בדיוק אחד מתפקידו של החשב המלווה - לוודא כי בכספי הציבור בהיקף עצום המושקעים על ידי המדינה בהבראת החברה נעשה שימוש בהתאם לתוכנית ההבראה ולהשגת יעדיה בלבד".

 

המדינה מבהירה מיד בפתח דבריה כי "הסדר הנושים ותוכנית ההבראה" שהציגו הנאמנים אינם אלא "הצעה" שגובשה על ידם ביחד עם הנהלת החברה ומוגשת מטעמם לאישור המדינה, נשות הדסה ונושי החברה. לפי טענת המדינה בתוכנית ישנם סעיפים שלא הוצגו לה כלל בטרם נכללו לתוכנית ועומדים בסתירה לדין.

 

לפי עמדת המדינה, בית החולים נמצא בבעלות פרטית ולא ממשלתית והעובדה שהוא נותן שירותים לציבור אינה הופכת אותו לבית חולים ממשלתי. התגייסות המדינה להושיט ידה ולעשות שימוש בכספי ציבור בהיקף נרחב לצורך הבראת בית החולים מקורה בדאגה לאינטרס הציבורי, נטען, אך המדינה מחוייבת לוודא ולפקח שכספי הציבור שמושקעים בתוכנית ישמשו במלואם למתן שירותים ציבוריים ושהתוכנית אכן תיושם ותצליח.

 

המדינה מתנגדת לכמה הוראות בהסדר ובין היתר הטענה שהנאמנים וההנהלה בחרו לכלול בתוכנית ההבראה תנאים שלא היה בהם צורך, שעניינם נושאים רגולטוריים שהנאמנים והנהלת בית החולים אינם מוסמכים כלל לקבוע כללים בהם.

 

המדינה טוענת כי כהונתם של הנאמנים צריכה להסתיים והיא מתנגדת לכך שהם ימשיכו לכהן כפי שביקשו לעשות עד סוף השנה. לטענתה, הנאמנים מונו לתקופת ההקפאה על מנת לפעול להשגת הסדר נושים ולהתוות תוכנית להבראת בית החולים. "מעת שמושג הסדר הבראה מסיימים הנאמנים את מלאכתם ואין עוד מקום וצורך להמשך כהונתם כפי שנתבקש, וניהולו של בית החולים יוצא לדרך בהתאם למתווה ההבראה שהושג". המדינה אף הוסיפה כי "לנאמנים אין סמכות להיכנס לנושאים הקשורים לניהולו השוטף של בית החולים".

 

"אני מקווה שהוויתור של הרופאים אמיתי"

 

"אני מקווה שהוויתור של רופאי הדסה על פעילות השר"פ בבית החולים הוא אמיתי", אמר הבוקר (ג') בתדריך סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, משה בר סימן טוב. זאת, בתגובה להודעת ועדי הרופאים שלשום לפיה בין השאר בשל הפגיעה בתדמיתם הם מוותרים על פעילות השר"פ ומבקשים לאפשר להם לעסוק בשר"פ מחוץ לבית החולים כמו רופאים אחרים.

 

על פי הערכות של גורמים במשא ומתן האיום של הרופאים, כמו גם "חיבוק" האיום מצד המדינה הוא רק אמצעי לחץ בשיחות על תוכנית ההבראה של הדסה. עד אז, בר סימן טוב הדגיש כי "השר"פ הוא חלק מהבעיה וגרם גם להפסדים לבית החולים ויצר קושי רב לנהל את הדסה".

 

למרות שהתוכנית הוגשה לבית המשפט לאחר הבנות בין המדינה לארגון נשות הדסה על המבנה התאגידי של בית החולים, עדיין נותרו מספר סעיפים שהמדינה מתנגדת להם בתוכנית ההבראה. שרת הבריאות יעל גרמן הדגישה שלושה סעיפים כאלו: "אנחנו מתנגדים קטגורית לאפשרות שתהיה איזושהי פעילות שר"פ בבוקר אלא רק אחר הצהריים ומתנגדים לשר"פ מהמיון ובתוכנית ישנה הסתייגות שעשויה לאפשר פעילות כזו. אנחנו גם מתנגדים לכוונה לסגור 10 מיטות במחלקה הפסיכיאטרית, ההוספיס ויחידות נוספות.

