$
דני רובינשטיין

גשר אלנבי בדרך הנכונה למודרניזציה

שדרוג מעבר הסחורות בגשר יגדיל ב־30% את התכולה העוברת בו ויסייע לכלכלה הפלסטינית

דני רובינשטיין 10:0419.05.14
השבוע יבקרו בעמאן נציגי הקוורטט כדי להמשיך בדיונים עם הממשלה הירדנית על שדרוג מעבר הסחורות בגשר אלנבי, שאמור להגדיל את נפח מעבר המטענים בגשר.

הרוב הגדול של סחר החוץ הפלסטיני הוא עם ישראל. לפי נתוני הסטטיסטיקה הפלסטינית, כ־70% מהיבוא הפלסטיני הוא מישראל או דרכה (כ־4.7 מיליארד דולר), כמו גם 80% מהיצוא (כ־800 מיליון דולר).

 

הנתונים הללו מטרידים זה שנים את קברניטי הכלכלה הפלסטינית, והם מחפשים דרכים לגוון את סחר החוץ הפלסטיני ומבקשים לפתח שווקים נוספים. גם בישראל קיימת תחושה של חוסר נוחות מהתלות כזאת.

 

מסקר שערכו הקוורטט והמשרד לשיתוף פעולה אזורי בממשלת ישראל עולה שאם תותקן בגשר אלנבי מערכת שיקוף גדולה שיכולה לבדוק מכולות (קונטיינרים) יגדל נפח הסחורות העוברות בו ב־30%. משקפי מכולות כאלה פועלים היום בנמלי חיפה ואשדוד.

 

שרטוט של המעבר החדש בגשר אלנבי: רוב סחר החוץ הפלסטיני הוא עם ישראל. קברניטי הכלכלה הפלסטינית מעוניינים לגוון את דרכי המסחר שרטוט של המעבר החדש בגשר אלנבי: רוב סחר החוץ הפלסטיני הוא עם ישראל. קברניטי הכלכלה הפלסטינית מעוניינים לגוון את דרכי המסחר

 

המעבר חשוב לקשר עם סעודיה ומדינות המפרץ

 

ואולם, יותר מחיפה ואשדוד, חשוב לפלסטינים המעבר בגשר אלנבי, שבו עובר סחר החוץ שלהם עם מדינות המזרח הערבי, בעיקר עם מדינות המפרץ העשירות ועם ירדן. בגשר אלנבי אין מעבר לישראלים, והוא משרת אך ורק את הפלסטינים.

 

אין כיום בגשר משקף מכולות, ולכן לא עוברות בו מכולות אלא רק משאיות הנושאות משטחי סחורות. הדבר יוצר בעיה משום שחברות בינלאומיות, בעיקר מהמפרץ, דורשות להעביר את הסחורות בסטנדרטים מודרניים של אריזה במכולות, שהופכים את ההובלה ליעילה יותר.

 

ההיקף הכללי של המשאיות שעוברות כיום בגשר הוא כ־1,400 בחודש. רובם מטעני יבוא (חומרי גלם, כלי בית ומזון) ומיעוטם יצוא (תוצרת חקלאית ואבן לבניין). כמו כן מייבאים הפלסטינים דרך הגשר, במסוף מיוחד, מכוניות משומשות שיש להן ביקוש רב בשוקי הגדה.

 

בעלות פלסטינית, הפעלה ישראלית

 

לפני כשנתיים ביקרו בגשר נציג הקוורטט טוני בלייר ושר החוץ ההולנדי, שבעידוד והמלצה של ראש הממשלה הפלסטיני דאז סלאם פיאד הודיע על נכונותה של ממשלת הולנד לתרום כ־8–9 מיליון שקל לקניית מערכת לשיקוף מכולות לטובת המעבר בגשר.

 

לשם הצבת המערכת והפעלתה נדרשה עוד השקעה של כ־35 מיליון שקל, ובאוקטובר 2013 קיבלה ממשלת ישראל, ביוזמת השר סילבן שלום, את ההחלטה שישראל תממן ותבצע את עבודות התשתית להתקנת המערכת. המשקף יהיה בבעלות הרשות הפלסטינית אבל יופעל על ידי ישראל.

 

הגורמים האחראיים להתקנת מכונת השיקוף ולעבודות הפיתוח של המעבר בגשר אלנבי מתכננים לסיים את העבודות בעוד כשנתיים. במקביל פועלים נציגי הקוורטט לסייע למשרדים הירדניים לשדרג את סידורי המעבר בצדו הירדני של הגשר וכן בנמל עקבה המשמעותי למעבר הסחר.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x