 

הסמכות לסגור ולשנות את הרגולתיה היא בידי משרד הבריאות והאוצר ולכן כל הנושא שקשור לרפואה הסמכות היא בידי משרדי הבריאות והאוצר כפי שקבע המחוקק. הנושא השלישי הוא הצמדה של חשב מלווה לבית החולים. מדובר

בנושא מהותי. רק השנה המדינה תסייע להדסה בלמעלה מ-700 מיליון שקל ולמעלה מ-1.3 מיליארד שקל לאורך 7 שנות ההסכם. ברור ומובן מאליו שאין אחריות ללא סמכות וכדי שהמשבר לא יחזור על עצמו וכדי שנהיה בבקרה ונראה שהכסף מיועד לפתרון הבעיות חשוב שיהיה חשב מלווה". גרמן אמרה כי היא קוראת לרופאים לתמוך בתוכנית ההבראה.

 

בר סימן טוב הוסיף הסתייגות נוספת של המדינה שעשויה לעורר תרעומת בקרב הרופאים: "אנחנו גם לא חושבים שנכון ליצור מנגנון החזרה אוטומטי של החזר ההלוואה מבלי שנבחנה יכולת בית החולים לעמוד בהוצאה. אנחנו לא רוצים ליצור מצב בו בהמשך נגלה שבית החולים לא יכול לעמוד בהוצאה והוא שוב ייכנס לסחרור פיננסי". למעשה בר סימן טוב אומר כי הוא מתנגד לתוכנית לפיה הקיצוץ בשכר העובדים בהדסה יוחזר לאחר 10 שנים.

 

"אנחנו מאמינים שניתן להגיע להסדר על בסיס הצעת הנאמנים, עם ההסתיגויות שלנו. הנקודות שבמחלוקת הן על דרישת הרופאים לסגירת מחלוקת, על השר"פ, ועם כל הכבוד לא מפוצצים הסדר על השר"פ או על פריסת תשלומים ובטח לא מביאים בית חולים לפירוק רק כי מישהו רוצה לסגור את ההוספיס״, כך אמר היום משה בר סימנטוב, סגן הממונה על התקציבים באוצר, במסגרת דיון עדכון על המו״מ בנושא המשבר בבית החולים ״הדסה״.

 

אידלמן: "התנהלות המדינה במו"מ היא בזיון"

 

בר סימן טוב השתתף היום גם בדיון בוועדת הכספים בנושא הדסה. בדיון אמר יו"ר הסתדרות הרופאים ליאוניד אידלמן כי התנהלות המדינה במו"מ "היא בזיון". לדבריו, הוא מכין פנייה למבקר המדינה שיבדוק את התנהלות המדינה בנושא זה.

 

ד"ר ליאוניד אידלמן. "התנהלות המדינה במשא ומתן היא בזיון״ ד"ר ליאוניד אידלמן. "התנהלות המדינה במשא ומתן היא בזיון״ צילום: עמית שעל

 

שרת הבריאות יעל גרמן אמר בדיון כי "עומדות בפנינו שתי הצעות שיש עליהן סייגים: האחת ההצעה שהוגשה בסוף השבוע שעבר לביהמ"ש ע"י הנאמנים והשנייה היא ההתייחסות שלנו לזה, שהוגשה לפני מספר שעות ובה ההסתייגויות של הממשלה מהצעת הנאמנים. נקודות המחלוקת הן בעניין השר"פ שם אנחנו רוצים כללים ברורים. בעניין הדרישה שלנו לחשב המלווה - ברור שכשהמדינה מוציאה מיותר ממיליארד שקל היא תרצה לעקוב ולראות שהתוכנית מתממשת. הנאמנים אמרו שהם מתנגדים לזה ועל זה אנחנו עומדים. ונקודה נוספת שבמחלוקת זה כל הסעיף שבו ישנן החלטות חד צדדיות של הרופאים ובהן דרישה לסגירת מחלקות כמו המחלקה הפסיכיאטרית, ההוספיס ועוד. זה לא מקובל עלינו והן לא היו חלק מהתוכנית".

 

ראש העיר ירושלים ניר ברקת: "אני ממליץ, שעכשיו כשנשות הדסה והמדינה הם בעלי הבית צריך להעביר מהר את התהליך מבית המשפט והנאמנים לידיים של המדינה מול הרופאים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x